Για προσωρινή αναστολή ισχύος της Συνθήκης Σέγκεν, από τη Γερμανία, κάνει λόγο η Κομισιόν




Πλήρη κάλυψη στη Γερμανία παρείχε η Κομισιόν για την απόφασή της να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους, στα σύνορα με την Αυστρία, ώστε να ελέγξει τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

«Η προσωρινή επαναφορά συνοριακών ελέγχων μεταξύ κρατών-μελών είναι μια εξαίρεση που προβλέπεται ρητά στην Συνθήκη Σένγκεν και ρυθμίζεται από αυτή, σε περιπτώσεις κρίσης», ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Ωστόσο, η Κομισιόν, τονίζει πως, το ταχύτερο δυνατό, το εν λόγω μέτρο, πρέπει να αρθεί.

«Η γερμανική απόφαση υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να υπάρξει συμφωνία για τα μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης», αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ, ο οποίος μίλησε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, για το θέμα.

Παράλληλα, ο Γιούνκερ, πιέζει τις απρόθυμες χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης να υποστηρίξουν τις προτάσεις της Κομισιόν, με τις οποίες συμφωνεί η Γερμανία, για την ανακατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλες τις χώρες στην ΕΕ.

Ο Γιούνκερ μίλησε με τους ηγέτες της Ουγγαρίας, Τσεχίας και Σλοβακίας, σε μια προσπάθεια να κάμψει την συλλογική τους αντίσταση στα σχέδια της Κομισιόν, πριν την επείγουσα συνάντηση των υπουργών εσωτερικών την χωρών -μελών της ΕΕ, που είναι προγραμματισμένη για σήμερα.

«Η ελεύθερη κίνηση ανθρώπων, βάσει της Συνθήκης Σένγκεν, είναι ένα μοναδικό σύμβολο της ευρωπαϊκής ένταξης.

»Όμως, η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι μια βελτιωμένη κοινή διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων και περισσότερη αλληλεγγύη στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

»Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό το έκτακτο συνέδριο των υπουργών εσωτερικών της Δευτέρας. Χρειαζόμαστε γρήγορη πρόοδο στις προτάσεις της Κομισιόν τώρα», καταλήγει η ανακοίνωση της Κομισιόν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (ΑΧΧ), Ρόιτερς, Sputnik

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: