Πραγματικό παράθυρο ευκαιρίας η νέα προσπάθεια στο Κυπριακό, λέει ο Αναστασιάδης




Πραγματικό παράθυρο ευκαιρίας αποτελεί η νέα προσπάθεια στο Κυπριακό, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρχουν καλά νέα προς ανακοίνωση όσον αφορά το θέμα της σύστασης ομάδας εμπειρογνωμόνων για την Αμμόχωστο.

Σε χαιρετισμό του στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου, το βράδυ του Σαββάτου, τον οποίο διάβασε ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την απόλυτη πεποίθησή του πως «η νέα προσπάθεια αποτελεί ένα πραγματικό παράθυρο ευκαιρίας και αυτή η εκτίμηση μου δεν είναι μία διακήρυξη χωρίς ρεαλιστική τεκμηρίωση».

«Έχουμε την πεποίθηση πως η επίλυση του Κυπριακού είναι πια ένα ώριμο αίτημα του Κυπριακού λαού το σύνολο του», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «δεν είχα ποτέ αμφιβολία για τις προθέσεις των Ελληνοκυπρίων». Διαπιστώνουμε όμως, είπε, «πως και στα κατεχόμενα δημιουργήθηκε και ενισχύεται καθημερινά ένα κίνημα διεκδίκησης της λύσης».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «η εκλογή του κ. Μουσταφά Ακιντζί ως ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, αποτελεί σαφή έκφραση αυτού του αιτήματος».

«Έχουμε απέναντι μας έναν συνομιλητή που δηλώνει αξιόπιστα πως επιθυμεί λύση, η οποία θα προστατεύει βεβαίως αυτά που θεωρεί ως δικαιώματα της δικής του κοινότητας, αλλά την ίδια ώρα θα επιτρέπει στην χώρα μας να κυβερνάται με τρόπο που τον πρώτο και τελευταίο λόγο θα έχουν οι ίδιοι οι πολίτες της, μέσα από μία λειτουργική βιώσιμη ομοσπονδιακή λύση», σημείωσε.

Την ίδια ώρα διαβεβαίωσε ότι «μέσα από τη διαπραγμάτευση που διεξάγουμε επιδιώκουμε να διασφαλιστεί το δικαίωμα του κάθε Κυπρίου να επιλέγει τον χώρο διαμονής του. Να επιλέγει ο ίδιος ο πολίτης που θα κατοικήσει, σε ένα κράτος που θα του διασφαλίζει τα δικαιώματα του στο πλαίσιο μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

«Διεκδικούμε μία λύση έντιμη που θα μετατρέψει τις επιθυμίες μας σε ένα λειτουργικό σύστημα διακυβέρνησης, με όλα τα ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά», είπε.

Αυτό είναι, πρόσθεσε, «που συνιστά «το κοινό μας όραμα» για το οποίο καθόμαστε μαζί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Δεν ισχυρίζομαι, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «πως δεν θα μπορέσει ποτέ στο μέλλον να δημιουργηθεί ξανά μία συγκυρία επίλυσης του Κυπριακού. Αυτό όμως που δεν μπορώ να διαβεβαιώσω υπεύθυνα τον κυπριακό λαό είναι πως η νέα συγκυρία θα είναι καλύτερη από τη σημερινή».

Για την ακρίβεια, είπε, «είναι νομίζω κοινή η διαπίστωση πως ο χρόνος δεν είναι ουδέτερος παράγοντας στην διαμόρφωση συνθηκών». Αποτελεί κοινό τόπο η εκτίμηση μας, πρόσθεσε, «πως τα 41 χρόνια κατοχής δεν δημιούργησαν μόνο ένα απαράδεκτο στάτους κβο, αλλά έχουν επιπλέον διαμορφώσει νέα δεδομένα τα οποία δυστυχώς έχουν έντονα επιβαρύνει και αλλοιώσει σημαντικά συστατικά της λύσης που επιδιώκουμε».

«Σήμερα βρισκόμαστε σε μία συγκυρία όπου όλοι έχουμε να κερδίσουμε από την λύση», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «τα πλεονεκτήματα για την δική μας πλευρά είναι προφανή: Επιστροφή εδαφών, επιστροφή προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες, ενίσχυση αισθήματος ασφάλειας, ευημερία, αξιοποίηση για ανάπτυξη της κλίμακας που προσφέρει όλο το νησί μας».

Για τους τ/κ, πρόσθεσε, «η λύση αποτελεί τη μόνη προοπτική αποτελεσματικής εξόδου από την απομόνωση που έχουν περιέλθει», σημειώνοντας ότι «το σχέδιο τους για αναγνώριση του ψευδοκράτους έχει αποτύχει όπως σωστά έχει επισημάνει και ο κ. Ακιντζί και μετά την ένταξη μας στην ΕΕ δεν έχει καμία προοπτική επιτυχίας».

«Θα μπορούσαν να συνεχίσουν να διεκδικούν μία ψευδεπίγραφη, παρασιτική παρουσία στο διεθνές περιβάλλον. Είναι όμως αυτό που επιθυμούν;», διερωτήθηκε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναγνώρισε πως όσα είπε «δεν απαντούν στο ζήτημα του ρόλου της Τουρκίας για την οποία λέμε συχνά πως έχει το κλειδί, πράγμα που είναι μία αλήθεια αλλά όχι η μόνη».

«Δεν είμαι βέβαια εγώ αυτός που θα εξηγήσει στην Τουρκία το δικό της συμφέρον, αλλά η δική μου ανάλυση λέει πως βρισκόμαστε σε μία συγκυρία που η λύση θα μπορέσει να αποφέρει οφέλη προς όλους», ανέφερε, προσθέτοντας όμως ότι «και την Τουρκία για την οποία υπάρχουν δύο μεγάλα στοιχήματα που συνδέονται με την επίλυση του Κυπριακού: Η ΕΕ και το φυσικό αέριο».

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, είπε, «θα μπορούσε η Τουρκία να μας εκβιάζει και να μας απειλεί. Αλλά αυτό είναι ένα παιχνίδι μηδενικού οφέλους».

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι «η επίλυση του Κυπριακού θα επιτρέψει στην Τουρκία να ξεκαθαρίσει τη σχέση της με την ΕΕ».

«Οι λεγόμενες Κυπρογενείς υποχρεώσεις της στην Ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση θα υπερκεραστούν κι έτσι θα μπορέσει να ξεκαθαρίσει το σκηνικό για την ίδια», είπε. Να διαπιστώσει, πρόσθεσε, «μέχρι που μπορεί να πάει αυτή η καθοριστική σχέση».

Σε ό,τι μας αφορά εμάς, επανέλαβε «για ακόμη μία φορά πως εφόσον η Τουρκία σεβαστεί τις υποχρεώσεις της στην Κύπρο την επόμενη μέρα αίρουμε όλες τις ενστάσεις μας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο διεθνές και ευρωπαϊκό ενδιαφέρον που υπάρχει και στα πλαίσια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη λύση, με τον διορισμό και του Πίτερ Βαν Νούφελ ως εκπροσώπου στην ομάδα του Ειδικού Αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών.

«Με αυτό τον τρόπο η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει την ενεργή παρουσία της στις διαπραγματεύσεις», είπε.

«Για αυτό είναι που εκτιμώ πως έχουμε ένα πραγματικό παράθυρο ευκαιρίας. Δεν λέω πως είναι η τελευταία ευκαιρία. Θεωρώ όμως πως είναι η τελευταία ευκαιρία να λύσουμε το κυπριακό πριν οριστικά αλλάξει η μορφή του», σημείωσε.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Αμμόχωστο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «λόγω του ειδικού της καθεστώτος, η πόλη της Αμμοχώστου αποτελούσε και αποτελεί πάντοτε προτεραιότητα μας».

«Θέτουμε το θέμα της επιστροφής όχι μόνο στο πλαίσιο της συνολικής λύσης, αλλά ακόμη και ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Για την ακρίβεια το σπουδαιότερο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης γιατί η επιστροφή της εγκλωβισμένης πόλης θα αποτελούσε τη σαφέστερη ένδειξη πως η Τουρκία πράγματι εννοεί αυτά που ρητορικά αναφέρει ως προθέσεις της για την επίλυση του Κυπριακού», είπε.

«Ως ένα μικρό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση ζητήσαμε την σύσταση μίας ομάδας εμπειρογνωμόνων οι οποίοι θα εισέλθουν το συντομότερο δυνατόν στην πόλη για να ετοιμάσουν ένα πρώτο σχέδιο για την ανοικοδόμηση της πόλης», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «θέλω να ελπίζω πως θα έχουμε σύντομα κάποια καλά νέα να ανακοινώσουμε».

(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΑΧΡ)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: