Τουρκία: Σταματάει το αίμα αν αρχίσει ξανά η ειρηνευτική διαδικασία – Έκκληση Κούρδου ηγέτη




Ο Σελαχατίν Ντεμίρτας, συμπρόεδρος του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) της τουρκικής αντιπολίτευσης, το οποίο εκφράζει την κουρδική μειονότητα, δήλωσε χθες ότι αναμένει ότι οι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) θα εγκαταλείψουν τον ένοπλο αγώνα εάν η Τουρκία συμφωνήσει στην επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Η διαδικασία η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη με στόχο να τερματιστεί ο 30ετής πόλεμος ανάμεσα στην Τουρκία και το κουρδικό αντάρτικο ανεστάλη μετά την επίθεση τον Ιούλιο στην πόλη Σουρούτς στα νοτιοανατολικά, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 30 ανθρώπους.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από μια προεκλογική συγκέντρωση στη Χάγη της Ολλανδίας, ο Ντεμίρτας εκτίμησε ότι η επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων θα σήμαινε τον τερματισμό της αναζωπύρωσης των συγκρούσεων ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και τους Κούρδους αντάρτες στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Το HDP, το οποίο έλκει το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων του από την τουρκική κουρδική μειονότητα και μπήκε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση για πρώτη φορά μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου, επικρίνει το πολύ πιο ριζοσπαστικό PKK μετά την αναζωπύρωση των εχθροπραξιών. Το PKK από την δική του πλευρά επικρίνει τις εκκλήσεις του HDP να κηρυχθεί εκεχειρία.

Ο Ντεμίρτας όμως επισήμανε ότι η διένεξη αυτή δεν σηματοδοτεί το τέλος κάθε προοπτικής για την ειρήνη.

«Αυτό που εννοούσε (το PKK) ήταν: “αν ξαναφέρουν στη διαπραγμάτευση μια αληθινή λύση, δεν θα χρειαστεί να μας ζητήσουν καν να καταθέσουμε τα όπλα, θα το κάνουμε ούτως ή άλλως”», υποστήριξε ο Σελαχατίν Ντεμίρτας.

Ο ίδιος έκρινε ότι εάν το HDP εξασφαλίσει ένα καλό ποσοστό στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου, αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητες επανέναρξης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Πάνω από 240.000 άνθρωποι, Τούρκοι μετανάστες πολλοί εκ των οποίων έχουν πάρει και την ολλανδική υπηκοότητα, είχαν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές του Ιουνίου. Οι ψήφοι της τουρκικής διασποράς είναι γνωστό ότι διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην εκλογική επιτυχία του HDP.

Η επιτυχία της προσπάθειας του κόμματος αυτού να μπει στην τουρκική Βουλή στέρησε από το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση που επιδίωκε.
Ο Ντεμίρτας αποκάλεσε τις νέες πρόωρες εκλογές οι οποίες προκηρύχθηκαν για την 1η Νοεμβρίου ένα «πραξικόπημα» σχεδιασμένο για να εμποδίσει τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης που δεν θα ελέγχεται από το AKP.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ (Μπ.Γ.), Reuters

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: