Τσακώνονται Βρετανία-Ισημερινός για τον Ασάνζ των Wikileaks

Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η κυβέρνηση του Ισημερινού απέρριψε «κατηγορηματικά» χθες Παρασκευή τις «κατηγορίες» του Λονδίνου ότι εμπόδισε την απόδοση δικαιοσύνης στην υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ, του ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks, την επομένη της παραγραφής της μιας από τις κατηγορίες σε βάρος του περί σεξουαλικής επίθεσης στη Σουηδία.

Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Χαβιέρ Λάσο δήλωσε ότι «απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες» που διατύπωσε ο Βρετανός ομόλογός του Χιούγκο Σουάιρ.

Την Πέμπτη, μετά την ανακοίνωση ότι τίθενται στο αρχείο λόγω της παρέλευσης μιας πενταετίας από όταν έγιναν όσα κατήγγειλε μια Σουηδή σε βάρος του Ασάνζ, η βρετανική κυβέρνηση κατήγγειλε την επιμονή της κυβέρνησης του Ισημερινού να «εμποδίζουν την ακρόασή του» από τη σουηδική δικαιοσύνη.

Μέσω μιας επίσημης διαμαρτυρίας το Λονδίνο κάλεσε το Κίτο να «θέσει τέλος σε αυτή την κατάσταση η οποία θεωρείται ότι κηλιδώνει όλο και περισσότερο τη φήμη» του Ισημερινού.

Ο 44χρονος Αυστραλός έχει καταφύγει τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού για να αποφύγει την εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης το οποίο έχει εκδοθεί σε βάρος του από τη Σουηδία.

Ο Ισημερινός, ο οποίος απαντώντας την ίδια ημέρα επέκρινε τη «συνεχιζόμενη απραξία των βρετανικών και των σουηδικών αρχών» όσον αφορά την υπόθεση, χαρακτήρισε χθες «απαράδεκτη κάθε προσπάθεια να αποδοθεί στον Ισημερινό η ευθύνη για την έλλειψη προόδου».

«Ο Ισημερινός δεν δέχεται μαθήματα από καμιά κυβέρνηση», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Λάσο.

«Από την πρώτη ημέρα» η κυβέρνηση του Ισημερινού δήλωσε έτοιμη να συζητήσει με τη Σουηδία και με τη Βρετανία ώστε να υπάρξει μια συμφωνία για την ανάκριση του Ασάνζ στην πρεσβεία της, αλλά μόλις πριν από δύο μήνες έφθασε «μια θετική απάντηση», πρόσθεσε.

Ο ίδιος επέκρινε τη συνεχή παρακολούθηση από τη βρετανική αστυνομία της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Ο Ασάνζ αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του περί σεξουαλικής επίθεσης και βιασμού και, από τον Ιούνιο του 2012, έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία. Ο Ισημερινός έχει χορηγήσει άσυλο στον Ασάνζ.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks εκφράζει φόβους πως, αν η Βρετανία τον εκδώσει στη Σουηδία, στη συνέχεια θα εκδοθεί στις ΗΠΑ όπου θα δικαστεί για μια από τις μεγαλύτερες διαρροές πληροφοριών στην αμερικανική ιστορία μετά τη δημοσιοποίηση από τον ιστότοπό του εκατοντάδων χιλιάδων μυστικών αμερικανικών στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων για τους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Μπ.Γ., Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Κίτο, Ecuador

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: