Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για την Κύπρο




ΚΥΠΕ – Αποστόλης ΖουμπανίωτηςΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ

Θετικό απολογισμό για τα αποτελέσματα των επαφών του στις ΗΠΑ έκανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας προς τους Ελληνες δημοσιογράφους στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσής της επίσκεψής του.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας που αναχωρεί αργότερα απόψε επιστρέφοντας στην Κύπρο,  αναφέρθηκε τόσο στην επίσκεψή του στο Σικάγο, όσο και τη Νέα Υόρκη και τις επαφές που είχε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ειδικά για το σκέλος της Νέας Υόρκης κατέγραψε τις συναντήσεις με τους Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Ban Ki-moon, τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών  Joe Biden, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας  Sergey Lavrov, τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών  John Kerry, τον Πρωθυπουργό της Ινδίας Narendra Modi, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Abdel Fattah el-Sisi, τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης Mahmoud Abbas, τον Ανώτερο Εκτελεστικό Διευθυντή της εταιρείας Noble Energy Dave L. Stover, και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Αλέξη Τσίπρα. Επίσης το Γεύμα Εργασίας με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των 5 Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και το πρόγευμα εργασίας με το Προεδρείο της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής.

Και σημείωσε τις περισσότερες από 40 συναντήσεις που θα έχει συνολικά ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, που θα παραμείνει στη Νέα Υόρκη μέχρι και τις 3 Οκτωβρίου.

Αναφερόμενος στο κυπριακό, είπε πως σε όλες τις συναντήσεις που είχε και ειδικότερα τους Γενικό Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών, Αμερικανό Αντιπρόεδρο, Έλληνα Πρωθυπουργό, Υπουργούς Εξωτερικών Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών, έγινε ανταλλαγή απόψεων για την παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων, το πού έχει επιτευχθεί πρόοδος και πού προκύπτουν διαφωνίες. Τόνισε την ανάγκη «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη – και εδώ έγινε, όπως αντιλαμβάνεστε, ειδική αναφορά στην Τουρκία – μέσα από πολύ πρακτικά και συγκεκριμένα μέτρα και όχι μέσα από διακηρύξεις, συμβάλουν αποτελεσματικά στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε τις συναντήσεις του πολύ σημαντικές, υπογραμμίζοντας ότι του δόθηκε η ευκαιρία να ξεκαθαρίσει, στο ανώτατο επίπεδο, «κάποια θέματα που αφορούν τόσο την ουσία – για θέματα όπως παράδειγμα η αναγκαιότητα διασφάλισης των τεσσάρων βασικών ελευθεριών, της συμβατότητας της λύσης με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένου, του γεγονότος ότι εν έτη 2015 δεν μπορούν να υπάρχουν, μετά το πλαίσιο μιας λύσης, ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις – όσο και την διαδικασία των Συνομιλιών, ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη πρακτικές του παρελθόντος που απέτυχαν».

Πρόσθεσε ότι κοινή ήταν η διαπίστωση με τους συνομιλητές του ότι οι αμέσως επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί, “τόσο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όσο και με τις εκλογές στην Τουρκία, στο να μας επιτρέψουν να εξάξουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα για τις προοπτικές της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη”.

Μιλώντας για τις συναντήσεις του με τον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι και τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ανέφερε ότι συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και την κοινή  πεποίθηση για περαιτέρω εμβάθυνση τους προς αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Είναι σημαντικό να αναφέρω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίσουν τον σταθεροποιητικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή, και ειδικότερα την συμβολή μας στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και στην δημιουργία συνθηκών ασφάλειας στην περιοχή. Συζητήσαμε επίσης και θέματα που άπτονται του ενεργειακού σχεδιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως μέσα από συνέργειες και συνεργασίες των κρατών της περιοχής μπορούν να δημιουργηθούν προοπτικές όχι μόνο προς όφελος της περιοχής αλλά και της Ευρώπης γενικότερα».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε ότι ο Τζον Κέρι εκδήλωσε ενδιαφέρον για να επισκεφθεί την Κύπρο πριν το τέλος του χρόνου και η ακριβής ημερομηνία θα καθοριστεί μέσω της διπλωματικής οδού.

Απαντώντας σε ερώτησή του ΚΥΠΕ είπε ότι τόσο ο Κέρι όσο κι ο Μπάιντεν επέδειξαν ειλικρινές ενδιαφέρον για το πώς μπορούν να συμβάλουν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Αναφέρθηκε επίσης και στην σύντομη συνομιλία που είχε στην δεξίωση του Μπαράκ Ομπάμα με τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Είχα την ευκαιρία να ακούσω αυτόν πρώτον να επιδεικνύει ενδιαφέρον, αλλά και να εκφράζει την ευαρέσκειά του για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται με την πιθανότητα επίλυσης του κυπριακού. Θέλω να πω ήταν απόλυτα ενήμερος για τα όσα συμβαίνουν και εξεδήλωσε την απόλυτη στήριξή του στις υπό εξέλιξη συνομιλίες».

Για την συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών – που χαρακτήρισε πολύ παραγωγική – είπε πως ο Σεργκέι Λαβρόφ, αφού αναγνώρισε την σημασία για την Μόσχα της ορθολογιστικής προσέγγισης της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Ευρωπαϊκή Ένωση για θέματα που αφορούν και την Ρωσία, αναφέρθηκε στις διμερείς μας σχέσεις και στην ανάγκη όπως μέσα από συγκεκριμένες δράσεις εργαστούμε για περαιτέρω ενίσχυση τους.

Αναφέρθηκε στην πιθανότητα επίσκεψης του κ. Λαβρόφ στην Κύπρο, καθώς φέτος συμπληρώνονται 55 χρόνια Διπλωματικών Σχέσεων ανάμεσα στη Λευκωσία και την Μόσχα ενώ συμπλήρωσε ότι συζήτησαν επίσης θέματα που αφορούν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς επίσης θέματα που αφορούν τις οικονομικές σχέσεις, με τον Ρώσο Υπουργό να αναφέρεται σε ενδεχόμενη εκδήλωση ενδιαφέροντος από ρωσικές εταιρείες για επενδύσεις στην Κύπρο.

Για την συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Abdel Fattah el-Sisi , ο κ. Αναστασιάδης είπε πως αντάλλαξαν απόψεις για το πως τα πρόσφατα αποτελέσματα της ΕΝΙ εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Αιγύπτου αναβαθμίζουν ενεργειακά την Ανατολική Μεσόγειο και καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την συνεργασία ανάμεσα σε Κύπρο και Αίγυπτο στον τομέα της ενέργειας.

«Κοινή ήταν η πεποίθηση μας  ότι ο διάλογος που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στις δύο χώρες για πώληση κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.  Ταυτόχρονα ο Αιγύπτιος εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός την Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Μεσανατολικό που είχε σαν αποτέλεσμα και την πρόσφατη περιοδεία του Ντόναλντ Τούσκ στην περιοχή καθώς επίσης για τη διαχρονική στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Αίγυπτο τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο επίσης και σε άλλα διεθνή φόρα».

Τέλος, συμφώνησαν στην αναγκαιότητα πραγματοποίησης νέας τριμερούς συνάντησης ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα σε ημερομηνία που θα καθοριστεί στη συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών.

Στην συνάντηση με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς είπε πως έγινε ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην περιοχή μας, ενώ ο κ. Αμπάς ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ενδιαφέρον της Κύπρου για το Παλαιστινιακό και την πρωτοβουλία να προσκληθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ξεχωριστά με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, για να παρουσιάσει τις θέσεις του για την ειρηνευτική διαδικασία.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του κ. Αμπάς να επισκεφθεί την Παλαιστίνη στις 13 Νοεμβρίου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στην Ιορδανία.

Χαρακτήρισε εξαίρετη την ανταλλαγή απόψεων με τον Ινδό Πρωθυπουργό και ανακοίνωσε ότι -προγραμματίζει να επισκεφθεί την χώρα εντός του 2016 προς επίτευξη του κοινού  στόχου για «εμβάθυνση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων αλλά και για να δούμε πως η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στον εν εξελίξει διάλογο για ενίσχυση των σχέσεων της Ινδίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Είπε πως στην συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, συζήτησαν επίσης περιφερειακά θέματα καθώς επίσης το θέμα της βιώσιμης ανάπτυξης που αποτελεί προτεραιότητα στην φετινή Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ  η συζήτηση επικεντρώθηκε στο Κυπριακό.

Σε σχέση με την συνάντηση που είχε το πρωί με τον Ανώτερο Εκτελεστικό Διευθυντή της Noble, είπε ότι έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση για τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τους σχεδιασμούς της εταιρείας.

«Αντιλαμβάνεστε, και αυτό ήταν ένα συμπέρασμα από όλες τις επαφές που είχα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι η περιοχή μας, με αφορμή και τα πρόσφατα αποτελέσματα της ΕΝΙ εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Αιγύπτου, έχει αναβαθμιστεί ενεργειακά και στόχος μας είναι όπως μέσα από συνεργασίες και συνέργειες στην περιοχή, εργαστούμε από κοινού με τα γειτονικά κράτη τόσο για μεγιστοποίηση των ενδεχομένων ωφελημάτων όσο και για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μας».

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και με παράγοντες της κυπριακής παροικίας και της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, τόσο στο Σικάγο όσο και τη Νέα Υόρκη και τους ευχαρίστησε όλους για την ανιδιοτελή προσφορά τους τις προσπάθειές για τερματισμό της κατοχής και επανένωσης της Κύπρου.
(ΚΥΠΕ/ΑΖ/ΑΧΡ)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: