Ο Αλέξης Τσίπρας ορκίζεται σήμερα και πάλι πρωθυπουργός, αναλαμβάνοντας και πάλι τα ηνία της χώρας στην πιο κρίσιμη στιγμή για την ελληνκή οικονομία. Ετσι, είναι έτοιμος να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Τα πρόσωπα που θα επιλεγούν σε καίριες θέσεις της κυβέρνησης, όπως στο υπουργείο Οικονομικών ή αυτό της Ενέργειας, θα δείξουν και τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την εφαρμογή του Μνημονίου.

Στις 8:00 το βράδυ θα μεταβεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να λάβει διερευνητική εντολή η οποία θα μετατραπεί σε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, δεδομένης της δημόσιας δήλωσης του προέδρου των ΑνΕλ ότι τον στηρίζει. Εν συνεχεία ο κ. Τσίπρας θα ορκιστεί πρωθυπουργός. Την Τρίτη ή την το βράδυ θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση.

Ο κ. Τσίπρας συμμετείχε σε διευρυμένη συνεδρίαση στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κουμουνδούρου, με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών.

Πληροφορίες της “Ημερησίας” αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός σχεδιάζει τη δημιουργία ενός υπερυπουργείου που θα είναι αρμόδιο για την τήρηση του Μνημονίου. Πιθανότατα θα ονομάζεται «υπουργείο Προγράμματος» και θα λογοδοτεί κατευθείαν στον κ. Τσίπρα, στα πρότυπα της Πορτογαλίας.

Υψηλόβαθμη πηγή της Κουμουνδούρου απέδιδε μάλιστα την εν λόγω ιδέα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ υπενθυμίζεται πως αυτή η πρακτική στην Πορτογαλία εφαρμόστηκε μετά από συστάσεις των τροϊκανών.

Η πρόταση να αναλάβει το εν λόγω υπουργείο έχει ήδη γίνει στον κ. Τσακαλώτο, ο οποίος δεν εχει λάβει ακόμη την οριστική απόφαση. Σε περίπτωση που δεν δεχθεί το υπουργείο, στη θέση του αναμένεται να τοποθετηθεί ο Γιώργος Χουλιαράκης, υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών σήμερα και υπεύθυνος για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Για το υπουργείο Οικονομίας δεν αποκλείται να παραμείνει ο Νίκος Χριστοδουλάκης αλλά και οι αναπληρωτές υπουργοί Δ. Μάρδας και Γ. Αλεξιάδης.

Έντονες είναι οι συζητήσεις το τελευταίο εικοσιτετράωρο γύρω από το πρόσωπο του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ο οποίος πιθανότατα να μείνει στο κυβερνητικό σχήμα.

Επιπλέον, την προσεχή Τετάρτη -όπως όλα δείχνουν- θα εκπροσωπήσει τη χώρα στη Σύνοδο Κορυφής για το Μεταναστευτικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Οι ίδιες έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι μαζί του και ο κ. Μουζάλας (καθώς πιθανολογείται πως δεν θα έχει ορκιστεί ακόμη η νέα κυβέρνηση). Σε κάθε περίπτωση, στους κόλπους της Κουμουνδούρου υπάρχουν θετικές απόψεις για το πρόσωπο του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Στο υπουργείο Αμυνας μάλλον θα μείνει ο Πάνος Καμμένος ενώ αρκετά ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Βουλής. Διάδοχος της Ζωής Κωνσταντοπούλου αναμένεται να είναι ο Ν. Βούτσης ή ο Δ. Βίτσας ενώ ακούστηκε και το όνομα του Γ. Δραγασάκη.

Για την θέση του υπουργού Εσωτερικών ακούγεται ο Γ. Σακελλαρίδης ή ο Π. Σκουρλέτης εάν αποφασίσει να μετακινηθεί από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Πιθανότατα να επιστρέψουν στο υπουργικό συμβούλιο οι Χρ. Σπίρτζης (αν. Υπουργός Μεταφορών) ο Γ. Κατρούγκαλος (υπουργός Εργασίας) ο Γιώργος Σταθάκης (υπ. Ανάπτυξης), η Θ. Φωτίου και η Ράνια Αντωνοπούλου ως αναπληρώτριες υπουργοί, ο Χρ. Βερναρδάκης (αν. Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης), ο Ν. Κοτζιάς (υπ. Εξωτερικών).

Για το υπουργείο Υγείας ακούγονται τα ονόματα του Π. Κουρουμπλή αλλά και του αν. Υπουργού Γ. Ξάνθου. Οι στενοί συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα, Αλ. Φλαμπουράρης και Ν. Παππάς αναμένεται να επανέλθουν στις θέσεις των υπουργών επικρατείας με τις αρμοδιότητες που κατείχαν στο παρελθόν όπως και η Όλγα Γεροβασίλη ως κυβερνητική εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με την “Η”, από τους ΑΝΕΛ αναμένεται να συμμετέχουν εκτός του κ. Καμμένου η Έλενα Κουντουρά καθώς και η κ. Μ. Κόλλια- Τσαρουχά.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: