Τo ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος φυσικών προσώπων στην Κίνα, αλλά και κινεζικών εταιρειών, εξετάζει ο Λευκός Οίκος, καθώς, όπως πιστεύουν οι Αμερικανοί, τα εν λόγω πρόσωπα και εταιρείες εκμεταλλεύτηκαν προϊόντα υποκλοπής από χάκερς. 

Οι εν λόγω ηλεκτρονικοί κατάσκοποι υπέκλεψαν εμπορικά μυστικά και τεχνογνωσία από τις ΗΠΑ. Η οριστική απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα θα ληφθεί εντός των επομένων δύο εβδομάδων, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές.

Οι Αμερικανοί καταλογίζουν σε Κινέζους υποκλοπείς μια σειρά επιθέσεων στους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς αμερικανικών εταιρειών, δημιουργώντας ένα ακόμα σημείο τριβής μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, πέραν της σύγκρουσής τους για τον έλεγχο της Νότιας και Ανατολικής Κινεζικής Θάλασσας.

Το ζήτημα των υποκλοπών αναμένεται να τεθεί, από τον πρόεδρο Ομπάμα, στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος θα επισκεφτεί τις ΗΠΑ, εντός των επομένων εβδομάδων.

Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει την Κίνα για την υποκλοπή στοιχείων και από αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες. Σε μια από τις περιπτώσεις αυτές υποκλάπηκαν τα προσωπικά δεδομένα 4,2 εκ. Αμερικανών εργαζομένων σε κυβερνητικές υπηρεσίες. Το Πεκίνο δεν παραδέχτηκε ποτέ ότι εμπλέκεται στην υπόθεση αυτή.

Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι και αναλυτές αναφέρουν ότι Κινέζοι υποκλοπείς χρησιμοποιούν εξελιγμένες τακτικές για να δημιουργούν τεράστιες, σε όγκο, βάσεις δεδομένων που μπορούν να αξιοποιηθούν για την απόκτηση πρόσβασης σε ασφαλή δεδομένα σε διάφορα δίκτυα.

Σύμφωνα με αμερικανικές δημοσιογραφικές πληροφορίες, εφόσον επιβληθούν, τελικά, κυρώσεις θα περιλαμβάνουν τη δέσμευση πόρων νομικών και φυσικών προσώπων.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ (Μπ.Γ.), Reuters

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: