Αναστασιάδης: Οι ΗΠΑ να ασκήσουν επιρροή στην Τουρκία




Οι ΗΠΑ θα πρέπει να ασκήσουν την επιρροή τους προς την Τουρκία, ώστε να βρεθεί  λύση στο Κυπριακό, είναι το μήνυμα που θα δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης προς τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και τον Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στις συναντήσεις που θα έχει μαζί τους στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Αυτό είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας χθες αργά το βράδυ στο Σικάγο, πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, σε εκδήλωση της οποία διοργάνωσε η τοπική Κυπριακή Αδελφότητα, τιμώντας την 60ή επέτειο από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα 1955-1959.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που συνοδεύεται από την πρώτη κυρία Αντρη Αναστασιάδη τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνο Πετρίδη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη και τον πρέσβη της Κύπρου στις ΗΠΑ Γιώργο Σιακαλλή, έτυχε θερμής υποδοχής από την κυπριακή παροικία και την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα του Σικάγο, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Ιάκωβο.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης – που παρακολούθησαν περί τα 300 άτομα – περιλάμβανε έκθεση φωτογραφίας, ενημερωτικό υλικό και προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα τον απελευθερωτικό αγώνα 1955-59.

Μίλησαν επίσης, ο πρόεδρος των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ, Θάσος Σοφοκλέους,  ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ, Ανδρέας Μαϊμαρίδης, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ κι ο πρόεδρος της κυπριακής αδελφότητας Στιβ Θεοφάνους.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέτισε φόρο τιμής στους αγωνιστές της ΕΟΚΑ και στον αγώνα τους, που έδωσε την ευκαιρία στην Κύπρο να αποκτήσει την ανεξαρτησία της.
«Σας ευγνωμονούμε και σας ευχαριστούμε για όσα δώσατε στον αγώνα. Μπορεί ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ να μην οδήγησε στον ποθητό τέρμα, όμως την ευκαιρία να αποκτήσουμε την ανεξαρτησία μας, αλλά και το δικαίωμα σήμερα να αγωνιζόμαστε σαν κράτος για να διεκδικήσουμε την απελευθέρωση και την δικαίωση του κυπριακού ελληνισμού, ο οποίος δυστυχώς 60 χρόνια μετά βρίσκεται και πάλι στις επάλξεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου στον αγώνα της Ομογένειας για να απαλλαγεί η Κύπρος από τα κατοχικά στρατεύματα και να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες «που θα επιτρέψουν την επανένωση της πατρίδας μας, που θα διασφαλίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλους ανεξαιρέτως τους Κυπρίους, της ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης, της δημιουργίας συνθηκών όπου ο κάθε πολίτης να ασκεί ελεύθερα το επάγγελμα που επιθυμεί, όπου το επιθυμεί».

Διαβεβαίωσε όλους όσους κατάγονται από κατεχόμενες περιοχές ότι αγώνας κι η προσπάθεια που καταβάλει είναι μέσα από τον ειρηνικό διάλογο, τις συνέργειες που καλλιεργούμε και εμβαθύνουμε με τις ΗΠΑ, χώρες μόνιμα μέλη του Σ.Α., χώρες όπως το Ισραήλ κι άλλους, είναι να δημιουργήσουμε τις προοπτικές και τις προϋποθέσεις ώστε το επίκεντρο της προσοχής να είναι η άσκηση επιρροής πάνω στην Τουρκία.

«Μπορεί να είμαι καλής θελήσεως και να θέλω να λύσω το Κυπριακό, μπορεί ο Μουσταφά Ακιντζί, ο πρόσφατα εκλεγείς ηγέτης της τ/κ κοινότητας να μοιράζεται το ίδιο με μένα όραμα της επανένωσης της πατρίδας μας, όμως στην Τουρκία εναπόκειται. Εάν δεν υπάρξει εκείνη η αποφασιστικότητα από πλευράς Τουρκίας, εάν δεν φύγουν οι 40.000 του κατοχικού στρατού και οι έποικοι και δεν γίνουν οι αναγκαίες εδαφικές αναπροσαρμογές στην Τουρκία εναπόκειται».
Πρόσθεσε ότι το μήνυμα αυτό θα διαβιβάσει στις προσεχείς ημέρες στις συναντήσεις με τους κ. Μπάιντεν και Κέρι.

«Ένα θα είναι το μήνυμά μου. Ασκείστε την όση επιρροή έχετε πάνω στην Τουρκία, ώστε η Κύπρος να μετατραπεί σε ένα κράτος σύγχρονο, αλλά και ιδιαίτερα σταθερότητας και ειρήνης, όπου θα συμβιώνουν Ε/κ και Τ/κ, χριστιανοί και Μουσουλμάνοι».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμη πως δεν ζητούμε μέσα από τη λύση να υπάρξουν νικητές και ηττημένοι, αλλά να δημιουργήσουμε συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης με τους συμπατριώτες μας, αλλά με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πρόσθεσε ότι αξιοποιείται η ενεργός εμπλοκή της Ε.Ε. έτσι ώστε τα όποια συμφωνηθούν κι αφορούν τη λύση του Κυπριακού, να συνάδουν απόλυτα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, με τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης που δεν διαφέρουν από αυτές της Αμερικής.

Είπε ότι μετά τη συμμετοχή του Μουσταφά Ακιντζί παρατηρείται πρόοδος στις συνομιλίες, όμως υπάρχουν και προβλήματα.

«Σαράντα ένα χρόνια μετά αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργούνται δυστυχώς καταστάσεις που δεν είναι αναστρέψιμες. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να δούμε πώς είναι δυνατόν να επιτύχουμε ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα».

Απευθυνόμενος στο εσωτερικό μέτωπο, είπε πως αν από δικά μας λάθη αποτύχουμε, θα πρέπει να προσμετρήσουμε ποιες είναι οι συνέπειες, καθώς η τουρκική αδιαλλαξία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

«Δεν είναι αρκετά να εκφωνούνται συνθήματα. Τα συνθήματα καθορίζουν το στόχο, όχι τη στρατηγική για την επίτευξη του στόχου. Δεν είναι αρκετό να λέμε ότι δεν θα δεχθούμε τίποτε λιγότερο από το απόλυτο. Γιατί απ΄ ό,τι καταγράφεται σταδιακά, βλέπουμε 41 χρόνια μετά να καταστρέφεται η πολιτιστική μας κληρονομιά, να μετατρέπονται οι εκκλησιές μας σε τζαμιά, να αλλοιώνεται ο δημογραφικός χαρακτήρας των κατεχομένων. Παρακολουθούμε Ε/κ οι οποίοι εν της απελπισία τους να προσφεύγουν στην επιτροπή αποζημιώσεων, αντί πινακίου φακής να μεταβιβάζεται η περιουσία τους στο τουρκικό κράτος».

Συμπλήρωσε πως ο κίνδυνος της τουρκοποίησης είναι υπαρκτός αν δεν εξευρεθεί μία δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση από δικό μας λάθος και οραματισμούς που μπορούν να μετατραπούν σε εφιάλτη.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε χειροκροτούμενος την υπόσχεση «την πατρίδα ουκ ελάττω παραδόσω»…

Ανάλογη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, ώρα 7 μμ, στο Σταθάκειο.

ΚΥΠΕ – Αποστόλης ΖουπανιώτηςΣΙΚΑΓΟ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: