Οι αντάρτες του PKK δεν το βάζουν κάτω… Απειλεί ο θρασύτατος Νταβούτογλου: Δεν θα σταματήσουμε τις επιθέσεις




Οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, κατά των «τρομοκρατών», θα συνεχιστούν, εντός και εκτός τουρκικών συνόρων, δήλωσε ο «Ιέρακας» Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου. Παρ’ όλα αυτά, οι αντάρτες του PKK δεν τα βάζουν κάτω και συνεχίζουν να πολεμούν για την ανεξαρτησία τους.

Ο Νταβούτογλου χαρακτήρισε «ιδιαίτερα επιτυχημένες» τις αεροπορικές επιδρομές της Τουρκικής Αεροπορίας κατά του ΡΚΚ και δήλωσε πως θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση.

«Την αποφασιστικότητά μας σε αυτό τον αγώνα πρέπει να τη γνωρίζουν όλοι», είπε ο Νταβούτογλου, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος επισκέφτηκε την Τουρκία.

«Οι αεροπορικές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ συνεχίζονται με πολύ καλά αποτελέσματα», είπε ο Νταβούτογλου. Είπε επίσης πως, όσον αφορά την εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων, στο βόρειο Ιράκ, αυτή δεν θα είναι συνεχής, αλλά οι τουρκικές δυνάμεις θα εισέρχονται και θα εξέρχονται του ιρακινού εδάφους, κατά, το δοκούν.

Ο Νταβούτογλου απέκλεισε, επίσης, κάθε πιθανότητα να συναντηθεί με τον φυλακισμένο ηγέτη του ΡΚΚ Αμπτουλάχ Οτσαλάν. Ο Νταβούτογλου δεν δίστασε να ταυτίσει το ΡΚΚ με το Ισλαμικό Κράτος, χαρακτηρίζοντας, συλλήβδην, αμφότερες τις οργανώσεις, ως τρομοκρατικές.

«Η τρομοκρατία είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ανεξαρτήτως φυλής ή θρησκείας. Υπογράμμισα την ανάγκη να σταθούμε, Τουρκία και ΕΕ, πλάι-πλάι εναντίον της τρομοκρατίας του ΡΚΚ, όπως εμείς βρισκόμαστε στο πλευρό της Ευρώπης στον αγώνα της κατά του ΙΚ», είπε ο Νταβούτογλου.

ΠΗΓΗ: Hurriyet

Δραματική η κατάσταση στην Τζίζρε, καταγγέλλει ο Ντεμιρτάς

Στόχος της Άγκυρας είναι η σύλληψη 80 μελών του PKK στην επαρχία Τζίζρε, στην πόλη Σιρνάκ, της νοτιοανατολικής Τουρκίας, δηλώνουν Τούρκοι αρμόδιοι, δικαιολογώντας την απαγόρευση της κυκλοφορίας στην επαρχία αυτή εδώ και μια βδομάδα. Ωστόσο, ο αρχηγός του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς χαρακτηρίζει δραματική κατάσταση στην πόλη και ζητά άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Οι Τούρκοι αρμόδιοι υποστηρίζουν ότι το PKK έχει ανοίξει στην περιοχή χαρακώματα και έχει τοποθετήσει νάρκες και τώρα γίνονται ενέργειες έτσι ώστε να κλείσουν τα χαρακώματα και να καθαριστούν οι νάρκες. Υποστηρίζουν ότι σε ορισμένες επαρχίες όπως στο Τζίζρε, το PKK χρησιμοποιεί τους κατοίκους ως ζωντανές ασπίδες. Αναφέρουν ακόμη ότι μέχρι στιγμής οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας κατέστρεψαν πάνω από 800 κιλά εκρηκτικά και εξουδετέρωσαν 7 μέλη του PKK ενώ δέκα μέλη του συνελήφθησαν. Στις έρευνες που έγιναν βρέθηκαν πολλά καλάσνικοφ, τουφέκια και εκρηκτικά.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, επικρίνοντας τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ότι είναι έτοιμοι για διαπραγματεύσεις, προκειμένου να συνεχισθεί η διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού.

“Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, σταματάνε τα λεωφορεία στην επαρχία Τζίζρε και τα καίνε. Η ποινή για όσους παραβιάζουν την απαγόρευση κυκλοφορίας στους δρόμους είναι 100 τουρκικές λίρες. Την απαγόρευση που τιμωρείται με 100 τουρκικές λίρες, οι Κούρδοι την πληρώνουν με το θάνατό τους. Λένε ότι δεν έχουν σκοτωθεί πολίτες. Εάν αποδειχθεί ότι στη λίστα των νεκρών υπάρχει έστω και ένα μέλος του PKK, εμείς θα παραιτηθούμε. Εάν πιστεύεις ότι σκοτώνοντας όσους βγαίνουν στο δρόμο θα καταφέρεις κάτι, αυτό σημαίνει ότι επιστρέφεις στην αρχική κατάσταση”, αναφέρει ο Ντεμριτάς.

Ο αρχηγός του φιλοκουρδικού κόμματος είπε ότι οι τουρκικές Αρχές δεν τους δίνουν άδεια  να μεταφέρουν νερό στην επαρχία Τζίζρε ενώ απευθυνόμενος στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ είπε:
“Μην το παρατείνετε άλλο. Ποιο είναι το όφελος της παράτασης των πολέμων που προκαλούν θανάτους ανθρώπων καθημερινά; Είναι κρίμα για όλους όσοι χάνουν τη ζωή τους. Για τους στρατιώτες στο Ιγντίρ στη Νταγλίτζα, είναι κρίμα για τους αστυνομικούς. Εάν υπήρχε ειρήνη, κανένας θάνατος δεν θα είχε σημειωθεί κανένας θάνατος. Είχαμε φθάσει πολύ κοντά”.

ΚΥΠΕ – Αννα ΑνδρέουΤΟΥΡΚΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: