Μέρος Β’: Στα νησιά είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα




Σε άρθρο του κ. Ζουπανιώτη, που αναρτήθηκε από τον κ. Ιγνατίου (http://mignatiou.com/2015/08/i-omogenia-petiche-siskepsi-ston-lefko-iko-gia-voithia-stin-ellada/) γίνεται σαφέστατη αναφορά στις προσπάθειες της Ελληνικής Ομογένειας στις ΗΠΑ να ευαισθητοποιήσουν την Αμερικανική Κυβέρνηση και το Κονγκρέσο γύρω από το Ελληνικό ζήτημα, την κρίση, που η χώρα διέρχεται.

Οι ανά τον κόσμο Έλληνες κινητοποιούνται και είναι βέβαιο ότι θα επιτύχουν. Το εν Ελλάδι πολιτικό προσωπικό τι κάνει; Το πολιτικό προσωπικό, στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται μόνον η Κυβέρνηση και 300 της Βουλής, αλλά και οι Περιφερειάρχες-Δήμαρχοι-Περιφερειακοί/Δημοτικοί Σύμβουλοι-Επιμελητήρια οφείλουν με συγκεκριμένες κινήσεις να στηρίξουν την χώρα στην δύσκολη ώρα.

Ιδιαίτερα το πολιτικό προσωπικό που προέρχεται ή και κατοικεί στα νησιά μας οφείλει να δώσει τη μάχη της επιβίωσης και της χώρας και των νησιών μας. Η Ομογένεια (Έλληνες πρώτης-δεύτερης-τρίτηςακόμα και τέταρτης γεννιάς) βρίθει από Νησιώτες.Χαρακτηριστικό το παράδειγμα των Κυθηρίων που κατοικούν μόνιμα στην Αυστραλία και είναι περί τα 70000 άτομα, όταν οι μόνιμοι κάτοικοι σήμερα στα Κύθηρα είναι 4000.

Οι Νησιώτες Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι με τα Νησιωτικά Επιμελητήρια οφείλουν να αναλάβουν σε συνεργασία με την Κυβέρνηση συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.Και υπάρχουν Περιφερειάρχες, όπως ο Σταύρος Αρναουτάκης (Περιφερειάρχης Κρήτης,) που γνωρίζουν και κατά καιρούς έχουν αξιοποιήσει το lobbying είτε με την ιδιότητα του Δημάρχου, είτε με την ιδιότητα (του πολύ επιτυχημένου) Ευρωβουλευτή.

Ενδεικτικές κινήσεις που θα μπορούσαν να αναλάβουν:

  1. 1. Καταγραφή των Ομογενειακών Σωματείων και των μελών τους (με την επαγγελματική ιδιότητα κάθε μέλους για την ανάλογη αξιοποίηση).
  2. Διαρκή ενημέρωση με τον προσφορότερο τρόπο(newslettersmails-ραδιόφωνο-τηλεόραση-sitesblogs-) σχετικά με:

2.1 Τα νέα της κάθε Περιφέρειας.

2.2 Τις θέσεις της Ελλάδας σε σχέση με τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης, ώστε οι Ομογενείς μας να συμβάλλουν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Κοινής γνώμης.

2.3 Την προβολή των παραγόμενων αγαθών (προιόντων και υπηρεσιών) κάθε Περιφέρειας με στόχο να γίνουν κατ’αρχήν οι Ομογενείς μας οι άμεσοι καταναλωτές και στη συνέχεια μέσω των δικτύων πωλήσεων, που τυχόν διαθέτουν, να τα διαθέσουν στο καταναλωτικό κοινό των χωρών που κατοικούν(με βάση μελέτη του 1988-89 στην Βόρεια Αμερική, ΗΠΑ και Καναδά υπήρχαν πλέον των 5000 επιχειρήσεων υπό Ελληνική ιδιοκτησία) .

2.4 Τις ευκαιρείες για μικρού-μεσαίου μεγέθους επενδύσεις στην Περιφέρειά τους.

2.5 Προβολή του πολιτιστικού και ιστορικού προιόντος της κάθε Περιφέρειας.

2.6 Άμεση ενημέρωση των νέων Ομογενών (15 ως 19 ετών) με τη θέσπιση και λειτουργία του θεσμού θερινής φιλοξενίας τους από τις Περιφέρειες. Στη διάρκεια της φιλοξενίας οι νέοι αυτοί θα μπορούν να «διδάσκονται» την Ελληνική γλώσσα-την ιστορία μας-να γνωρίζουν τα τοπικά ήθη/έθιμα την τοπική οικονομία-τα τοπικά προιόντα.

  1. Αξιοποίηση του μεγάλου Τουριστικού ρεύματος, που επισκέπτεται κάθε χρόνο τα νησιά μας.

3.1 Γραπτή και ηλεκτρονική ενημέρωση των επισκεπτών μας για τις Ελληνικές θέσεις σχετικά με την κρίση με στόχο την συμβολή τους στη διαμόρφωση της Παγκόσμιας Κοινής γνώμης.

3.2 Προβολή των τοπικών προιόντων-της τοπικής κουζίνας-της τοπικήςοικονομίας καθώς και της δυνατότητας να τα προμηθεύονται στις χώρες τους.

3.3 Προβολή του τοπικού πολιτιστικού-ιστορικού-περιβαλλοντικού προιόντος.

Όλα τα παραπάνω με απλές και έξυπνες κινήσεις μπορούν άμεσα να υλοποιηθούν δεδομένου ότι πολλοί Δήμοι και κυρίως Περιφέρειες διαθέτουν πολύ πλούσιο ψηφιακό υλικό. Απαιτείται οργάνωση και συντονισμός. Ακόμα και το Υπουργείο Ανάπτυξης θα μπορούσε να αναλάβει αυτόν τον συντονισμό σε συνεργασιά ενδεχομένως με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Αν το πολιτικό μας προσωπικό δεν αναλάβει πρωτοβουλείες φοβούμαι ότι θα επιβεβαιώσουν τη ρήση «βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος». Γιατί όπως δεν σβήνεις τη πρόσφατη φωτιά στον Καρέα προσερχόμενος με κοστούμι (Λαφαζάνης), έτσι δεν προσέρχεσαι στη όποια διαπραγμάτευση πολυδιασπασμένος και με το φόβο του πολιτικού κόστους(το τελευταίο αφορά το σύνολον των πολιτικών κομμάτων).Γιατί όπως η απονομή δικαιοσύνης σχετίζεται με το δίκαιο του ισχυρού, έτσι αν δεν ισχυροποιείςτη θέση σου, αν δεν αξιοποιείς τα συγκριτικά σου πλεονεκτήματα δεν θα βρείς το δίκιο σου. Η κινητοποίηση της Ομογένειας ισχυροποιεί αντικειμενικά τη διαπραγματευτική μας θέση. Ας βοηθήσουμε αυτήν την προσπάθεια και από την Ελλάδα…

Δημήτρης Σκουτέρης

Πολιτικός Επιστήμων-Πολιτικός Αναλυτής, [email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: