Επίθεση των κυπριακών κομμάτων κατά Αναστασιάδη που βλέπει “θετικό κλίμα” στο Κυπριακό




Δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΑΚΕΛ, κατά του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, για της δηλώσεις του στις ΗΠΑ, περί θετικού κλίματος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και προοπτικές λύσης.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, απειλεί την Κυπριακή Δημοκρατία με πόλεμο για το φυσικό αέριο και ο πρόεδρος σιωπά. Κάλεσε, παράλληλα, τον κ. Αναστασιάδη να απαντήσει, εάν όντως συναντήθηκε με τουρκικές εταιρείες για το κυπριακό φυσικό αέριο, όπως ισχυρίσθηκε ο Ακιντζί.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, υποστήριξε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί σκληραίνει τη θέση του και επανέρχεται στην προβολή των πάγιων επεκτατικών θέσεων της Τουρκίας. Ο κ. Σιζόπουλος εξέφρασε δυσαρέσκεια, επειδή, όπως είπε, ο λαός βρίσκεται σε σκοτάδι, ή παραπληροφορείται.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕυρωΚό, Μιχάλης Γιωργάλλας, είπε ότι πρέπει να υλοποιηθούν αμέσως οι ενεργειακές συμφωνίες που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία με γειτονικές χώρες, και κάλεσε την Κυβέρνηση να παραδεχθεί και να καταγγείλει διεθνώς τις απειλές της Τουρκίας.

Η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων, Ελένη Χρυσοστόμου, ανέφερε ότι «είναι απαράδεκτο, να μαθαίνουμε από τον Μουσταφά Ακιντζί τί γίνεται», καθώς και το γεγονός ότι δεν δίδεται από τον κ. Αναστασιάδη ξεκάθαρη εικόνα στον λαό και στα κόμματα τί γίνεται στις διαπραγματεύσεις.

«Κάθε ημέρα που περνά, ο Μουσταφά Ακιντζί φαίνεται να υιοθετεί πλήρως όχι μόνο τις ακραίες θέσεις της Άγκυρας, αλλά και τις απειλές της», δήλωσε ο Γιάννης Τσαγγαρίδης, εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι το ζητούμενο σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, είναι η Άγκυρα και η τουρκοκυπριακή πλευρά να εγκαταλείψουν διαχρονικές αδιάλλακτες θέσεις 41 χρόνων και να συμφιλιωθούν με την ιδέα μιας δημοκρατικής λύσης.

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, σχολιάζοντας τη δήλωση Ακιντζί, για πώληση φυσικού αερίου στην Τουρκία, είπε ότι δεν θα είχε κανένα πρόβλημα, εάν καταλήξουμε σε σωστή λύση του Κυπριακού, να πουλούμε πορτοκάλια και φυσικό αέριο στην Τουρκία.

Πρόσθεσε, ότι θα ήταν λάθος, σε περίπτωση επίλυσης του κυπριακού, να παραμείνουν οι περιορισμοί στις εμπορικές σχέσεις Λευκωσίας – Άγκυρας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (ανταπόκριση Α. Βικέτου)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: