Εμπλοκή του ΔΝΤ στο Κυπριακό ζητά ο ειδικός απεσταλμένος Άιντε για τις οικονομικές πτυχές επίλυσης του Κυπριακού
Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε, προσανατολίζεται να απευθύνει αίτημα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ζητώντας τους να συμβάλει, με την εμπειρογνωμοσύνη του, στις οικονομικές πτυχές της λύσης του κυπριακού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύονται στην οικονομική έκδοση της εφημερίδας “Καθημερινή» της Κύπρου, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της εμπλοκής του ΔΝΤ στο κυπριακό και συγκεκριμένα στη διεξαγωγή μελετών και κατάθεση εισηγήσεων για τις επιπτώσεις και τρόπους διαχείρισης της κυπριακής οικονομίας, έπειτα από μια λύση διζωνικής ομοσπονδίας.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, παράλληλα με τις πολιτικές, εξίσου περίπλοκες θα πρέπει να θεωρούνται και οι οικονομικές διαστάσεις της λύσης που θα συνεπάγεται η μετάβαση από ένα ενιαίο κράτος σε ένα διζωνικό ομόσπονδο κράτος.

Η τραυματική εμπειρία που βιώνει η ελληνοκυπριακή πλευρά από το 2013 και μετά, λόγω της οικονομικής κρίσης και η ανάγκη προσφυγής σε πρόγραμμα οικονομικής στήριξης έχει αναδείξει την αναγκαιότητα αναζήτησης και κατάληξης σε ένα οικονομικά βιώσιμο μοντέλο.

Εκείνο που θα ζητηθεί από το ΔΝΤ είναι να καταθέσει προτάσεις για τη διαχείριση μιας σειράς κρίσιμων ζητημάτων, όπως για παράδειγμα, η διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας του κεντρικού ομόσπονδου κράτους και η οικονομική του ευρωστία μέσα και από την τήρηση ισολογισμένων προϋπολογισμών.

Επίσης θα ζητηθεί η κατάθεση προτάσεων για την εύρυθμη λειτουργία μηχανισμών συλλογής των κρατικών εσόδων, τη δημοσιονομική εξυγίανση του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, συμπεριλαμβανομένης και της υιοθέτησης ΦΠΑ, την αποφυγή ενός οικονομικού σοκ από το γεγονός των διαφορετικών ταχυτήτων στις οποίες κινούνται οι οικονομίες στην τουρκοκυπριακή και στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Η προσπάθεια ενεργοποίησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα γίνει παράλληλα με την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, για αξιοποίηση της παρουσίας του στην έδρα των ΗΕ στη Νέα Υόρκη προς εξασφάλιση εκείνων των αναγκαίων πόρων για τη δημιουργία ενός ταμείου που θα αναλάβει την καταβολή αποζημιώσεων στους επηρεαζόμενους από τη λύση του κυπριακού, για παράδειγμα από τις ρυθμίσεις που θα προκύψουν στο περιουσιακό.

Οι μέχρι τώρα πάντως κρούσεις του κ. Άιντε προς πιθανούς χρηματοδότες του ταμείου δεν ήταν ελπιδοφόρες, αφού μέχρι τώρα δεν βρήκε θετική ανταπόκριση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (ανταπόκριση Α. Βικέτου)

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal