Υπέρ της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν η Χίλαρι Κλίντον




Σθεναρά υπερασπίστηκε η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, προειδοποιώντας ταυτόχρονα την Τεχεράνη ότι θα υποστεί κυρώσεις αν την παραβιάσει.

«Είναι τέλεια η συμφωνία; Ασφαλώς και όχι. Είναι μια ισχυρή συμφωνία; Ναι Για τον λόγο αυτό την στηρίζω», είπε η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Είτε θα προχωρήσουμε στον δρόμο της διπλωματίας, είτε θα ακολουθήσομε έναν δρόμο πιο επικίνδυνο που οδηγεί σε ένα μέλλον αβέβαιο», είπε και συνέχισε, εκφράζοντας την πεποίθησή της ότι η συμφωνία αυτή είναι μια θετική εξέλιξη για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Επαναλαμβάνοντας εξάλλου τη θέση που έχει εκφράσει εδώ και πολλούς μήνες η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, η Κλίντον είπε ότι το μήνυμά της προς το Ιράν είναι σαφές.

«Οι ΗΠΑ δεν θα σας επιτρέψουν ποτέ να αποκτήσετε πυρηνικά όπλα. Δεν θα δίσταζα να δράσω στρατιωτικά αν το Ιράν προσπαθούσε να αναπτύξει πυρηνικά όπλα», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να είναι έτοιμη να επιβάλει εκ νέου κυρώσεις στην Τεχεράνη, ακόμη και μονομερώς αν χρειαστεί.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) προβλέπει τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς, με αντάλλαγμα την σταδιακή άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα και στραγγαλίζουν την οικονομία της.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (Φ.Γ.), Γαλλ. πρακτ., Ρόιτερς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: