Μια συμφωνία με δυο όψεις στην Κύπρο: Οι περιουσίες μεταξύ αποκατάστασης που θέλουν Ε/Κ και αποζημιώσεων που ζητούν Τ/Κ




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο καθορισμός κατηγοριών στο περιουσιακό έχει προχωρήσει σημαντικά στις συζητήσεις των διαπραγματευτικών ομάδων, ωστόσο, είναι προφανές ότι τα δύσκολα αφορούν τον καθορισμό των κριτηρίων. Η κατηγοριοποίηση αφορά τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα επί εδάφους. Δηλαδή, τους νόμιμους ιδιοκτήτες, τους χρήστες, έποικους τους ξένους που απέκτησαν περιουσία νόμιμα ή παράνομα, την κρατική γη, την εκκλησιαστική περιουσία κ.α.

Με βάση τις μέχρι σήμερα συζητήσεις δεν αναμένεται ότι το θέμα θα συμφωνηθεί μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, 1η Σεπτεμβρίου, όταν θα συναντηθούν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί. Οι διαπραγματευτικές ομάδες που συναντώνται καθημερινά και έχουν πολύωρες συζητήσεις, έχουν στην ατζέντα τους κι άλλα θέματα και πτυχές. Είναι, όμως, σαφές πως θα διανύσουν αρκετό δρόμο μέχρι να επιτευχθεί σύγκλιση στα θέματα των κριτηρίων.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε χθες ότι «η κάθε πλευρά έχει υποβάλει τα δικά της κριτήρια. Μπορώ να σας αναφέρω ότι είναι διψήφιος ο αριθμός των κριτηρίων που έχει υποβάλει η δική μας πλευρά. Αυτή τη στιγμή γίνεται συζήτηση και όταν υπάρξει συμφωνία επί των συγκεκριμένων κριτηρίων θα γίνουν και σχετικές ανακοινώσεις. Είναι ένα δύσκολο θέμα, ένα σημαντικό θέμα και ευελπιστούμε ότι μέσα από τον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη θα καταλήξουμε σε σχετική συμφωνία». Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «εκείνο που έχει συμφωνηθεί είναι το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία» και επανέλαβε «τη σημασία αυτής της συμφωνίας, λαμβάνοντας υπόψη την προηγούμενη θέση της τουρκικής πλευράς.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία προσπαθεί να αποδομήσει τη δυνατότητα του ιδιοκτήτη και να παραπεμφθεί το θέμα στην επιτροπή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «το θέμα δεν παραπέμπεται στην επιτροπή. Η επιτροπή θα λειτουργήσει βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων που θα συμφωνηθούν και αυτήν τη στιγμή γίνεται συζήτηση για τα συγκεκριμένα κριτήρια».

Είναι, πάντως, σαφές πως υπάρχει διαφορετική ανάγνωση και προσέγγιση και στο θέμα των περιουσιών. Η τουρκική πλευρά αναδεικνύει βασικά το θέμα των αποζημιώσεων ως τη θεραπεία του περιουσιακού. Χθες, μάλιστα, η λεγόμενη υπουργός Εξωτερικών, Εμινέ Τσολάκ, αναφέρθηκε και στην οικονομική πτυχή του θέματος και στο κόστος μιας λύσης. Η συμφωνία που θα επιτευχθεί επί του περιουσιακού, είπε, θα έχει άμεση επίδραση στο κόστος της επίλυσης του Κυπριακού. Σε συνέντευξή της στον παράνομο Μπαϊράκ, η Τσολάκ ήταν ξεκάθαρη ως προς τον τρόπο επίλυσης του κεφαλαίου αυτού. «Οι δύο πλευρές μιλούν για τη διευθέτηση του περιουσιακού μέσω αποκατάστασης, αποζημίωσης και ανταλλαγής. Παρόλο που μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις, φαίνεται πολύ πιθανό ότι το ζήτημα θα λυθεί μέσω αποζημίωσης. Και αυτό σημαίνει χρήματα», πρόσθεσε. Είπε ακόμη πως «οι δύο πλευρές χρειάζεται να εξετάσουν πώς αυτό το κόστος θα χρηματοδοτηθεί».

Επέμεινε πως η διευθέτηση του περιουσιακού θα αποκαλύψει το κόστος της λύσης. Για τις εγγυήσεις, η Εμινέ Τσολάκ υπενθύμισε ότι αυτό το θέμα ενδιαφέρει όλες τις πλευρές που έβαλαν τις υπογραφές τους στη συμφωνία ( εγγυήτριες δυνάμεις του 1960) αλλά πρόσθεσε ότι η λύση, που θα επιτευχθεί, θα διασφαλίσει την ικανοποίηση των ανησυχιών των δύο κοινοτήτων στα θέματα της ασφάλειας.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: Δεν έχουμε κανένα σχέδιο ενώπιον μας – Λάθος οι τοποθετήσεις «ναι» και «όχι» από τώρα

ΕΙΝΑΙ λανθασμένη η επιλογή να τοποθετούμαστε από τώρα με ένα ‘ναι’ ή με ένα ‘όχι’ σε ένα σχέδιο, το οποίο δεν έχουμε ενώπιον μας, υπέδειξε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης. Σημείωσε δε πως «εμείς, εκείνο που πράττουμε είναι για να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο λύσης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, έτσι ώστε να έχει και ένα θετικό αποτέλεσμα σε ένα δημοψήφισμα». Διαβεβαίωσε τέλος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «σε καμία περίπτωση δεν θα θέσει ενώπιον του λαού ένα σχέδιο, με το οποίο ο ίδιος δεν συμφωνεί και δεν ανταποκρίνεται κατ’ επέκταση και στις προσδοκίες του κυπριακού λαού».

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «το μήνυμα προς όλα τα κόμματα και προς το σύνολο του κυπριακού λαού είναι ότι μια λύση στο πλαίσιο, στο οποίο γίνεται ο διάλογος –και που είναι οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου και το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου- θα είναι επιτυχία για όλους μας, ενώ μια ενδεχόμενη αποτυχία θα είναι αποτυχία για όλους μας».
«Για αυτό», συμπλήρωσε, «το κάλεσμα είναι προς όλους για να εργαστούμε μαζί μέσα από έναν διάλογο, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Σημείωσε δε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποια δεδομένα, τα οποία μας επιτρέπουν να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, αναφέροντας ωστόσο ότι υπάρχει δουλειά μπροστά, υπάρχει σκληρή διαπραγμάτευση και, αναλόγως των εξελίξεων και αν υπάρχουν σχετικές συμφωνίες, θα γίνονται και ανακοινώσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει. «Και όλοι θα πρέπει να κάνουμε υπομονή για να δούμε πώς εξελίσσονται τα πράγματα» πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές κομμάτων περί λαϊκισμού από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «γίνονται καθημερινά δηλώσεις, ασκείται καθημερινή κριτική» και πως «η κοινωνία ενημερώνεται, είναι μπροστά από όλους μας και θα τοποθετηθεί βάσει συγκεκριμένων δεδομένων».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: