Επί της ουσίας η σφοδρή αντιπαράθεση Τσίπρα-Μεϊμαράκη




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: “Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα υπάρξει κυβέρνηση”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο αποψινό ντιμπέιτ με τον πρόεδρο της ΝΔ, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, κατά τη θεματική ενότητα της εσωτερικής πολιτικής του α’ γύρου της διαδικασίας.

Συνεχίζοντας να απαντά στην ίδια ερώτηση -για το εάν θα συνεργαστεί με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ εάν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά χωρίς αυτοδυναμία και χρειάζεται τα δύο αυτά κόμματα- είπε ότι διεκδικεί την πλειοψηφία στη Βουλή χαρακτηρίζοντας αυτόν τον στόχο εφικτό, για να προσθέσει ότι εντούτοις όταν πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πάρει την διερευνητική εντολή εφόσον δεν έχει αυτοδυναμία, θα σεβαστεί το αποτέλεσμα και θα προσπαθήσει να δημιουργήσει τις ευρύτερες συναινέσεις για να υπάρξει κυβέρνηση. Θα υπάρξει κυβέρνηση, τόνισε, αλλά όχι μια παρά φύση κυβέρνηση, για να προσθέσει ότι αυτό στο οποίο τον καλεί ο κ. Μεϊμαράκης είναι μια παρά φύση συνεργασία. Σημείωσε πως είτε θα έχει ο τόπος προοδευτική κυβέρνηση για να ξεφύγουμε από το παρελθόν ή συντηρητική.

Είπε ότι καλό θα ήταν να ερωτηθούν τα δύο κόμματα (Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ) για τη στάση που θα κρατήσουν και εκτίμησε ότι δεν θα θελήσουν να οδηγήσουν τη χώρα σε επαναληπτικές εκλογές. Μίλησε για συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και ζήτησε από τον λαό να δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ δύο παραπάνω βουλευτές από τους 149 που έλαβε τον Γενάρη.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επόμενη μέρα και το πως θα κυβερνήσει, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τόνισε πως μπορεί να υπάρχει μια κοινή συναίνεση και μια κοινή συμφωνία. «Από τον Ιανουάριο έχουν αλλάξει πολλά, έχουμε αλλάξει και εμείς» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζοντας πως ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο.

« Ο κ. Τσίπρας επιμένει πως αυτά που εισηγήθηκε ήταν κόλπα και δεν θα τα εφαρμόσει. Δεν είναι θέμα προσώπων, είναι θέμα προγράμματος» είπε τονίζοντας πως «αν έχουμε μια κοινή πορεία , μίνιμουμ, μπορούμε να συνεργαστούμε γιατί οι Έλληνες απαιτούν να έχουμε μια εθνική ομάδα, οι Έλληνες απαιτούν να συνεργαστούμε, να χαράξουμε ένα νέο σχέδιο για το πως θα κυβερνηθεί η χώρα, μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης». Όπως είπε υπάρχουν πολλοί ικανοί και άξιοι ανεξάρτητα από πολιτικές καταβολές τους οποίους και σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει. Μάλιστα τόνισε πως μπορεί να υπάρξουν στελέχη στη νέα κυβέρνηση από την σημερινή υπηρεσιακή και από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.

«Η χώρα πήγε μπροστά, έγιναν και λάθη, όμως μην τα ισοπεδώνουμε όλα» τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης απαντώντας στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ περί διαπλοκής. « Μην μας κάνουν και μαθήματα κατά της διαπλοκής κάποιοι που δεν έφεραν κανένα νομοσχέδιο» είπε ενώ παρουσίασε τα μέτρα που είχε λάβει η κυβέρνηση της ΝΔ για την καταπολέμηση της διαπλοκής και της φοροδιαφυγής. «Τί εκανε ο κ. Τσίπρας τους 6 μήνες; Το μόνο που έκανε ήταν να καταργήσει τη διαύγεια. Γιατί δεν πέρασε το νόμο για τα ΜΜΕ; Ήθελε να εκβιάσει» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Απαντώντας στην παρέμβαση του κ. Τσίπρα ο οποίος κατηγόρησε στελέχη της ΝΔ για διαπλοκή ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως « ο κ. Τσίπρας από τότε που υπέγραψε το μνημόνιο έχει πάθει αλλοίωση χαρακτήρος. Δεν περίμενα ότι θα έριχνε τόσο το επίπεδο. Ίσως επειδή χάνει. Θέλετε να κάνω χρήση για το τί λένε οι δικοί σας σύντροφοι; Για το ότι σας κατηγορεί η κα Κωσταντοπούλου ότι είστε διαπλεκόμενοι μέχρι το μεδούλι; Υπογράψατε ένα μνημόνιο, πρέπει να ρίξετε τόσο χαμηλά το επίπεδο του διαλόγου;» διερωτήθηκε ο κ. Μεϊμαράκης.

Δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μετά το ντιμπέιτ

Για καλύτερη διαδικασία σε σχέση με εκείνη της προηγούμενης εβδομάδας όπου «πράγματι ήταν στημένοι μονόλογοι», έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εξερχόμενος από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, μετά το ντιμπέιτ.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «έγινε μια συζήτηση ουσιαστική, ο ελληνικός λαός έβγαλε κάποια συμπεράσματα, μας δόθηκε η δυνατότητα και να ανταλλάξουμε θέσεις, απόψεις, να συγκρουστούμε κιόλας». Ανέφερε ότι είναι μια διαδικασία που δεν έχει ξαναγίνει στην ελληνική τηλεόραση με αυτή τη μορφή, επισημαίνοντας ότι σε σχέση με τα προηγούμενα ντιμπέιτ των δύο διεκδικητών της πρωθυπουργίας που ήταν πάντοτε στημένα, τώρα είναι πιο ανοικτό “και άρα κάναμε μια καλή αρχή και πρέπει να τη συνεχίσουμε, γιατί ο ανοικτός διάλογος είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας και τον χρειάζεται το πολιτικό σύστημα».

Ήταν ένας καλός διάλογος και θα μπορούσε να επαναληφθεί, και αύριο και μεθαύριο για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός, δήλωσε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και υπαινήχθη ότι η διοίκηση της ΕΡΤ υπέπεσε σε σφάλματα το πρωί αλλά και κατά την διάρκεια του ντιμπέιτ. Σε ερώτηση αν αναφέρεται στο πως έδειχνε ο σκηνοθέτης το ύψος του κ. Τσίπρα απάντησε: “Όχι μόνο. Στο διάλειμμα πάντως εγώ ενημέρωσα”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας (Δ) συνομιλεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελο Μεϊμαράκη (Α). ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας (Δ) συνομιλεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελο Μεϊμαράκη (Α). ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Στο αποψινό ντιμπέιτ στρέφονται τα βλέμματα όλων, αλλά και το ενδιαφέρον των κομματικών επιτελείων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, καθώς, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η τηλεμαχία των δύο αρχηγών, ενδεχομένως, θα επηρεάσει ακόμα και το αποτέλεσμα των εκλογών.

Το ντιμπέιτ μεταδίδεται διακαναλικά στις 21.00 από το στούντιο 3 της ΕΡΤ.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί κάθονται δίπλα- δίπλα, ενώ απέναντί τους βρίσκονται  οι ίδιοι δημοσιογράφοι που υπέβαλαν τις ερωτήσεις και στο προηγούμενο ντιμπέιτ, δηλαδή η Όλγα Τρέμη (MEGA), η Μαρία Χούκλη (ΑΝΤ1), ο Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), η Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΙ), η Μάρα Ζαχαρέα (STAR) και ο Μάκης Γιομπαζολιάς (ΕTV).

Τον ρόλο του συντονιστή,  έχει και αυτή τη βραδιά ο παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου της ΕΡΤ1 Πάνος Χαρίτος.

H σημερινή διαδικασία περιλαμβάνει αρκετές καινοτομίες με σημαντικότερη τη λεγόμενη «κόκκινη κάρτα», τη δυνατότητα δηλαδή που έχει ένας αρχηγός να πάρει το λόγο αμέσως μετά την απάντηση του αντιπάλου του για ένα λεπτό.

Ο πρώτος γύρος  περιλαμβάνει δύο ενότητες. Η πρώτη ενότητα  περιλαμβάνει ερωτήσεις που  αφορούν οικονομία, ανάπτυξη, κοινωνική πολιτική και δημόσια διοίκηση. Στη δεύτερη ενότητα οι ερωτήσεις αφορούν την εξωτερική πολιτική.

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα απαντήσουν, συνολικά, σε δώδεκα ερωτήσεις, οι πρώτες έξι στην πρώτη ενότητα και οι άλλες έξι στη δεύτερη.

Επίσης, ο καθένας τους, έχει το δικαίωμα να δείξει τρεις φορές «κόκκινη κάρτα» στον «αντίπαλό» σε κάθε ενότητα. Όταν θα απαντά ο κάθε πολιτικός αρχηγός, η κάμερα δείχνει και τους δύο ώστε να διακρίνονται οι αντιδράσεις του καθενός.

Ο συντονιστής της βραδιάς Πάνος Χαρίτος θα κάνει δύο ίδιες ερωτήσεις προς τους κυρίους Τσίπρα και Μεϊμαράκη χωρίς δικαίωμα διευκρινιστικής ερώτησης.

Τέλος, στον τελευταίο τέταρτο γύρο, ο κάθε πολιτικός αρχηγός θα απευθύνει το καταληκτικό του μήνυμα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: