Ανεμοστρόβιλος έπληξε Μεσσηνία και Λακωνία – Πολύ σοβαρές οι ζημιές




Ανυπολόγιστες καταστροφές προκάλεσε ο ανεμοστρόβιλος που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί, στην περιοχή της Καλαμάτας και στην Σκάλα Λακωνίας, προκαλώντας πολύ σοβαρές ζημιές και τραυματίζοντας τέσσερα άτομα.

Στη Νέα Είσοδο της πόλης και στην περιοχή Ασπροχώματος, όπου επικεντρώθηκε η καταστρεπτική μανία του ανεμοστρόβιλου, οι ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, βιοτεχνίες και κτήματα είναι τεράστιες, ενώ ο ανεμοστρόβιλος ξεθεμέλιωσε ακόμη και τα μνήματα του κοιμητηρίου Ασπροχώματος.

Μεγάλες ζημιές και προβλήματα προκάλεσε ο ανεμοστρόβιλος που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην περιοχή της Σκάλας Λακωνίας. Έπληξε τη νότια πλευρά της πόλης, ξήλωσε σκεπές σπιτιών, αναποδογύρισε πολλά αυτοκίνητα, ξερίζωσε δένδρα και διέλυσε καταστήματα. Συνεργεία του δήμου και της ΔΕΗ, αποκαθιστούν τις βλάβες που που προκάλεσε η κακοκαιρία, καθώς σημειώνονται διακοπές ρεύματος. Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά και έχουν διακομιστεί στο κέντρο υγείας Βλαχιώτη.

«Έχουν προκληθεί μεγάλες ζημιές και καταστροφές στη Σκάλα. Βρισκόμαστε από νωρίς εδώ με τις τεχνικές υπηρεσίες και κάνουμε καταγραφή σε συνεργασία και με τον δήμο για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα» δήλωσε η αντιπεριφερειάρης Λακωνίας Ντία Τζανετέα. Ανέφερε ότι η κακοκαιρία που έπληξε τη Λακωνία ήταν σφοδρότατη και στη Σπάρτη το χαλάζι που έπεφτε ήταν σε μέγεθος πέτρας.

«Στο πέρασμά του, ο ανεμοστρόβιλος, παρέσερνε νταλίκες, αυτοκίνητα, σκεπές εργοστασίων, στύλους της ΔΕΗ, έσπαγε τζαμαρίες καταστημάτων, ξερίζωνε δέντρα, ακόμη και βαριά μηχανήματα εκσφενδόνιζε», ο δήμαρχος της πόλης Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος επικεφαλής συνεργείων του δήμου και τριμελούς επιτροπής από τις τεχνικές υπηρεσίες επικουρεί τις αρμόδιες υπηρεσίες (περιφέρεια και ΕΛΓΑ) στην καταγραφή των ζημιών.

«Ζητάμε βοήθεια από το Κράτος, ζητάμε να κηρυχθεί άμεσα η περιοχή μας θεομηνιόπληκτη», είπε ο κ. Νίκας, που εκτιμά πως οι ζημιές σε επιχειρήσεις και καταστήματα είναι τέτοιες που σε πολλές περιπτώσεις δεν αποκαθίστανται. «Μιλάμε για ολική καταστροφή και απαιτείται η συνδρομή της Πολιτείας», συμπλήρωσε ο δήμαρχος.

Η Αστυνομία επελήφθη άμεσα της κατάστασης. Μέχρι στιγμής έχει αποκατασταθεί μερικώς η κυκλοφορία από την ανατροπή νταλίκας στην είσοδο της πόλης, και η Τροχαία εκτρέπει την κίνηση των οχημάτων στη Λεωφόρο Αθηνών (παλαιά εθνική οδός), όπου κι εκεί η κυκλοφορία ακόμη εμποδίζεται από πτώση κολώνας της ΔΕΗ.

Κλιμάκια των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας προβαίνουν ήδη στην καταγραφή των ζημιών σε σπίτια και επιχειρήσεις και γεωτεχνικοί της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στις αγροτικές καλλιέργειες (θερμοκήπια – ανθοκήπια και ελαιόδενδρα).

«Ζητάμε η πολιτεία να κηρύξει την περιοχή πληγείσα και να συνδράμει τους επαγγελματίες εκείνους που υπέστησαν σημαντικές ζημιές, σε πολλές περιπτώσεις και ολική καταστροφή» δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη
Αλειφέρη.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: