Διαφορετική η Ελλάδα σε τέσσερα χρόνια, δηλώνει ο Αλέξης στο Euronews και κάνει λόγο για παροδική ύφεση




«Σε τέσσερα χρόνια η χώρα θα είναι διαφορετική», δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο Euronews.

Αυτή η παροδική ύφεση θα έχει τελειώσει το πρώτο εξάμηνο του 2016, θα έχουμε ξεφύγει από τις επιπτώσεις των capital controls, θα είμαστε ξανά στην ανάπτυξη με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση για το χρέος».

«Νομίζω ότι είναι ένας εφικτός στόχος, αν όχι στο τέλος του 2016, στις αρχές του 2017, η χώρα να είναι ξανά στις αγορές και άρα να μην χρειαζόμαστε τα νέα δάνεια και την επιτροπεία», δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαπραγμάτευση και η συμφωνία, είναι τα ζητήματα για τα οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να υπογραμμίσει ότι πήρε δύσκολες αποφάσεις αλλά έχει τη συνείδησή του καθαρή, και δηλώνει βέβαιος ότι «ο ελληνικός λαός μπορεί να διακρίνει στο βλέμμα των πολιτικών ποιοι είναι αυτοί που τους κοροϊδεύουν και ποιοι είναι αυτοί που τους λένε την αλήθεια».

Αναφερόμενος στο χρέος, υπογραμμίζει ότι για πρώτη φορά συζητείται, όχι αν πρέπει, αλλά σε ποια έκταση και βάθος θα πρέπει να είναι η αναδιάρθρωση, απομείωση του χρέους.

Στο σημείο αυτό υπογραμμίζει ότι «ο κ. Σαμαράς όχι μόνο δεν έβαλε το θέμα του χρέους στο τραπέζι αλλά έλεγε δεξιά και αριστερά ότι το χρέος είναι βιώσιμο».

Για τη συμφωνία στην οποία τελικά κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης το χρηματοδοτικό σκέλος, καθώς όχι μόνο υπάρχει φρέσκο χρήμα αλλά καλύπτονται πλήρως οι χρηματοδοτικές ανάγκες μέχρι το 2019 και αυτό από μόνο του συνιστά μια ντε φάκτο μίνι αναδιάρθρωση του χρέους.

«Εμείς είμαστε έντιμοι άνθρωποι. Όταν έχουμε δεσμευτεί σε μια συμφωνία, θα την υλοποιήσουμε. Ζητάμε το ίδιο και από την άλλη πλευρά», αναφέρει και θυμίζει ότι η συμφωνία έχει αρνητικά σημεία, αλλά έχει σημεία όπως αυτά που αφορούν την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την παύση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, τη διατήρηση υπό δημόσιο έλεγχο της μικρής ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ.

«Αυτά οι εταίροι μας πρέπει να τα τηρήσουν», γιατί αυτό σημαίνει έντιμη συμφωνία, επιμένει ο κ. Τσίπρας και υπογραμμίζει ότι πρέπει να αποφύγουμε τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για τους ανθρώπους που δεν έχουν να πληρώσουν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: