Στα όρια βρίσκονται πλέον οι σχέσεις Κολομβίας και Βενεζουέλας, μετά και την ανάκληση των πρέσβεων, εκατέρωθεν. Η Βενεζουέλα έκλεισε δύο συνοριακά περάσματα και απέλασε περισσότερους από 1.100 Κολομβιανούς πολίτες που ζούσαν στο έδαφός της, υποχρεώνοντας, χιλιάδες ακόμα, να φύγουν. 

Την περασμένη εβδομάδα, στα εν λόγω περάσματα, σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών μεταξύ στρατιωτών της Βενεζουέλας και λαθρεμπόρων, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων ατόμων. Μετά το επεισόδιο αυτό ο πρόεδρος της χώρας Νίκολα Μαντούρο διέταξε το κλείσιμο των συνοριακών περασμάτων.

Οι κινήσεις της κυβέρνησης της Βενεζουέλας προκάλεσαν την οργή των Κολομβιανών. «Τάσσομαι υπέρ του διαλόγου και της διπλωματίας και θα συνεχίσω να το κάνω, αλλά δεν μπορώ να επιτρέψω στη Βενεζουέλα να μεταχειρίζεται την Κολομβία και τους Κολομβιανούς κατ’ αυτόν τον τρόπο. Οι άνθρωποι που απελαύνονται ανήκουν σε φτωχές οικογένειες. Και τους πετούν εκτός των συνόρων σαν σκυλιά», δήλωσε ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Ο Σάντος έδωσε εντολή στην ΥΠΕΞ της Κολομβίας Μαρία Άνχελα Ολγκίν να ζητήσει τη σύγκληση έκτακτης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης των Χωρών της Νότιας Αμερικής ώστε να γνωστοποιηθούν οι απαράδεκτες κινήσεις, όπως τις χαρακτήρισε, της Βενεζουέλας.

Περίπου 1.100 Κολομβιανοί που ζουν στη Βενεζουέλα απελάθηκαν μετά το κλείσιμο των συνόρων και περίπου 5-6.000 ακόμη έφυγαν με δική τους βούληση.

Πολλοί από τους ανθρώπους που απελάθηκαν κατήγγειλαν ότι τα σπίτια τους καταστράφηκαν. Εκατοντάδες πέρασαν τα σύνορα των μεταφέροντας, με τα χέρια, τα λιγοστά υπάρχοντά τους. Η Κολομβία ανέφερε ότι, αν και είχε συμφωνήσει επ’ αυτού, με τη Βενεζουέλα, δεν επετράπη τελικά σε φορτηγά που έστειλε η κολομβιανή κυβέρνηση, να παραλάβουν τους απελαθέντες και την οικοσκευή τους.

Η νέα διένεξη παραπέμπει στις συχνές συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο χώρες την περίοδο που κυβερνούσε τη Βενεζουέλα ο Ούγκο Τσάβες. Αναλυτές υποστηρίζουν πως ο Μαδούρο αντιγράφει τον Τσάβες και δημιουργεί μια κρίση για να εκτρέψει την προσοχή των πολιτών από τα οικονομικά προβλήματα που μαστίζουν τη χώρα, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του ερχομένου Δεκεμβρίου.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ (Μπ.Γ.), Ρόιτερς, Γαλλ.Πρακτ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: