Με αναδρομή στα γεγονότα των τελευταίων ημερών ξεκίνησε την ομιλία της η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, όταν συνήλθε τελικά η Διάσκεψη των Προέδρων, λίγο πριν από τις 10 το βράδυ της Πέμπτης.

Συγκεκριμένα, η κ. Κωνσταντοπούλου έκανε αναφορά στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, εξηγώντας πως ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει να κλείσει η Βουλή μέχρι τις 16 Αυγούστου, ενώ τόνισε ότι το νομοσχέδιο που αναμενόταν να κατατεθεί χθες για την ενημέρωση των βουλευτών, δεν κατατέθηκε χθες, αλλά μετά τις 12 βράδυ, και άρα δεν υπήρχε αρκετός χρόνος να μελετηθεί, όπως η ίδια είχε ζητήσει.

Η ομιλία της Προέδρου της Βουλής προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος ζήτησε να τεθεί άμεσα και πριν την παρέμβαση της κυρίας Κωνσταντοπούλου σε ψηφοφορία το αν θα μεταδοθεί δημοσίως από το Κανάλι της Βουλής η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων.

Ο κ. Κακλαμάνης ζήτησε απευθυνόμενος στη κυρία Κωνσταντοπούλου να γίνει η ψηφοφορία για την τηλεοπτική κάλυψη «πριν από το διάγγελμά» της.

Η Πρόεδρος της Βουλής απάντησε στον κ. Κακλαμάνη ότι δεν έχει τον λόγο και, μάλιστα, όταν εκείνος επέμεινε, τον προειδοποίησε ότι «θα τον ανακαλέσει στην τάξη».

«Τιμή μου να με ανακαλέσετε εσείς στην τάξη» της ανταπάντησε ο κ. Κακλαμάνης.

Η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι στις 31 Ιουλίου ο πρωθυπουργός της είχε ζητήσει να κλείσει η Βουλή από τις 3 ως τις 16 Αυγούστου. Οταν τον ρώτησε, δε, αν πρόκειται να κατατεθεί το νομοσχέδιο, η απάντηση του ήταν ότι είναι πιθανόν να κατατεθεί κάτι, αλλά δεν θα ήταν ανάγκη να συνεδριάσει η Βουλή.

Πέραν αυτών, η κ. Κωνσταντοπούλου είπε πως «οδηγηθήκαμε σε αιφνιδιασμό» και ότι χθες το μεσημέρι ενημερώθηκε ότι θα γίνει κατάθεση νομοσχεδίου και ότι η κυβέρνηση ζητούσε να υπάρξει έκτακτη διαδικασία κατεπείγοντος.

Πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους θεσμούς «αμοιβαία εμπιστοσύνη», τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Ο κ. Χ. Θεοχάρης, από την πλευρά του, κατηγόρησε την κ. Κωνσταντοπούλου για «ανευθυνότητα», ενώ τόνισε ότι μιλά για εμπιστοσύνη, ενώ τόση ώρα το μόνο για το οποίο μιλά είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης.

«Επιμένετε να χρησιμοποιείτε για πολιτικές σκοπιμότητες το αξίωμά σας», είπε απευθυνόμενος στην κ. Κωνσταντοπούλου ο κ. Θεοχάρης, συμπληρώνοντας ότι το αξίωμα της Προέδρου της Βουλής είναι «πολιτειακό» και όχι «πολιτικό».

Αν αυτό το νομοσχέδιο ήταν συμπαθές σε εσάς, δεν θα είχατε κανένα πρόβλημα με τη διαδικασία, πρόσθεσε ο κ. Θεοχάρης.

«Συμπράττετε με τις δυνάμεις αυτές -της συντήρησης- της Ευρώπης που θέλουν να αποτύχει αυτή η προσπάθεια», συμπλήρωσε ο κ. Θεοχάρης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: «Υπάρχει πρόβλημα εμπιστοσύνης μεταξύ των θεσμών όταν δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα», είπε κατά την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης η Ζωή Κωνσταντοπούλου, απευθύνοντας τα βέλη της προς την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, στον οποίο καταλόγισε αθέτηση των όσων της είχε πει. Η κυρία Κωνσταντοπούλου, ενημερώνοντας όπως είπε την Διάσκεψη, έκανε αναφορά σε όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες, εξηγώντας πως ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει να κλείσει η Βουλή έως τις 16 Αυγούστου, ενώ τόνισε ότι το νομοσχέδιο δεν κατατέθηκε χθες, αλλά μετά τις 12 βράδυ και άρα δεν υπήρχε αρκετός χρόνος να μελετηθεί, όπως η ίδια είχε ζητήσει.

Απαντώντας στις δηλώσεις αυτές λίγο αργότερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, την κάλεσε να ανακαλέσει, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε, εφόσον η Πρόεδρος της Βουλής θέτει ζήτημα εμπιστοσύνης στις σχέσεις με τον πρωθυπουργό, τότε προφανώς δεν μπορεί να επιτελέσει το θεσμικό της ρόλο. Σε έντονο ύφος πάντως η Ζωή Κωνσταντοπούλου, του ζήτησε περισσότερη εγκράτεια στις τοποθετήσεις και «λιγότερες παρερμηνείες».

Εμμέσως πλην σαφώς ο κύριος Φίλης ζήτησε την παραίτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου από την Προεδρία της Βουλής. Παίρνοντας το λόγο στη Διάσκεψη σημείωσε ότι η χώρα είναι σε μια δύσκολη κατάσταση και όλοι γνωρίζουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες είναι αναγκασμένη η κυβέρνηση να πάρει αποφάσεις. Ο κ. Φίλης σημείωσε πως ενώ το ελληνικό κοινοβούλιο αρνήθηκε να συνεδριάσει σήμερα, άλλε δυνάμεις αντίρροπες και εχθρικές δραστηριοποιούνται να ματαιώσουν τη δανειακή σύμβαση. Είπε, δε, ότι θα ήταν λάθος να δίνουμε την εντύπωση πως είναι ζήτημα εσωτερικής λειτουργίας της Βουλής, καθώς είναι ζήτημα εθνικής ανάγκης.

Αναφερόμενος στη στάση της κας Κωνσταντοπούλου είπε ότι δεν θα ήθελε να σχολιάσει καθώς ο καθένας έχει το ύφος του, ενώ δήλωσε πως δεν συμφωνεί με τα επιχειρήματα. Υπογράμμισε επίσης πως δεν θεωρεί πως η Πρόεδρος της Βουλής έχει ενδιαφέρον μεγαλύτερο για τη δημοκρατική λειτουργία της Βουλής από τους υπόλοιπους. Μίλησε επίσης για απροκάλυπτη επιθετικότητα της κας Κωνσταντοπούλου προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, αφού μίλησε για έλλειψη εμπιστοσύνης και αδυναμίας συνεννόησης. «Αν έτσι αισθάνεται είναι προφανές πως δεν μπορεί να διαδραματίσει το θεσμικό ρόλο της. Είναι θρυαλλίδα θεσμικών παρεκβάσεων» είπε και πρόσθεσε ότι θα επιθυμούσε να τα πάρει όλα αυτά πίσω.

Υπογράμμισε πως είναι ευθύνη της κας Κωνσταντοπούλου που δεν γίνεται συζήτηση σήμερα επί του νομοσχεδίου και συμπλήρωσε πως αυτό που συνέβη σήμερα ενισχύει μια αντίληψη διεκπαιρεωτικού χαρακτήρα της Βουλής. Τόνισε ότι ο μηχανισμός που φτιάχτηκε από τις δυνάμεις του δικομματισμού παραπέμπει σε προεδροκεντρική λειτουργία.

Από την πλευρά της η κα Κωνσταντοπούλου είπε ότι ως Πρόεδρος της Βουλής δεν αισθάνεται άσχημα που λέει ακριβώς αυτά που έλεγε ως βουλευτής. Είπε πως στη διαπλοκή είπε πως προστέθηκαν σε αυτούς «όψιμοι της νεοδιαπλοκής». «Δεν θα ανεχτώ άλλο τη σπέκουλα που έχουν ξεκινήσει τα μίντια της διαπλοκής», τόνισε.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου, τονίζοντας επανειλημμένως πως οι υπάλληλοι της Βουλής εργάζονται άυπνοι από χθες προκειμένου να προλάβουν, αναφέρθηκε στο έγγραφο των μελών της διάσκεψης, το οποίο όπως είπε ήταν ανυπόγραφο όταν έφτασε στο γραφείο της, προκαλώντας εκ νέου εκρήξεις από τους παριστάμενους. Πολλά από τα μέλη της Διάσκεψης σημείωσαν με έμφαση ότι είχαν εξουσιοδοτήσει τον κ. Μπαλάφα να προχωρήσει την κατάθεση του εγγράφου στην αρμόδια γραμματεία της Βουλής. Η κ. Κωνσταντοπούλου προσπάθησε να υπεραμυνθεί της άποψής της, ωστόσο τα μέλη της Διάσκεψης την αμφισβήτησαν, καθώς ανέφεραν πως είχαν δώσει την έγκρισή τους στο έγγραφο.

Η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι στις 31/7 ο πρωθυπουργός της ζήτησε να κλείσει η Βουλή από τις 3 ως τις 16 Αυγούστου, του ζήτησε, δε, όπως είπε, τη διευκρίνηση αν πρόκειται να κατατεθεί το νομοσχέδιο, και η απάντηση του ήταν ότι είναι πιθανόν να κατατεθεί κάτι, αλλά δεν θα ήταν ανάγκη να συνεδριάσει η Βουλή. Επίσης η κα Κωνσταντοπούλου είπε πως οδηγηθήκαμε σε αιφνιδιασμό, είπε πως εχθές το μεσημέρι ενημερώθηκε ότι και θα υπάρξει κατάθεση νομοσχεδίου και ότι ζητεί η κυβέρνηση να υπάρξει έκτακτη διαδικασία του κατεπείγοντος. Πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους θεσμούς αμοιβαία εμπιστοσύνη, τόνισε η κυρία Κωνσταντοπούλου, κατηγορώντας για ακόμα μια φορά την κυβέρνηση για την απόφασή της.

Υπέρ της δημόσιας μετάδοσης της Διάσκεψης των Προέδρων τάχθηκε ακολούθως ο Ανδρέας Λοβέρδος. Σε ότι αφορά τη συνεδρία, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι ενημερώθηκε από τον κ. Γρηγοράκο για να συγκληθεί την Τετάρτη η αρμόδια επιτροπή της Βουλής για να συζητηθεί το νομοσχέδιο. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του να συγκληθεί νωρίς την Τετάρτη η διάσκεψη και συμπλήρωσε ότι θεωρεί πολύ κακό και αρνητικό αυτό που έγινε τελικά. Ο κ. Λοβέρδος διέψευσε την κα Κωνσταντοπούλου ότι δέχτηκε τηλεφώνημα για να προσδιορίσει την ώρα της σύγκλησης της Διάσκεψης των Προέδρων.

Ακολούθως ο κύριος Θεοχάρης εκ μέρους του Ποταμιού κατηγόρησε την πρόεδρο της Βουλής πως εκείνη και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για να πάρει την απάντηση από την κυρία Κωνσταντοπούλου πως ακόμα περιμένει την συμμετοχή του Ποταμιού στην επιτροπή για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, αλλά και την κατηγορία πως… διοχετεύει με το τάμπλετ του παραπολιτικά σχόλια σε απευθείας μετάδοση στα κανάλια!

Σας καταγγέλλω ότι θέλετε να πάει 12 και 3 για να περάσει η ώρα και να μην γίνουν αύριο οι Επιτροπές, είπε λίγο αργότερα ο κ. Κακλαμάνης, συνεχίζοντας την επίθεση προς την κ. την Κωνσταντοπούλου, διότι προβαίνει συνεχώς σε ανάγνωση παλαιότερων πρακτικών συνεδριάσεων .“Δε θα σκάσουμε εμείς, εσείς πρέπει να σκάσετε”, είπε ο κ. Κακλαμάνης…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: