Η καγκελάριος Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα. Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Σόιμπλε δείχνει διάθεση να “μπλοκάρει” τη συμφωνία – Ο Αλέξης μίλησε ξανά με την Μέρκελ

Τις επιφυλάξεις της γερμανικής κυβέρνησης για την συμφωνία, εμμένοντας στην θέση της υπέρ μιας συμφωνίας -γέφυρα, εξέφρασε η καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με δική της πρωτοβουλία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Σημειώνεται ότι χθες υπήρξε η πρώτη επικοινωνία των δύο ηγετών κατά την οποία η κ. Μέρκελ διατύπωσε για πρώτη φορά τον προβληματισμό της.

Ωστόσο όπως χθες, έτσι και σήμερα ο κ. Τσίπρας απέρριψε τις θέσεις της κ. Μέρκελ με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις της 12ης Ιουλίου ήρθε σε συμφωνία με τους Θεσμούς , την οποία δεν είναι δυνατό να ακυρώσει .

Σύμφωνα με το δελτίο του Mega, το Βερολίνο συνεχίζει να κρατά επιφυλακτική στάση απέναντι στη συμφωνία και να θέτει θέμα δανείου-γέφυρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της επικοινωνίας που υπήρξε η κ. Μέρκελ κράτησε νέες επιφυλάξεις αναφορικά με τη συμφωνία και ζήτησε χρόνο να δει το περιεχόμενό της.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να διεμήνυσε στην καγκελάριο ότι υπάρχει συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, που βασίζεται στη σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουλίου, και ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη βάση αυτής της συμφωνίας και δεν θα δεχθεί παραπάνω προαπαιτούμενα ούτε περαιτέρω μέτρα πέραν αυτών που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας.

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι υπάρχει διάθεση από τον Βόλφκαγνκ Σόιμπλε να μπλοκάρει τη συμφωνία.

Χθες, παραμονή της επίτευξης της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες τόσο με την Άγκελα Μέρκελ, όσο και με τους κ. Φρανσουά Ολάντ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μάρτιν Σουλτς, κατά τη διάρκεια των οποίων φέρεται να τόνισε την ανάγκη ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων χωρίς προσκόμματα, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

H Γερμανίδα καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ φέρεται να είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι “υπάρχει προβληματισμός από τον κ. Σόιμπλε για την πληρότητα της συμφωνίας, αν κλείσει τόσο γρήγορα” και να τόνισε ότι η ελληνική πλευρά “δεν θα πάθει και τίποτα με ένα δάνειο – γέφυρα”, για να λάβει την απάντηση του Αλέξη Τσίπρα: “Δεν θα δεχθώ καμία παρέκκλιση από όσα έχουν συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου”.

Be the first to comment on "Ο Σόιμπλε δείχνει διάθεση να “μπλοκάρει” τη συμφωνία – Ο Αλέξης μίλησε ξανά με την Μέρκελ"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*