Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ

Κι, όμως, η είδηση των ημερών δεν ήταν ούτε το νέο Μνημόνιο που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας για λογαριασμό του μισού ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Καμμένου, ούτε η φροϋδική προσέγγιση της ψυχολογικής αστάθειας της Ζωής από τον κυρ Αλέκο Φλαμπουράρη. Η είδηση βγήκε από τη συνέντευξη που στα μουλωχτά, καθώς όλοι βλέπαμε το σόου στην Βουλή, έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάνης Δραγασάκης στην ΕΡΤ. Ο κ. Δραγασάκης άθελά του άσκησε την πιο άγρια, την πιο ανατρεπτική κριτική στην κυβέρνηση αποδομώντας κάθε επιλογή της.

Ο κ. Δραγασάκης, χωρίς να κομπιάζει, ομολόγησε ότι η διαπραγμάτευση ήταν λάθος, η διαπραγματευτική ομάδα ήταν λάθος και η στρατηγική ήταν λάθος: «Πιστεύαμε πως αν απειλούσαμε με έξοδο, οι Ευρωπαίοι θα τρόμαζαν. Αποδείχτηκε λάθος εκτίμηση. Πριν από τρία χρόνια μπορεί αυτό να ίσχυε, αλλά στο μεταξύ κι εκείνοι πήραν τα μέτρα τους. Προς έκπληξή μας ο κ. Σόιμπλε πρότεινε αν θέλαμε να βγούμε από το ευρώ, να μας βοηθήσει κιόλας».

Α μπα; Και δεν το κατάλαβαν τον Ιανουάριο, δεν το είδαν τον Φεβρουάριο, δεν το ένιωσαν στη Ρίγα; Γιατί ο κ. Τσίπρας περίμενε να λήξει το πρόγραμμα, να κλείσουν οι τράπεζες και να συρθεί η χώρα στον μονόδρομο του σκληρότερου Μνημονίου; «Ο πρωθυπουργός είχε πει πως δεν θέλαμε το ΔΝΤ, αλλά στο θέμα αυτό δεν είχαμε κανένα σύμμαχο», σημείωσε ο κ. Δραγασάκης. Α, μπα; Εφημερίδες δεν διαβάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ; Μόνο την «Αυγή» μελετούν; Εχουν το θράσος να λένε ότι το νέο Μνημόνιο είναι επιτυχία γιατί απομακρύνει το Grexit. Το οποίο επανήλθε από μια κυβέρνηση που έπαιξε μια χαρά τον κομπάρσο στο μεγάλο έργο που ανέβαζε ο Σόιμπλε. Αλλά ο κ. Δραγασάκης μεγαλόψυχα αποκλείει την παραίτηση, γιατί, όπως λέει, μένοντας θα «προσπαθήσουμε να καταστήσουμε το Μνημόνιο μέρος του προγράμματός μας…» και δηλώνει σίγουρος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα «δικαιωθεί ιστορικά».

Σαν πολλά «λαθάκια» μαζεύτηκαν κ. Δραγασάκη και πολύ ακριβά κοστίζουν. Αν επρόκειτο περί λαθών, θα έπρεπε ήδη να είχαν ζητήσει συγνώμη και να έχουν (αυτο)εξοστρακιστεί. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι «λαθάκια», δεν έγιναν από άγνοια. Ηταν επιλογή. Από ιδεολογική αγκύλωση, από το DNA του Περισσού και του Μαδούρο, από το κοινό DNA με τον Λαφαζάνη και τη Ζωή… Ηταν ένα κόλπο που δεν έπιασε με την πρώτη. Και γι’ αυτό βαφτίζεται λάθος. Για να αρπάξουν κι άλλη ευκαιρία. Σημασία έχει να κυβερνούν. Εστω και με τη δική μας θυσία…

www.ethnos.gr, [email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: