Η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας στο επίκεντρο της ομιλίας του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, στα εγκαίνια της 80η ΔΕΘ




«Η Ελλάδα και ο λαός μας δεν μπορούν να επιβιώσουν υπό όρους σταθερής Δημοκρατίας και οικονομικής και κοινωνικής αξιοπρέπειας, πέρα κι έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακολουθώντας έναν μοναχικό δρόμο προς το άγνωστο και την αβεβαιότητα», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινιάζοντας την 80η ΔΕΘ. 

«Το δημόσιο και το εθνικό συμφέρον επιτάσσουν ότι η πορεία της χώρας δεν μπορεί να είναι άλλη από την ευρωπαϊκή μας πορεία, εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας οφείλουν να φέρουν σε πέρας ενωμένες, πέρα κι έξω από τις επιμέρους πολιτικές διαφορές τους, όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου που έχουν επιλέξει τον ευρωπαϊκό μας προσανατολισμό. Μια πορεία που, όπως έχω τονίσει επανειλημμένως, πρέπει να παραμείνει αταλάντευτη και αδιαπραγμάτευτη, ύστερα μάλιστα από την πικρή εμπειρία της τρέχουσας συγκυρίας», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

«Ακούγονται ορισμένες φωνές, ευτυχώς μεμονωμένες, που διερωτώνται αν αξίζει τον κόπο αυτό το ευρωπαϊκό μέλλον, μέσα σε μιαν Ευρώπη που έχει αυτά τα προβλήματα, αυτή την έλλειψη αλληλεγγύης, την έλλειψη κατανόησης

»…Η απάντηση λοιπόν που ταιριάζει στο άκρως επιφανειακό αυτό ερώτημα είναι ότι όταν ανήκεις σε μία δημοκρατία και έναν πολιτικό πολιτισμό, τον δυτικό πολιτισμό, όταν ανήκεις σε μιαν οικογένεια, στην οποία έχεις συμβάλει προκειμένου να δημιουργηθεί, μέσ’ από το Πνεύμα, μέσ’ από τον Πολιτισμό, μέσ’ από την Δημοκρατία, όταν ανήκεις λοιπόν στην Ευρώπη, μένεις στην Ευρώπη.

»Και αγωνίζεσαι, από κοινού με τους άλλους Ευρωπαϊκούς λαούς, να την αλλάξεις για να ξαναγυρίσει στις ρίζες της και να καλύψει το μεγάλο δημοκρατικό έλλειμμα, το οποίο σήμερα εμφανίζει», είπε.

«Αυτό σημαίνει το ότι σήμερα η Ελλάδα δίνει αγώνα για να μείνει στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη, όχι γιατί δεν ξέρουμε τα προβλήματά της, όχι γιατί δεν ξέρουμε ως λαός τι έχουμε υποστεί όλα αυτά τα χρόνια και από τα λάθη της Ευρώπης, αλλά γιατί εκεί είναι το μέλλον μας», είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, λέγοντας πως η Ελλάδα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα ότι στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό θα διορθωθούν τα κακώς κείμενα.

Από το βήμα της 80ης ΔΕΘ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε μήνυμα προς την γειτονική ΠΓΔΜ λέγοντας ότι «η ελληνικότητα της Μακεδονίας γίνεται, προϊόντος του χρόνου, τόσο περισσότερο αυταπόδεικτη και αδιαμφισβήτητη όσον οι συνήθεις υπότροποι παραχαράκτες και κιβδηλοποιοί της ιστορίας ευτελίζονται προοδευτικώς, υπερβαίνοντας πια τα όρια της γραφικότητας. Κάτι το οποίον οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη της η διεθνής κοινότητα, εφ’ όσον θέλει να διατηρήσει το κύρος και την αξιοπιστία της».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι θεωρεί μεγάλο προνόμιο το γεγονός ότι η τρέχουσα πολιτική συγκυρία το έφερε να εγκαινιάσει την επετειακή 80η ΔΕΘ, διότι του δόθηκε η ευκαιρία να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στη Θεσσαλονίκη, την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, και να αναδείξει τον οικονομικό δυναμισμό της Βόρειας Ελλάδας.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα εγκαίνια της 81ης ΔΕΘ που θα τα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός που θα έχει εκλεγεί, ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται σε έναν διαφορετικό βηματισμό και θα έχει ξαναβρεί την αισιοδοξία της.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (Ν. Ρ.)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: