Βαρουφάκης: Δεν μπορώ να είμαι μέρος κόμματος που στηρίζει το μνημόνιο, αλλά θα παραμείνω πολιτικά ενεργός




Την πρόθεση του να παραμείνει πολιτικά ενεργός, αλλά να μην κατέβει σε εκλογές με κόμμα που στηρίζει μνημόνιο και μάλιστα τη συγκεκριμένη συμφωνία της 13ης Ιουλίου, γνωστοποίησε ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο Nouvel Observateur.

Στη συνέντευξη που έδωσε στο γαλλικό περιοδικό, μία ημέρα πριν ανακοινώσει πρόωρες εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρει: «Προδώσαμε τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Στην ερώτηση του Γάλλου δημοσιογράφου, αν υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος με κάποιο άλλο κόμμα σε πιθανές εκλογές, ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε: «Δεν μπορώ να είμαι μέρος ενός κόμματος το οποίο θα έχει ως στόχο την εφαρμογή της απόφασης της 13ης Ιουλίου, ακόμη κι αν αυτό το κόμμα έχει ευρεία αποδοχή από το λαό. Ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφοντας από τη Διάσκεψη Κορυφής έθεσε ένα συγκεκριμένο δίλημμα: Είτε αποδεχόμαστε τη συγκεκριμένη συμφωνία, είτε το σχέδιο Σόιμπλε για έξοδο της χώρας από το ευρώ τίθεται σε εφαρμογή. Σε αυτό ακριβώς το δίλημμα έγκειται και η διαφωνία μου με τον Αλέξη Τσίπρα. Προσωπικά πιστεύω πως η αποδοχή του τρίτου μνημονίου είναι ουσιαστικά η αφετηρία για την έξοδο της χώρας από το ευρώ.Είναι η συγκεκριμένη συμφωνία η αρχή για την εφαρμογή του σχεδίου Σόιμπλε. Το τρίτο μνημόνιο πέρα από μία μη βιώσιμη συμφωνία είναι ουσιαστικά η αποδοχή του τέλους για τη χώρα στο ευρώ».

Ερωτηθείς πώς βλέπει το μέλλον του, απάντησε: «Ενδιαφέρουσα ερώτηση. Θα παραμείνω ενεργός πολιτικά ό,τι κι αν συμβεί, αλλά είμαι σίγουρος για το εξής: Όλα αυτά τα ερωτήματα, η λιτότητα, το χρέος… Πρέπει να εξεταστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε συνεννόηση με τους λαούς που υποφέρουν και με τους εκπροσώπους τους και όχι μέσα στο Eurogroup, που δεν έχει κανέναν θεσμικό ρόλο… Αν δεν υπάρξει ένα ευρωπαϊκό κίνημα, με στόχο τον εκδημοκρατισμό της Ευρωζώνης, κανένας ευρωπαϊκός λαός δεν θα δει καλύτερες μέρες: Ούτε οι Γάλλοι, ούτε οι Ιταλοί, ούτε οι Ιρλανδοί, κανείς».

Η συνέντευξη έγινε στη βίλα του πρώην υπουργού στην Αίγινα, με το Γιάνη Βαρουφάκη να φωτογραφίζεται αξύριστος, χαμογελαστός, φορώντας ένα λευκό μακό μπλουζάκι.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού, αυτή την Κυριακή θα βρίσκεται στο Παρίσι, καλεσμένος του Αρνό Μοντεμπούρ στη «Γιορτή των Ρόδων», που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον εν λόγω εκπρόσωπο των Σοσιαλιστών, στην εκλογική του περιφέρεια Saone-et-Loire στη Βουργουνδία. Ο Μοντεμπούρ διετέλεσε υπουργός Οικονομίας του Φρανσουά Ολάντ, πριν παραιτηθεί μαζί με δύο άλλους υπουργούς και ανήκει στην αντίστοιχη αριστερή πτέρυγα του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην εξουσία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: