Γερμανικές αντιδράσεις στις γαλλικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη




Με επιφύλαξη αντιμετωπίζει η Γερμανία τις γαλλικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη.

Η γαλλική πρόταση, την οποία παρουσίασε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μακρόν και ο Γάλλος επίτροπος στην ΕΕ ΜΜοσκοβισί, προβλέπει τη δημιουργία του θεσμού του υπέρ-επιτρόπου.

Ο επίτροπος αυτός θα συντονίζει την οικονομική πολιτική των 19 κρατών μελών και θα μπορεί να προκρίνει δημοσιονομικές μεταβιβάσεις κεφαλαίων από ένα κράτος μέλος σε κάποιο άλλο.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δικαιολόγησε την πρόταση λέγοντας ότι εάν παραμείνει αμετάβλητο το σημερινό status quo της ευρωζώνης, η οικονομική και νομισματική ένωση οδεύει προς την καταστροφή.

Ο Μακρόν πρότεινε να σχηματιστεί μια νέα ευρωπαϊκή οικονομική κυβέρνηση, με έναν επίτροπο αρμόδιο για το ευρώ που θα έχει τα οικονομικά μέσα για να προωθεί επενδύσεις.

Αντιδρώντας στην πρόταση αυτή, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εμφανίστηκε επιφυλακτικός και κάλεσε τον Εμανουέλ Μακρόν να παρουσιάσει λεπτομερέστερα τα σχέδιά του.

«Στους Γάλλους συναδέλφους μου λέω πρέπει να γίνετε πιο συγκεκριμένοι. Πρέπει να βρεθούν χρήματα για τον προϋπολογισμό του Eurogroup.

»Η ανησυχία μου είναι μήπως τα χρήματα αυτά πρέπει να συγκεντρωθούν από τους πολίτες με έναν ειδικό φόρο υπέρ του Eurogroup, ή μέσω ενός φόρου προστιθέμενης αξίας. Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος σε κάτι τέτοιο», ξεκαθάρισε ο Γκάμπριελ.
Η ιδέα της μεταφοράς κεφαλαίων από τους προϋπολογισμούς των πλουσιότερων σε εκείνους των φτωχότερων κρατών της ευρωζώνης προκαλεί πάντοτε έντονη δυσαρέσκεια στην γερμανική πολιτική ηγεσία.

Η κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ έχει προβάλει σθεναρή αντίσταση μέχρι σήμερα σε κάθε μορφής μεταβιβάσεις μόνιμου χαρακτήρα προς τα φτωχότερα μέλη της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Ο Ραλφ Μπρίνκχαους, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, εξέφρασε από την πλευρά του την σαφή αντίθεσή του στις ιδέες που προωθεί ο Μακρόν.

«Δεν είναι η ώρα να τίθεται θέμα εκ θεμελίων ανανέωσης και περαιτέρω εμβάθυνσης της ευρωζώνης», είπε.

«Πριν απ’ όλα, χρειάζεται να φθάσουμε στο σημείο όπου τα κράτη μέλη τηρούν τους αμοιβαία συμφωνημένους κανόνες, για παράδειγμα όσον αφορά την οικονομική σταθερότητα», κατέληξε.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ (Μπ.Γ.), Ρόιτερς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: