Ανησυχεί αλλά καθησυχάζει ο Κέρι: Τα ρωσικά αεροσκάφη βρίσκονται στη Συρία για την προστασία της βάσης τους

Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ. Φωτογραφία αρχείου State Department
Τα αεροσκάφη που έχει αναπτύξει η Ρωσία στη Συρία βρίσκονται εκεί, προς το παρόν, για την προστασία της αεροπορικής τους βάσης μάλλον, παρά στο πλαίσιο της προετοιμασίας μιας επίθεσης και της περαιτέρω εμπλοκής των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στη συριακή σύρραξη, έκρινε χθες ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι.

«Ναι, αύξησαν (τον αριθμό) των αεροσκαφών (…). Αλλά προς το παρόν, οι στρατιωτικοί μας και η πλειονότητα των ειδικών μας εκτιμούν ότι το επίπεδο (της δύναμης) και οι τύποι (των αεροσκαφών) αντιπροσωπεύουν μια δύναμη προστασίας της ανάπτυξης μιας αεροπορικής βάσης» των Ρώσων, απάντησε ο Κέρι ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον.

Ωστόσο πολλοί εκτιμούν ότι η Μόσχα οδεύει σε πιο άμεση εμπλοκή στον πόλεμο, στο πλευρό του καθεστώτος της Δαμασκού.

Ο Κέρι σημείωσε πως «υπάρχουν ορισμένοι τύποι αεροσκαφών (της Ρωσίας που έχουν αναπτυχθεί) εκεί που θα μπορούσαν να εγείρουν ερωτήσεις όσον αφορά τις προθέσεις της Ρωσίας μακροπρόθεσμα».

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ανέφερε ακόμη πως παρότι η Ουάσινγκτον και η Μόσχα θέλουν αμφότερες να ηττηθεί η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, η Ουάσιγκτον πιστεύει πως η βοήθεια της Μόσχας προς τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ενδέχεται να προσελκύει ακόμη περισσότερους ξένους μαχητές.

Παράλληλα επανέλαβε πως οι προθέσεις της Ρωσίας στη Συρία δεν είναι σαφείς και κάλεσε τη Μόσχα και την Τεχεράνη να συμβάλουν με διπλωματικά μέσα στις προσπάθειες για τον τερματισμό της κρίσης.

«Εάν (η Ρωσία) βρίσκεται εκεί για να υποστηρίξει τον Άσαντ και να δώσει στον Άσαντ την εντύπωση ότι δεν χρειάζεται να διαπραγματευτεί, τότε πιστεύω ότι αυτό είναι πρόβλημα για τη Συρία και πρόβλημα για οποιονδήποτε θέλει να δοθεί ένα τέλος σε αυτό τον πόλεμο, που έχει διαρκέσει πάρα πολύ καιρό», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να ξεκινήσουν άμεσα διάλογο με την Ρωσία για την κατάσταση στη Συρία.

Ο Κέρι θα συναντηθεί με ομολόγους του από χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, ανάμεσα τους και με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, στο περιθώριο της 70ής Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα. Ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν τη Γενική Συνέλευση αναμένεται ότι θα είναι οι προσπάθειες για την επανέναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία.

Γ.Σ., REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Sputnik, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, Ουάσινγκτον, United States

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal