Νέο σχέδιο λύσης του Κυπριακού, πιθανόν πριν το τέλος 2015, “ονειρεύεται” η Μιλλιέτ




Μέχρι το τέλος του έτους δεν θα είναι έκπληξη να ετοιμαστεί ένα νέο σχέδιο λύσης με τα σημεία που συμφώνησαν οι δύο ηγέτες, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ, προσθέτοντας ότι αυτό το σχέδιο μπορεί να υποβληθεί σε δημοψήφισμα το 2016.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα πριν από το Μάιο του 2016, πρέπει αυτή η διαδικασία να ξεκαθαρίσει επειδή εκείνη την περίοδο είναι οι `βουλευτικές εκλογές της ε/κ πλευράς`, όπως αποκαλεί τις βουλευτικές εκλογές του Μαϊου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η εφημερίδα αναφέρει πως αν ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μπει σε μια διαδικασία εκλογών, τότε θα δυσκολευτεί να καταλήξει σε συμβιβασμό στο Κυπριακό.

Η Μιλλιέτ επίσης αναφέρει πως η πιθανότητα να λυθεί το Κυπριακό μέχρι τέλος του έτους εξακολουθεί να ισχύει και επικαλείται χθεσινή δήλωση του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος δηλώνει: “Εγώ όταν αναφέρομαι σε λύση εντός μερικών μηνών εννοώ στην περίπτωση που υπάρξει πρόοδος με την ταχύτητα που υπάρχει τώρα”.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει κρίσιμη τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, σχολιάζοντας ότι είναι ορθή η άποψη ότι μετά το 2004 είναι η στιγμή που βρισκόμαστε πιο κοντά σε λύση του Κυπριακού.

Εξάλλου σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Χουριέτ, στο οποίο δημοσιεύονται οι χθεσινές δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη, ο Μουσταφά Ακιντζί διέψευσε ότι οι δύο ηγέτες θα συμφωνήσουν μεταξύ τους και θα ετοιμάσουν μία συμφωνία χωρίς να την υποβάλουν για δημοψήφισμα στο λαό.

ΚΥΠΕ, Κωνσταντινούπολη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: