Η μπάλα «στους δυο ηγέτες»: Παραδοχή πως υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ Αναστασιάδη-Ακιντζί




Του Κώστα Βενιζέλου

Περισσότερη δράση από το Νοέμβριο θα αναλάβουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδη και ο Μουσταφά Ακιντζί. Στη χθεσινή πολύωρη συνάντησή τους, την τελευταία πριν μεταβούν αμφότεροι στη Νέα Υόρκη, έκαναν μια ανασκόπηση των μέχρι σήμερα συζητήσεων αξιολόγησαν το αποτέλεσμα και ζήτησαν από τους διαπραγματευτές να καταγράφουν συγκλίσεις και αποκλίσεις.

Είναι προφανές πως από τις συζητήσεις το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο θα διαφανεί η πορεία και η προοπτική της διαδικασίας. Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ως βαρόμετρο για τη συνέχεια τις συναντήσεις εντός Οκτωβρίου ( δυο θα γίνουν), ενώ πιο εντατικές θα είναι το Νοέμβριο. Αναστασιάδης και Ακιντζί θα ενεργοποιηθούν, θα έχουν περισσότερες συναντήσεις, ώστε να προσπαθήσουν να πετύχουν συγκλίσεις στα μεγάλα θέματα. Μέχρι σήμερα το βάρος των συζητήσεων είχαν κατά κύριο λόγο οι διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οντζίλ Ναμί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την αξιολόγηση διαφάνηκε πως παραμένουν πολλές διαφωνίες στα σημαντικά ζητήματα ενώ σμίκρυνση διαφορών καταγράφεται σε άλλες πτυχές. Στο περιουσιακό, πέραν από την αναγνώριση του «ατομικού δικαιώματος», υπάρχει χάος στις απόψεις καθώς παραμένει η διαφορά στον ορισμό του χρήστη καθώς και σε άλλες παράμετρους που αφορούν το κεφάλαιο αυτό. Στα θέματα της διακυβέρνησης, παραμένει η διαφωνία στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας καθώς η τουρκική πλευρά το θεωρεί «κόκκινη γραμμή». Στο εδαφικό αντηλλάγησαν κριτήρια και φαίνεται πως υπάρχει απόσταση από τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι θα πρέπει να γίνουν τέτοιες εδαφικές αναπροσαρμογές, που θα επιτρέπει τους περισσότερους πρόσφυγες να επιστρέψουν υπό τη διοίκηση του ε/κ συνιστώντος κράτους. Η τουρκική πλευρά με βάση τα κριτήρια που κατέθεσε παρουσιάζεται πιο σκληρή.

Για πρώτη φορά από της έναρξης των διαπραγματεύσεων και εντεύθεν, γίνεται λόγος για δυσκολίες στις συζητήσεις. Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα ανέφερε, μετά τη συνάντηση με Αναστασιάδη και Ακιντζί,  ότι ενώ οι ηγέτες είναι ενθαρρυμένοι από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, ωστόσο αναγνωρίζουν τη σκληρή δουλειά που ακόμη έχει να γίνει μέχρι τη συμφωνία. Ο κ. Άιντα, ο οποίος χθες το απόγευμα συναντήθηκε χωριστά με τον Ακιντζί( σήμερα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο), είπε ότι «και οι δύο ηγέτες κατανοούν ότι οι επόμενοι μήνες είναι σημαντικοί αλλά την ίδια ώρα γνωρίζουν ότι υπάρχει αρκετά δύσκολη δουλειά που πρέπει να γίνει». Ανέφερε πως «οι ηγέτες στην συνάντησή τους συμφώνησαν ότι αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες, επειδή βρίσκονται ακόμη σε `στρατηγικό επίπεδο`, σε ό,τι αφορά τα βήματα που πρέπει να γίνουν τους επόμενους μήνες. Ερωτηθείς πότε θα αρχίσει ο κόσμος να μαθαίνει για το τι συζητείται στις συνομιλίες , είπε ότι αυτό είναι ένα σταθερό δίλημμα και ότι εναπόκειται στους ηγέτες να αποφασίσουν πότε είναι έτοιμοι να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες.

ΔΥΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

Αναστασιάδης και Ακιντζί είχαν μια ώρα τετ α τετ συζήτηση ενώ με τους διαπραγματευτές και τον ειδικό σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, δυόμιση ώρες. Σε πλήρη «ολομέλεια» με τις διαπραγματευτικές ομάδες, η συνάντηση κράτησε μια ώρα. Οι επόμενες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 12 και 30 Οκτωβρίου και συμφώνησαν όπως εντατικοποιήσουν τις συναντήσεις τους στη συνέχεια. Παράλληλα διατύπωσαν την δέσμευσή τους να εργαστούν αδιάκοπα για επίτευξη μιας συνολικής λύσης το συντομότερο δυνατό.

ΔΕΝ ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του, μετά την επιστροφή του από τη συνάντηση, ανέφερε πως «έχουμε καταγράψει πού υπάρχουν συγκλίσεις, πού υπάρχουν αποκλίσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να επικεντρωθούμε με εντατικό ρυθμό στην, κατά το δυνατόν, δημιουργία συνθηκών που να μας επιτρέπουν να μιλάμε για συνολικές συγκλίσεις», Ανέφερε ωστόσο ότι κάτι τέτοιο είναι πρόωρο «αφού υπάρχουν και προβλήματα, ως ήταν φυσικό, τα οποία δεν είναι εξ εκείνων που μπορεί εύκολα να θεωρηθεί ότι λύνονται».

ΑΚΙΝΤΖΙ: Επιμένει στην εκ περιτροπής – Αναμένει «βραδύτερη πρόοδο στα δύσκολα» 

Ο ΜΟΥΣΤΑΦΑ Ακιντζί επανέλαβε πως επιθυμία της τ/κ πλευράς είναι πριν από τις εκλογές του Μαΐου του 2016 να υπάρξει κατάληξη σε συνολική λύση. Περαιτέρω ανέφερε πως στόχος είναι μέχρι το Νοέμβριο να έχει αρχίσει η εντατική εργασία στις συνομιλίες.

Σε δηλώσεις του μετά την επιστροφή του στα κατεχόμενα από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε ότι δεν είναι απαισιόδοξος και πως υπάρχει πρόοδος, αλλά αναμένει βραδύτερη πρόοδο σε δύσκολα θέματα, όπως το θέμα των περιουσιών. Είπε ότι με τον ΠτΔ δεν συμφώνησαν σχετικά με τον αριθμό των συναντήσεων μετά το Νοέμβριο, αλλά μπορούν να συναντώνται όσο συχνά μπορούν.

Ανέφερε ότι υπάρχουν προγραμματισμένες επισκέψεις στο εξωτερικό και ότι ο ΠτΔ θα έχει περισσότερες επισκέψεις, λόγω της θέσης του σε ένα αναγνωρισμένο κράτος από τη διεθνή κοινότητα. Είπε ότι και οι δύο ηγέτες έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά μέσα στους επόμενους μήνες και οι δύο θέλουν να ολοκληρωθεί τη διαδικασία το συντομότερο δυνατόν. Ανέφερε ότι ο ίδιος θα πραγματοποιήσει επίσης μια επίσκεψη στο εξωτερικό το Νοέμβριο. Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα των εγγυήσεων ο Ακιντζί εξέφρασε την πεποίθηση ότι εφόσον καταλήξουν σε συμφωνία για όλα τα θέματα, τότε θα λυθεί και το θέμα των εγγυήσεων σε ένα πλαίσιο που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Επεσήμανε όμως ότι δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο και ότι το θέμα των εγγυήσεων δεν μπορεί να συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών γιατί θα πρόκειται για διεθνή συμφωνία.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εκ περιτροπής προεδρία, ο Ακιντζί είπε ότι η εκ περιτροπής προεδρία είναι ένα αναπόφευκτο αποτέλεσμα της “πολιτικής ισότητας“ και σημείωσε ότι τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει για το θέμα, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία σχετικά με αυτό. Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι στο τέλος στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρία θα υπάρξει συμφωνία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: