Ενέργεια και ασφάλεια στην ατζέντα: Δεν επιθυμούμε να συμμετάσχουμε στις εγγυήσεις είπε ο Κάμερον




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το ενδιαφέρον του Λονδίνου για τα ενεργειακά και την ασφάλεια στην περιοχή ήταν θέματα ψηλά στην ατζέντα της χθεσινής συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού Κάμερον στη βρετανική πρωτεύουσα, παράλληλα ασφαλώς με το Κυπριακό. Η συνάντηση στην Ντάουνιγκ Στριτ ασχολήθηκε με πολλά θέματα και η συζήτηση εξελίχθηκε αγγίζοντας όλο φάσμα των εξελίξεων τόσο στην περιοχή της Κύπρου όσο και στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον της βρετανικής BG για αγορά κυπριακού φυσικού αερίου συζητήθηκε όπως και γενικότερα το θέμα της ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή. Επί του θέματος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως συζητήθηκαν θέματα ενέργειας, με έμφαση στις εξελίξεις στην περιοχή μετά και τα αποτελέσματα εντός της ΑΟΖ της Αιγύπτου και πώς μέσα από συνέργειες στην περιοχή μπορεί η ανατολική Μεσόγειος να λειτουργήσει ως εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη. Το θέμα με την BG αναμένεται ότι θα έχει σύντομα εξελίξεις και συνδέεται με τις κινήσεις άλλων εταιρειών. Κατά τη συνάντηση ο Βρετανός Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και σε σχέση με το θέμα της ασφάλειας χαρακτήρισε την Κύπρο ως σταθεροποιητικό παράγοντα. Ειδικές αναφορές έγιναν στην προσφυγική κρίση αλλά και στους πολέμους, συγκρούσεις στην περιοχή.  Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η Λευκωσία και τις σχέσεις που διατηρεί με χώρες της περιοχής ( Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία κλπ). Έγινε ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Ντουσκ θα επισκεφθεί το Σαββατοκύριακο το Κάιρο και το Αμμάν.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη πως η χώρα του δεν επιθυμεί συνέχιση της συμμετοχής της σε ένα σύστημα εγγυήσεων σε περίπτωση συμφωνίας στο Κυπριακό. Αυτή δεν είναι καινούργια θέση των Βρετανών, ωστόσο, επαναλήφθηκε και χθες κατά τη συζήτηση του Κυπριακού, γεγονός που θεωρείται από τη Λευκωσία ενισχυτική των προσπαθειών που καταβάλλονται για να μη περιλαμβάνει σύστημα εγγυητριών χωρών σε μια ενδεχόμενη συμφωνία στο Κυπριακό. Άλλωστε, όπως διαμορφώνεται το σκηνικό μόνο η Τουρκία επιμένει στη διατήρηση των εγγυήσεων. Σημειώνεται πως παλαιότερα- όχι στην χθεσινή συνάντηση- το Λονδίνο έχει διαμηνύσει πως η προσοχή του είναι επικεντρωμένη στη διατήρηση των στρατιωτικών Βάσεων στο νησί.  Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης  αναφέρθηκε στην πορεία των συνομιλιών ενώ επισήμανε την ανάγκη η Άγκυρα να προβεί σε κινήσεις στο Κυπριακό, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ως προς τη συζήτηση που διεξήχθη για το Κυπριακό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθιξε την ανάγκη όπως από πλευράς Τουρκίας σταλούν συγκεκριμένα μηνύματα, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες, προς ενίσχυση της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Όσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η βρετανική θέση είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν επιθυμεί τη συνέχιση του ρόλου των εγγυητριών δυνάμεων και ότι εναπόκειται στους Κύπριους να αποφασίσουν για το θέμα αυτό.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Συνεργασία στην Ε.Ε. για μεταρρυθμίσεις – Να αντιμετωπιστούν τα αίτια που οδηγούν τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους 

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ Εκπρόσωπος σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό Κάμερον για τις τελευταίες εξελίξεις, για τις διαβουλεύσεις επί ειδικότερων κεφαλαίων που συζητούνται και για το τι αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα. Συζητήθηκαν παράλληλα θέματα που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες επιδιώκει η βρετανική κυβέρνηση εντός της ΕΕ ενόψει του δημοψηφίσματος για παραμονή ή έξοδο από την ενωμένη Ευρώπη. Σε κάποια σημεία, όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, διαπιστώθηκαν κοινές προσεγγίσεις.

Αναλυτικότερη συζήτηση επ’ αυτού αναμένεται να γίνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. «Θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και του Βρετανού Πρωθυπουργού είναι ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα αίτια που οδηγούν αυτούς τους ανθρώπους να φεύγουν από τις χώρες τους. Είναι ένα θέμα που αναμένεται να απασχολήσει την ΕΕ το αμέσως επόμενο διάστημα», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Σε ό,τι αφορά τα διμερή θέματα έγινε αναφορά στις προοπτικές της οικονομικής σχέσης των δύο χωρών, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εκθέτει την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ενώ συζητήθηκε και η προσπάθεια αντιμετώπισης της απειλής που συνιστούν οι τζιχαντιστές του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους και ο ρόλος που μπορεί να παίξει η Κύπρος. Σκληρή δουλειά για τη λύση

«Είμαστε οι παλαιότεροι και καλύτεροι φίλοι σας»

ΜΕ αναφορές στο Κυπριακό έγινε η συνομιλία Κάμερον- Αναστασιάδη μπροστά στις κάμερες. Κατά την υποδοχή του Προέδρου Αναστασιάδη, ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον εξήρε «τις πολλές προσπάθειες, τη σκληρή δουλειά και την ηγεσία» που έχει προσφέρει ο Κύπριος Πρόεδρος προς την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, προτρέποντάς τον να συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση.

«Νομίζω ότι είναι μια πραγματική ευκαιρία όταν υπάρχουν τόσα άλυτα προβλήματα στον κόσμο. Αν μπορέσουμε να επιδείξουμε ότι ο διάλογος, η καλή πίστη και η καλή συζήτηση μπορούν να φέρουν μια συμφωνία, θα ήταν κάτι σπουδαίο για την Ευρώπη, θα ήταν κάτι σπουδαίο για την Κύπρο, κάτι πολύ σπουδαίο για τον κόσμο. Θέλω να σας ενθαρρύνω να κάνετε ό,τι μπορείτε και εμείς ως ένας από τους παλαιότερους και καλύτερους φίλους σας είμαστε έτοιμοι να σας βοηθήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από την πλευρά του αναφέρθηκε σε κοινό όραμα για επικράτηση της ειρήνης και εκτίμησε ότι η επανενωμένη Κύπρος θα ήταν ένα μοντέλο συνύπαρξης μουσουλμάνων, χριστιανών κ.ο.κ. για όλη την περιοχή.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: