Ο Ευκλείδης επαναλαμβάνει τον “εκβιασμό” των προηγούμενων: Ψηφίστε ή πάμε σε …δάνειο-γέφυρα




Δεν θέλω να πιστέψω ότι υπάρχουν δυνάμεις και στην Ελλάδα που θέλουν να μας πάνε σε δάνειο-γέφυρα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την έναρξη της συνεδρίασης των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής που εκλήθησαν να αποφασίσουν για το κατεπείγον της ψήφισης της συμφωνίας με τους θεσμούς για τη χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Είχαμε εντολή να διαπραγματευτούμε μια νέα συμφωνία. Κάναμε το χρέος μας και νομίζω πως όποια κι αν είναι η θέση του καθενός δεν πρέπει να υπάρχει κανένας που να δουλεύει για δάνειο-γέφυρα. Πρέπει αύριο να πάω στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας γιατί αρχίζουν να συνεδριάζουν επί του θέματος και τα άλλα κοινοβούλια είπε ο Ευκλ. Τσακαλώτος και σημείωσε: αν αύριο δεν υπάρξει συμφωνία στην Ευρωομάδα, η Φιλανδία δεν θα ψηφίσει και θα πάμε σε δάνειο-γέφυρα. Όσοι θέλουν να το ρισκάρουν μπορούν να καταψηφίσουν το αίτημα μας για το κατεπείγον.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι αν δεν ψηφιστεί σήμερα η συμφωνία, θα αναγκαστεί να αποδεχθεί αύριο στο Eurogroup την λύση του δανείου- γέφυρα.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε υστην Επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται το Σχέδιο Νόμου της Νέας Συμφωνίας. ότι η Ελλάδα θα υποβάλει το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο  το Μάρτιο του 2016 στους εταίρους της.

Σε ότι αφορά την διευθέτηση του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι αυτό συναρτάται με το αποτέλεσμα τη πρώτης αξιολόγησης του Οικονομικού Προγράμματος που αναμένεται να γίνει τον Οκτώβριο.

Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε επίσης των Οκτώβριο θα ανακοινωθεί ένα πακέτο μέτρων που θα εφαρμοσθούν από το 2017

Σε ότι αφορά την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αυτή συνδέεται με τα κόκκινα δάνεια. Υπήρξαν μεγάλες διαφωνίες με τους θεσμούς για το θέμα αυτό, το οποίο θα συζητηθεί και πάλι τον Οκτώβριο, καθώς υπάρχουν προτάσεις για band bank, για δημιουργία asset management bank και άλλες λεπτομέρειες που μένει να διευκρινιστούν, όπως για παράδειγμα, το ποιοι θα συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση. Γίνεται μία προσπάθεια για να μην χάσουν τη δική τους συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση οι ιδιώτες.

Αναφερόμενος στα φορολογικά, ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι στον αγροτικό τομέα η αύξηση που θα πληρώνουν οι αγρότες για το ντίζελ θα γίνει σε δύο δόσεις.

Επίσης και σε άλλα φορολογικά μέτρα, οι αυξήσεις θα γίνουν σπαστά, διαδοχικά.

«Οι θεσμοί είχαν βάλει ως πρόταση να μην μπορούμε να νομοθετήσουμε έως το Μάρτιο του 2016», εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.

Ωστόσο, αυτό ξεπεράστηκε, καθώς ετοιμάζονται νομοσχέδια, όπως για παράδειγμα εκείνο που αφορά στα εργασιακά και υπολογίζεται μπορεί να κατατεθεί το φθινόπωρο.

Σχετικά με την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, φαρμακοποιούς, φούρνους και διάφορα άλλα κλειστά επαγγέλματα, η εξέλιξη θα εξαρτηθεί και από το πώς θα απαντήσει η ελληνική οικονομία και η ελληνική πολιτική τάξη.

Αναπτυξιακό σχέδιο

«Μέχρι το Μάρτιο του 2016 σκοπεύουμε να καταθέσουμε ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο. Υπάρχει αυτή η πρόταση μέσα στη συμφωνία να καταθέσουμε τη δική μας πρόταση για την ανάπτυξη στον γεωργικό, ενεργειακό και άλλους τομείς της οικονομίας», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος στη Βουλή και διευκρίνισε, ότι από το πώς θα διατυπώσουμε αυτές τις προτάσεις για επενδύσεις θα εξαρτηθεί και η ένταξη στο σχέδιο Γιούνκερ (υπενθυμίζεται πως το αρχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 35 δισ. ευρώ και θα αποτελέσει τη βάση μόχλευσης για μεγαλύτερα κεφάλαια), ώστε να εκμεταλλευθεί η χώρα τις δυνατότητες που παρέχει αυτό.

Στην παρούσα διαπραγμάτευση, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ως σημαντικό, το σημείο που αφορά στο εάν θα υπάρξει εκταμίευση για να πληρωθούν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές (υπολογίζονται σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ) του ελληνικού κράτους, σε νοσοκομεία προμηθευτές και άλλους επαγγελματικούς φορείς.

Διευκρίνισε τέλος ο κ. Τσακαλώτος, ότι πρώτη πληρωμή από τον ESM (European Stability Mechanism) θα φύγει αμέσως από την Ελλάδα, είτε για να πληρωθεί το πρώτο δάνειο-γέφυρα, είτε για τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές, είτε για τα ληξιπρόθεσμα.

Διευθέτηση χρέους

Το κατά πόσον αυτό το πρώτο πακέτο επιτρέπει τις επενδύσεις, εξαρτάται από το πόσο υφεσιακά θα είναι και τα μέτρα.

Από το επενδυτικό πρόγραμμα και από την πρώτη αξιολόγηση θα εξαρτηθεί εάν θα αρχίσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

«Και πως θα αξιολογήσει ο καθένας από εμάς τη συμφωνία θα εξαρτηθεί από το σύνολο του πακέτου», επισήμανε ο κ. Τσακαλώτος κλείνοντας την ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: