Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε σήμερα ότι ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου του πρότεινε να σχηματιστεί μια βραχύβια κυβέρνηση συμμαχίας ή να στηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας και ουδέποτε του πρότεινε να σχηματιστεί μια συμμαχία.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αφού έγινε γνωστό πως το CHP δεν κατέληξε σε συμφωνία με το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) για το σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, ο Κιλιτσντάρογλου επέκρινε, τονίζοντας ότι «δεν είναι ηθικό», το γεγονός ότι ο Νταβούτογλου διατηρεί την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και δεν την επιστρέφει στον πρόεδρο, προσθέτοντας πως είναι λαθεμένη η άποψη ότι η καταφυγή σε πρόωρες εκλογές είναι η μόνη εναλλακτική λύση.

Ακόμη, ο Κιλιτσντάρογλου τόνισε πως χάθηκε μια «ιστορική ευκαιρία» για την Τουρκία.

Από τη δική του πλευρά, ο εντολοδόχος και υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νταβούτογλου τόνισε σε χωριστή συνέντευξη Τύπου πως θα προτιμούσε να διεξαχθούν εκλογές «το συντομότερο δυνατόν», μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με το CHP. Είπε ότι οι πρόωρες εκλογές είναι «πολύ πιθανές» και ότι πρόκειται για την «μόνη επιλογή» που απομένει.

Ακόμη ο Νταβούτογλου διέψευσε ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμπόδισε τον σχηματισμό κυβέρνησης συμμαχίας διότι επιδίωκε τη διεξαγωγή νέων, πρόωρων εκλογών εξαιτίας της απώλειας της πλειοψηφίας των εδρών στην εθνοσυνέλευση που υπέστη το AK την 7η Ιουνίου. Η αντίληψη αυτή είναι «εντελώς λαθεμένη», υποστήριξε.

Επιπλέον, ο Νταβούτογλου υποστήριξε ότι η Εθνοσυνέλευση πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία να καλέσει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές και όχι να την αφήσει στον πρόεδρο Ερντογάν.

Η προθεσμία για να σχηματιστεί μια κυβέρνηση συμμαχίας είναι η 23η Αυγούστου. Το AK αναμένεται να συζητήσει με το κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), αν και στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος χαρακτήρισε απίθανο να καρποφορήσει η διαπραγμάτευση αυτή.

Οι εξελίξεις αυτές σημειώθηκαν μερικές εβδομάδες αφού η Τουρκία εξαπέλυσε, τον Ιούλιο, έναν πόλεμο σε δύο μέτωπα — εναντίον του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) και εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο έδαφος της Συρίας.

Σύμφωνα με τους επικριτές του Ερντογάν, η εκστρατεία που εξαπέλυσε εναντίον του PKK αποτελούσε ένα στρατήγημα για την προσέλκυση των ψήφων των εθνικιστών.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ (Μπ.Γ.), Reuters, AFP

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: