Πηγή Ε.Ε.: Η Ελλάδα οδεύει προς ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους διεθνείς πιστωτές της




Η Ελλάδα οδεύει προς το να ολοκληρώσει το σχέδιο συμφωνίας με τους διεθνείς πιστωτές της για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης ως την Τρίτη και η πρώτη εκταμίευση στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού είναι πιθανό να γίνει ως την 20ή Αυγούστου, δήλωσε μια πηγή ενήμερη για το περιεχόμενο της τηλεδιάσκεψης της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής (ΟΔΕ), που πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή το βράδυ.

Οι συνομιλίες προχωρούν ομαλά και ενδέχεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, είπε η ίδια πηγή. Εάν το σχέδιο του μνημονίου κατανόησης και μια επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους έχουν ετοιμαστεί, όπως σχεδιάζεται, την Τρίτη, η ελληνική κυβέρνηση και η Βουλή των Ελλήνων αναμένεται ότι θα τα εγκρίνουν ως την Πέμπτη, κατά την ίδια πηγή.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορούσαν κατόπιν να συναντηθούν ή να πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη για να εγκρίνουν την τριετή δανειακή σύμβαση της Αθήνας, ανέφερε η πηγή.

Η Ελλάδα αναμένεται να επικυρώσει άλλον έναν νόμο πακέτο που θα περιλαμβάνει διάφορες μεταρρυθμίσεις πριν από την 20ή Αυγούστου παράλληλα με τις εθνικές διαδικασίες έγκρισης της συμφωνίας ώστε να λάβει έγκαιρα μια πρώτη δόση και να κάνει την αποπληρωμή ελληνικών κρατικών ομολόγων που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και λήγουν την 20ή Αυγούστου, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Όλοι δουλεύουν στο Σχέδιο Α — μια συμφωνία και την εκταμίευση ως την 20ή Αυγούστου» της πρώτης δόσης του δανείου των έως και 86 δισεκ. ευρώ, ανέφερε η πηγή.

Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν την 20ή Ιουλίου, μία εβδομάδα αφότου οι ηγέτες των κρατών μελών της ευρωζώνης συμφώνησαν έπειτα από μια ολονύχτια σύνοδο στην έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν εκφράστηκαν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των χωρών μελών κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της ΟΔΕ, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα, εν μέρει διότι δεν υπήρχε κάτι για το οποίο χρειαζόταν να ληφθεί απόφαση.

Ορισμένες χώρες, με προεξάρχουσα τη Γερμανία, ήθελαν να προσδιοριστούν σαφώς οι δεσμεύσεις για πιο μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις, πέραν των άμεσων ενεργειών που θα γίνουν, πρόσθεσε η πηγή που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Μπ.Γ., REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: