Η Γαλλία επιδιώκει την επανίδρυση της ευρωζώνης μετά την ελληνική κρίση




Του Κάρλος Γιάρνοθ*

Η Γαλλία απέκτησε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης και αισθάνεται πλέον ικανή να ηγηθεί των βαθιών αλλαγών που είναι αναγκαίες στην ευρωζώνη.

Σύμβουλοι του προέδρου Ολάντ βεβαιώνουν ότι το φθινόπωρο, το Παρίσι θα βρεθεί στην πρωτοπορία μιας ομάδας χωρών – «όσων θέλουν να προχωρήσουν περισσότερο» – που θα προωθήσουν μέτρα με στόχο μια δημοσιονομική και κοινωνική ένωση. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν τον ελάχιστο μισθό και έναν ενιαίο φόρο στις επιχειρήσεις. Πεισμένο ότι η νομισματική ένωση δεν μπορεί να ζήσει χωρίς μια οικονομική ένωση, το Παρίσι θέλει να σταματήσει τις αντιπαραθέσεις στην ευρωζώνη. Και διαπραγματεύεται αυτές τις αλλαγές με τη Γερμανία.

Ο Ολάντ επιμένει ότι η ευρωζώνη πρέπει να έχει δική της οικονομική κυβέρνηση (με επικεφαλής έναν υπουργό Οικονομικών), δικό της προϋπολογισμό (για να μπορεί να διαχειρίζεται μεγάλες επενδύσεις) και δικό της κοινοβούλιο (ώστε να λαμβάνονται οι αποφάσεις με δημοκρατικό τρόπο). «Δεν θέλουμε την ηγεσία για την ηγεσία, αλλά για να μπορούμε να διατυπώνουμε προτάσεις» λέει ένας από τους στενότερους συμβούλους του Ολάντ. «Ο Ολάντ έχει τη θέληση και η Γαλλία την ικανότητα για να το κάνει». Σύμφωνα με τον σοσιαλιστή βουλευτή Φιλίπ Κορντερί, που είναι υπεύθυνος ευρωπαϊκών υποθέσεων στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, η Γαλλία θέλει να βρεθεί και πάλι στην πρώτη γραμμή, ύστερα από μια χαμένη δεκαετία που ακολούθησε το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του 2005 για τη Συνταγματική Συνθήκη.

Ο Κλεμάν Μπον, σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις, βεβαιώνει ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, το Παρίσι θα συγκεκριμενοποιήσει τις προτάσεις του. Σύμφωνα με γαλλικές πηγές, η Γερμανία δεν μπορεί να αναλάβει αυτόν τον ηγετικό ρόλο, καθώς εκτέθηκε πολύ στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη εξαιτίας της ελληνικής κρίσης. «Η δουλειά έχει αρχίσει» λέει ο Μπον, σύμφωνα με τον οποίο στην ομάδα που θα ηγηθεί αυτών των αλλαγών θα μετέχουν η Ισπανία και η Ιταλία. Σχετικές συζητήσεις έκανε στη Μαδρίτη ο υπουργός Οικονομίας Μανουέλ Μακρόν στις 10 Ιουλίου, με τους ομολόγους του, Λουίς ντε Γκίντος και Χοσέ Μανουέλ Σορία.

Στα Ηλύσια Πεδία περιγράφουν την κατάσταση ως εξής: «Από τότε που δημιουργήθηκε το κοινό νόμισμα, οι οικονομίες της ευρωζώνης έχουν αποκλίνει. Αν συνεχιστεί η άνιση ανάπτυξη, κάποια στιγμή θα σημειωθεί έκρηξη». Αυτός είναι ο λόγος που ο Ολάντ και η κυβέρνησή του προτείνουν την καθιέρωση ενός ελάχιστου μισθού και ενός ενιαίου φόρου στις επιχειρήσεις. Υποστηρίζουν επίσης τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, που θα μπορεί να παρεμβαίνει γρήγορα, καθώς και την καθιέρωση μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης, πέρα από τον σημερινό κεντρικό έλεγχο των τραπεζών.

Το Παρίσι αναγνωρίζει ότι θα πρέπει να συμφωνήσει για κάθε αλλαγή με τη Γερμανία, δεν αποδέχεται όμως ότι η τελευταία θα έχει την ευρωπαϊκή ηγεμονία. «Ο οικονομικός της δυναμισμός δεν έχει μετατραπεί σε πολιτική κυριαρχία» λένε στον κύκλο του Ολάντ. «Η Γαλλία προτείνει και η Γερμανία διαπραγματεύεται».

Το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν διαφορετικά οράματα για την Ευρώπη. «Η Γαλλία δεν θέλει να μοιραστεί την εθνική της κυριαρχία, και η Γερμανία δεν θέλει να μοιραστεί περισσότερους κινδύνους» έγραψε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ζακ Ντελόρ. Όμως οι προτάσεις του Παρισιού περιλαμβάνουν απώλεια εθνικής κυριαρχίας και, μεσοπρόθεσμα, μια νέα Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό προκαλεί τρόμο στη γαλλική ηγεσία, καθώς θα πρέπει να οργανωθεί εκ νέου δημοψήφισμα και η γαλλική κοινή γνώμη θα διασπαστεί ξανά. Όμως το Παρίσι δεν μπορεί να αποφύγει αυτόν τον κίνδυνο. «Δεν μπορούμε να αποφύγουμε αυτή τη συζήτηση λόγω του φόβου» τονίζει ο Μπον. «Στο μέλλον, θα πρέπει να αλλάξουμε τις Συνθήκες».

Η Γερμανία δέχθηκε τη γαλλική πρωτοβουλία με μια θετική έκπληξη. Το φθινόπωρο θα φανεί αν η πρωτοβουλία αυτή θα οδηγήσει στη γέννηση μιας νέας ευρωζώνης.

Πηγή: EL PAIS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

* Ο Κάρλος Γιάρνοθ (Carlos Yarnoz) είναι δημοσιογράφος και υποδιευθυντής στην EL PAIS.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: