Σύνοψη των διαπραγματεύσεων στη συνάντηση υπουργών και εκπροσώπων Θεσμών




Μια πρώτη σύνοψη των έως σήμερα διαπραγματεύσεων- με την ολοκλήρωση του α΄ κύκλου των συζητήσεων-, θα υπάρξει αύριο Τετάρτη, κατά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, θα έχει προηγηθεί σήμερα, στις 13.30, η συνάντηση των δύο κυβερνητικών στελεχών με τους εκπροσώπους των θεσμών, με αντικείμενο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το ΤΑΙΠΕΔ (πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων). Ενώ, νωρίτερα σήμερα (στις 12.00) θα συζητηθούν, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, τα εργασιακά θέματα. Σημειώνεται ότι όλες οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στον χώρο διαμονής των θεσμών.

Χθες, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), μετέβησαν στο υπουργείο Εργασίας, μετά από πρόσκληση του υπουργού, Γιώργου Κατρούγκαλου.

Ομ. Εμμ., ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με εργασιακό και συνταξιοδοτικό άρχισαν οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με το ‘κουαρτέτο’

Μέσα σε κλίμα «αμοιβαίας και καλής συνεργασίας» ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας, η πρώτη συνάντηση του υπουργού Εργασίας της Ελλάδας Γιώργου Κατρούγκαλου και του ανωτάτου κλιμακίου των τεσσάρων θεσμών, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν θέματα «γενικής πολιτικής».

Η ελληνική πλευρά λέγεται ότι πρότεινε έναν «οδικό χάρτη» διαπραγματεύσεων για το εργασιακό και το ασφαλιστικό, που και επισήμως πλέον μπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Επίσης, υπάρχει η πληροφόρηση πως στη διαπραγμάτευση των δύο αυτών επίμαχων ζητημάτων ενδέχεται να εμπλακούν και άλλοι διεθνείς οργανισμοί όπως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Πηγές του Υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά θα υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για το ασφαλιστικό μέχρι τέλος Οκτωβρίου, ενώ μέχρι τέλος του χρόνου θα ακολουθήσουν άλλες για το εργασιακό.

Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς θα ψηφιστούν οι αμέσως επόμενες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, με σημαντικότερη εκείνη της σταδιακής κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων όπως επίσης και του “παγώματος” των κατώτατων συντάξεων έως το 2021, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Οι «θεσμοί» πάντως πιέζουν για την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης από την 1η Ιουλίου 2015 ανά δεκαοχτάμηνο και όχι ανά εξάμηνο, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, δήλωσε ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι «η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας».

Συγκεκριμένα, μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της ΕΚΤ Ράσμους Ρέφερ), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ντέκλαν Κοστέλο), του ΕSM (Νίκολα Τζιαμαρόλι) και του ΔΝΤ (Ντέλια Βελκουλέσκου), ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι οι επικεφαλής των θεσμών «ήρθαν μετά από δική μου πρόσκληση» στο Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να συζητήσουν τον “οδικό χάρτη” της διαπραγμάτευσης για το εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα. Και πρόσθεσε ότι «η παρουσία τους δεν έχει καμιά σχέση με την πρακτική προηγούμενων ετών επικυρίαρχου ελέγχου επί πολιτικών που επιβάλλονταν έξωθεν”.

Ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε για συζήτηση «σε εποικοδομητικό κλίμα».

Για την ελληνική πλευρά, πρόσθεσε, ως προς τα εργασιακά θέματα στόχος είναι ο προσδιορισμός και νομοθέτηση των “βέλτιστων πρακτικών” που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο, και η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας. Ως προς το συνταξιοδοτικό, μια μεταρρύθμιση που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα ενός κοινωνικά δίκαιου και ορθολογικού ασφαλιστικού συστήματος”.

ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – Ελλάδα/ΑΘΗΝΑ

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΝΤ

Καμιά εμπιστοσύνη να μην δείξουν οι εργαζόμενοι στην κυβέρνηση ότι τάχα εργάζεται για το καλό των εργαζομένων, όπως δήλωσε ο υπουργός εργασίας μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΕΕ, των επιχειρηματικών ομίλων .

Η έγνοια της κυβέρνησης, των υπουργών της, της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι πόσο γρήγορα θα ψηφιστούν και θα εφαρμοστούν τα μέτρα του νέου μνημονίου, που θα ανατρέψουν ότι απόμεινε στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Όσο για το «ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο» που ανάφερε ο υπουργός για τις συλλογικές συμβάσεις και τις εργασιακές σχέσεις, έχουν πικρή πείρα οι εργαζόμενοι των χωρών που ήδη έχουν εφαρμοστεί νόμοι που έχουν ανατρέψει τη σταθερή και μόνιμη δουλειά, που οργιάζει η μερική απασχόληση και το ωρομίσθιο, τα συμβόλαια μηδενικού χρόνου, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, όπως στη Γαλλία, την Ισπανία, την Αγγλία, την Πορτογαλία και αλλού.

Οι εργαζόμενοι να είναι σε ετοιμότητα. Καμιά συμμετοχή στους κοινωνικούς διαλόγους που ετοιμάζει η κυβέρνηση για να κάνει συνένοχη την εργατική τάξη στο νέο έγκλημα. Να προετοιμάζονται για σκληρή αναμέτρηση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: