Ανησυχία σε Αθήνα και εξωτερικό για καθυστέρηση της πρώτης αξιολόγησης λόγω των εκλογών




Tον κίνδυνο καθυστέρησης, λόγω των πρόωρων εκλογών, στην πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και ως εκ τούτου κίνδυνος καθυστέρησης, όχι μόνο στην εκταμίευση της επόμενης δόσης αλλά και στην έναρξη της συζήτησης με τους δανειστές για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, επισημαίνουν σήμερα έγκυροι οικονομικοί αναλυτές στην Αθήνα, επικαλούμενοι ταυτόχρονα και πηγές από το εξωτερικό.

Ήδη, η ανησυχία αυτή εκφράστηκε χθες από τον διευθυντή του ευρωπαϊκού τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Πολ Τόμσεν, ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου για πιθανή καθυστέρηση στην αξιολόγηση, ακριβώς λόγω της νέας πολιτικής αβεβαιότητας, όπως αναφέρουν και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που δημιουργείται πάλι στην Ελλάδα με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

«Οι εκτιμήσεις Τόμσεν θεωρούνται βάσιμες δεδομένου ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει μέσα σε διάστημα 4-5 εβδομάδων -και ενώ στην προεκλογική ατζέντα έχουν ήδη αρχίσει να μπαίνουν εξαγγελίες περί αντικατάστασης των προαπαιτούμενων του μνημονίου- να κλείσει ασφαλιστικό, φορολογικό και εργασιακό, κλείνοντας ταυτόχρονα και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016», σχολιάζει σήμερα η οικονομική εφημερίδα «Ναυτεμπορική».

«Περί τα μέσα Δεκεμβρίου τοποθετούν οι δανειστές την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, αφού οι εκλογές και ο σχηματισμός κυβέρνησης θα καθυστερήσουν την έλευση των δανειστών, αλλά και τη συζήτηση για θέματα που αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολα», αναφέρει στην ελληνική, ηλεκτρονική έκδοση του Fortune, το fortunegreece.com.

Και προσθέτει ακόμα πως και το υπόλοιπο της δόσης των 3 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση δεν αναμένεται να εκταμιευθεί νωρίτερα από το Δεκέμβριο και, μάλιστα, ότι οι δανειστές εκτιμούν πως τα χρήματα θα έρθουν στην Αθήνα σε δύο υποδόσεις των 1,5 δισ. ευρώ.

«Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η οικονομία θα συνεχίσει να ασφυκτιά, αφού το μεγαλύτερο μέρος του ποσού θα έπρεπε να κατευθυνθεί στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου σε ιδιώτες», εκτιμά το Fortune.

Επίσης, και το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ, επικαλούμενο πηγές στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έκανε ανοικτά λόγο για χρονική μετάθεση των διαπραγματεύσεων για τον Νοέμβριο.

Εξάλλου, η υπηρεσιακή Πρωθυπουργός, κ. Βασιλική Θάνου, με επιστολή της προς τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι «Η υπηρεσιακή κυβέρνηση, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων της και σεβόμενη τις ήδη αναληφθείσες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας, θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για συνέχιση του έργου της σταθεροποίησης της οικονομίας».

Ο κ. Γιούνκερ είχε ζητήσει πλήρη στήριξη του προγράμματος και έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Εκείνο που, σύμφωνα με δημοσιογραφικές εκτιμήσεις, διακυβεύεται με την πρώτη αξιολόγηση είναι:

«Η εκταμίευση τριών δισ. ευρώ, που αυτή τη φορά θα κατευθυνθούν, όχι για την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων στο εξωτερικό αλλά ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς επιχειρήσεις και φορείς εντός Ελλάδας. Αλλά και η έναρξη της διαπραγμάτευσης για τη διευθέτηση του χρέους, κάτι που αποτελεί «προαπαιτούμενο» για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να αναλάβει τη χρηματοδότηση μέρους του δανειακού πακέτου της Ελλάδας ύψους 86 δισ. ευρώ».

ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – Ελλάδα/ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: