«Σπρώχνουν» προς τα εμπρός το περιουσιακό Αναστασιάδης και Ακιντζί, θα επιχειρήσουν να ξεκαθαρίσουν εκκρεμότητες




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ώθηση στο περιουσιακό θέλουν να δώσουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί καθώς θεωρούν πως από την πορεία του θα επηρεάσει κι άλλα σημαντικά κεφάλαια του Κυπριακού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση την προετοιμασία που υπήρξε τις προηγούμενες μέρες για την αυριανή συνάντηση, Αναστασιάδη και Ακιντζί, που θα γίνει στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, στόχος είναι να ξεκαθαρίσουν εκκρεμότητες και να κλειδώσουν συγκλίσεις, κυρίως στο θέμα της κατηγοριοποίησης των περιουσιών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στην αυριανή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί, αναμένεται ότι θα συζητηθούν τα εξής:

Πρώτο, οι κατηγορίες που θα διαμορφωθούν για τις περιουσίες( νόμιμοι ιδιοκτήτες, χρήστες, έποικοι, ξένοι που αγόρασαν, εκκλησιαστικές περιουσίες, κρατική γη, μνημεία κλπ).

Δεύτερο, τα κριτήρια που θα καθορίσουν και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα αποφασίζει η Επιτροπή Περιουσιών, που θα συγκροτηθεί μετά την επίτευξη συμφωνίας.

Τρίτο, εκκρεμότητες ως προς το περιεχόμενο ορολογιών. Για παράδειγμα δεν υπάρχει συμφωνία για τον ορισμό του χρήστη. Ποιος ορίζεται ως χρήστης και τι δικαιώματα μπορεί να έχει. Θα πρέπει, επίσης, να δοθούν απαντήσεις σε μια σειρά ζητήματα που θα προκύψουν μετά από μια συμφωνία. Θα ισχύσει, για παράδειγμα το ίδιο καθεστώς για τους Ελληνοκύπριους που θα επιστρέψουν στην περιουσία τους υπό το ελληνοκυπριακό συνιστών κράτος και με αυτούς που η ιδιοκτησία τους θα βρίσκεται στο τουρκοκυπριακό κρατίδιο;

Τέταρτο, θα γίνει μια αξιολόγηση για το «που βρισκόμαστε με βάση τις μέχρι σήμερα συζητήσεις». Με βάση την αξιολόγηση θα αποφασισθούν τα επόμενα βήματα.

Είναι σαφές πως τον κ. Μουσταφά Ακιντζί προβληματίζουν οι αντιδράσεις που καταγράφονται στα κατεχόμενα από την ώρα που άρχισε η συζήτηση για το περιουσιακό, γεγονός που χρειάστηκε να κάνει διάφορες παρεμβάσεις. Στη συνάντηση των διαπραγματευτών, την περασμένη Παρασκευή, συζητήθηκε και το θέμα της μεταβατικής περιόδου. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει πως η περίοδος αυτή δεν πρέπει να υπερβαίνει τους τρεις μήνες. Στην ίδια συνάντηση, εκπρόσωποι της ομάδας εργασίας για το περιουσιακό παρουσιάσθηκε ενώπιον των διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί και συζήτησαν μαζί τους τα αποτελέσματα των δικών τους επαφών. Σήμερα το απόγευμα οι διαπραγματευτικές ομάδες θα συναντηθούν εκ νέου ενώ επαφές θα έχει με Μαυρογιάννη και Ναμί ο κ. Άιντα.

«Συμφωνήθηκε το ατομικό δικαίωμα»

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης ερωτηθείς αν θα συζητηθούν αύριο στη συνάντηση και τα κριτήρια για το περιουσιακό, απάντησε: «Σίγουρα. Αυτή τη στιγμή έχει συμφωνηθεί το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία. Έχει ανακοινωθεί αυτό, έχουν συμφωνηθεί ενδεχόμενες θεραπείες, έχουν υποβληθεί κατηγορίες και η δική μας πλευρά έχει υποβάλει διψήφιο αριθμό κατηγοριών, και όλα αυτά είναι στο ευρύτερο πλαίσιο της συζήτησης για τα κριτήρια που πρόκειται να κυριαρχήσουν των συζητήσεων την επόμενη περίοδο».

Σημείωσε πως «μια ενδεχόμενη συμφωνία για τα κριτήρια θα είναι οι όροι εντολής της Επιτροπής που θα κληθεί να λάβει αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Η Επιτροπή δεν θα αποφασίζει ούτε από μόνη της ούτε στο κενό. Θα αποφασίζει στη βάση πολύ συγκεκριμένων κριτηρίων που θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές. Άρα, επαναλαμβάνω, η επόμενη περίοδος θα είναι καθοριστική για το πώς θα εξελιχθεί η όλη διαδικασία και θα είμαστε σε θέση να προβούμε και σε πιο ασφαλείς προβλέψεις».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι την ερχόμενη Τρίτη, η συζήτηση των ηγετών «θα επικεντρωθεί στο περιουσιακό, στο τι έχει συζητηθεί μέχρι στιγμής, καθώς επίσης και στα επόμενα βήματα. Αλλά το θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στη συνάντηση είναι το περιουσιακό».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: