Το κόμμα του Ταγίπ θα ανακτούσε την πλειοψηφία σε νέες πρόωρες εκλογές




Το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα λάμβανε ικανό ποσοστό των ψήφων ώστε να ανακτήσει την πλειοψηφία των εδρών στην τουρκική εθνοσυνέλευση, την οποία είχε απολέσει τον Ιούνιο, εάν διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές άμεσα, όπως καταδεικνύει δημοσκόπηση της εταιρείας SONAR, η οποία δημοσιεύθηκε χθες.

Οι διαπραγματεύσεις για να σχηματισθεί η επόμενη κυβέρνηση, οι οποίες ξεκίνησαν περίπου έναν μήνα μετά τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου, επισκιάστηκαν από τη διπλή επίθεση που εξαπέλυσε η Άγκυρα εναντίον της αυτονομιστικής ένοπλης οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφος του Ιράκ και της Συρίας αντιστοίχως, καθώς και από την κλιμακούμενη βία ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και το στρατό από τη μια και τους Κούρδους αντάρτες από την άλλη στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Το AKΡ, ένας από τους ιδρυτές του οποίου είναι ο νυν πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα λάμβανε το 42,9% των ψήφων εάν διεξάγονταν άμεσα πρόωρες βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της SONAR, δηλαδή ένα ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο από το 40,9% που είχε καταγράψει τον Ιούνιο.

Η επίδοση αυτή ήταν η χειρότερη για το ισλαμοσυντηρητικό κυβερνών κόμμα την τελευταία δεκαετία και πλέον, και σηματοδότησε την απώλεια της απλής πλειοψηφίας των εδρών που διέθετε στην τουρκική Βουλή.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) θα διατηρούσαν αμετάβλητα τα ποσοστά τους, αλλά το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) θα έβλεπε το δικό του ποσοστό να υποχωρεί στο 10,3%, οριακά πάνω από το όριο για την είσοδό του στο κοινοβούλιο και αρκετά χαμηλότερα από το 13% που κατέγραψε στις φετινές εκλογές.

Λίγο πάνω από το 50% των 3.500 ανθρώπων που αποτέλεσαν το αντιπροσωπευτικό δείγμα της δημοσκόπησης της SONAR, η οποία διεξήχθη μεταξύ της 26ης και της 4ης Αυγούστου σε 26 τουρκικές επαρχίες, τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

Η σύγκρουση με τους Κούρδους αυτονομιστές παραδοσιακά συνεγείρει το εθνικιστικό αίσθημα στην Τουρκία και μπορεί να ωθήσει τους ψηφοφόρους να προκρίνουν μια θεωρητικά πιο σταθερή μονοκομματική κυβέρνηση.

Ο Ερντογάν έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα εναντίον των κινδύνων των εύθραυστων κυβερνητικών συνασπισμών.

REUTERS, ΚΥΠΕ – ΑΠΕΤουρκία/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: