Είναι η συμφωνία με τους Θεσμούς άπιαστο όνειρο; Συνεχίζουν να ελπίζουν όλοι…




Ενώ η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλειδη Τσακαλώτου άφησε να αιωρούνται υποψίες ότι αρκετά θέματα παρέμειναν άλυτα μέχρι το βράδυ, εν τούτοις σύμφωνα με πληροφορίες συνεχίζεται η σκληρή διαπραγμάτευση και οι ελπίδες των κυβερνητικών αξιωματούχων για συμφωνία δεν είχαν χαθεί. Πληροφορίες ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις θα κρατούσαν μέχρι τις πρωινές ώρες της Τρίτης. Σ’ αυτές συμμετέχουν ο κ. Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με το “κουαρτέτο” των εκπροσώπων των δανειστών.

Κυβερνητικές πηγές υποστήριξαν ότι “θα διατρέξουμε όλο το κείμενο του μνημονίου εξ αρχής και με λίγη καλή θέληση απ’ όλες τις πλευρές, μπορούμε μέχρι το πρωί να συμφωνήσουμε”. Τόνισαν ότι στην ουσία ξεκινάει ένας τελικός γύρος διαβουλεύσεων.

Σύμφωνα με το Mega, οι ίδιες πηγές μιλούσαν για συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών σε στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016 και 1% για το 2017, με τις δύο πλευρές να “βλέπουν” ύφεση με συρρίκνωση του ΑΕΠ για το 2016 κατά 0,5%, επιστροφή στην ανάπτυξη το β’ εξάμηνο του επόμενου έτους και ΑΕΠ στο +2,3% το 2017.

Σε ό,τι αφορά τα πεδία όπου παραμένουν τα “αγκάθια”, οι εν λόγω πηγές έκαναν αναφορά σε Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, “κόκκινα” δάνεια και ενέργεια, διευκρινίζοντας ωστόσο σε ό,τι αφορά το τελευταίο ότι το θέμα δεν είναι τόσο η αγορά φυσικού αερίου, όσο η μικρή και η μεγάλη ΔΕΗ.

Νωρίτερα, πηγές της ελληνικής πλευράς κοντά στη διαπραγμάτευση μιλούσαν για καθυστερήσεις από την πλευρά των δανειστών, την ώρα που πληροφορίες έφεραν το μέγαρο Μαξίμου να επιδιώκει κλείσιμο της συμφωνίας το αργότερο μέχρι τις 9 το πρωί της Τρίτης.

Λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα, στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας όπου διεξάγονται οι συνομιλίες έφτασε και ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος είχε αποκαλύψει το πρωί της Δευτέρας μιλώντας στην εκπομπή “Πρωινό MEGA” ότι το “κουαρτέτο” ζήτησε και την επαναφορά του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, που κατήργησε η κυβέρνηση πριν από λίγους μήνες.

Οι διαβουλεύσεις διεκόπησαν για δύο περίπου ώρες, από τις 5:00 μέχρι τις 7:00 το απόγευμα, για να συνεδριάσει στο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής υπό τον πρωθυπουργό. Εξερχόμενος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι η διαπραγμάτευση προχωρά “αρκετά καλά” και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία, παρότι απέφυγε να προσδιορίσει εάν θα είναι μέχρι αύριο το πρωί.

Η σύσκεψη στο Μαξίμου έγινε για να ενημερωθούν ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο για την πορεία της διαπραγμάτευσης και κυρίως για τα ζητήματα-“αγκάθια” και να δοθούν οι τελικές οδηγίες. Όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών, υπάρχουν ζητήματα που χρειάζεται “να τα συζητήσουμε ξανά και ξανά”.

Ποια τα σημεία-αγκάθια

Πληροφορίες του Mega αναφέρουν ότι ακανθώδη ζητήματα στη διαπραγμάτευση παραμένουν:

  • Το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, για το οποίο οι δανειστές ζητούν γρήγορες διαδικασίες στις ιδιωτικοποιήσεις και μετεξέλιξη του ΤΑΙΠΕΔ, που θα τις αναλάβει, την ώρα που η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός νέου Ταμείου, αλλά και πιο χαλαρούς ρυθμούς στις αποκρατικοποιήσεις, ώστε να πετύχει καλύτερες τιμές στα υπό αξιοποίηση περιουσιακά στοιχεία.
  • Η διαχείριση των “κόκκινων δανείων“, με τους δανειστές να πιέζουν για να πωληθούν όλα τα προβληματικά δάνεια σε ξένα funds, κάτι που απορρίπτει η κυβέρνηση, η οποία επιμένει στην ίδρυση ενός νέου φορέα που θα τα διαχειριστεί.
  • Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Ανοιχτά ακόμη τα προαπαιτούμενα

Θέμα συζήτησης παραμένουν τα προαπαιτούμενα, καθώς όπως έλεγε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, όλα είναι ανοιχτά γιατί είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Αυτό που φαίνεται να έχει “κλειδώσει” είναι η αύξηση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρελαίο, με πρόθεση της κυβέρνησης να γίνει σε δύο δόσεις: 1η Οκτωβρίου 2015 και 1η Οκτωβρίου 2016.

Αναφορικά με την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η Αθήνα επιδιώκει μετάθεση της συζήτησης για Οκτώβριο, ενώ οι δανειστές ζητούν άμεση κατάργηση.

Στο πεδίο του ΦΠΑ, φαίνεται πως θα επιβληθεί συντελεστής 23% στα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια, ως αντιστάθμισμα για τη διατήρηση του 13% στο μοσχαρίσιο κρέας.

Για τις 100 δόσεις φαίνεται να υπάρχει κατ’ αρχάς συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών για αύξηση επιτοκίου για οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ και καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων.

Οι δανειστές πιέζουν ακόμη για μείωση της διάρκειας της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων στους τρεις μήνες, από έξι σήμερα, κάτι που θα σημάνει απώλεια επιδομάτων.

Στα προαπαιτούμενα δεν αποκλείεται να περιληφθεί και αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 €.

“Τρικλοποδιά” στη διαπραγμάτευση από το Βερολίνο

Την ίδια ώρα πάντως, ακόμη και στο παρά πέντε της τελικής συμφωνίας, το Βερολίνο σπεύδει να κατεβάσει τον πήχυ των προσδοκιών και βάζει ξανά στο τραπέζι το δάνειο-γέφυρα ζητώντας αξιόπιστη και όχι γρήγορη συμφωνία. Πληροφορίες στη Γερμανία θέλουν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να τάσσεται υπέρ των εξαντλητικών διαπραγματεύσεων, που θα ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στην ελληνική κυβέρνηση για περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

Ενδεικτική είναι η δήλωση που έκανε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ, ότι “μία γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι ευκταία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα τριών ετών” , για να προσθέσει:

“Κατά συνέπεια, η πρόταση αυτή γίνεται ιδιαίτερα σημαντική: η πληρότητα έρχεται πριν από την ταχύτητα. Η Γερμανία θεωρεί ότι είναι πιο σημαντικό η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της επί τρίτου προγράμματος βοήθειας να είναι εξαντλητική, παρά να επιτευχθεί γρήγορα”.

Απαντώντας στα μηνύματα αυτά, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε το απόγευμα, πριν επιστρέψει στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ότι η ελληνική πλευρά έχει “στοχοπροσήλωση” στη συμφωνία και εργάζεται σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση, εκφράζοντας την ελπίδα να κάνουν όλες οι πλευρές το ίδιο.

Αισιόδοξη για συμφωνία πριν τις 20 Αυγούστου εμφανίζεται, πάντως, η Κομισιόν, εκπρόσωπος της οποίας δήλωσε σήμερα: “Οι θεσμοί εργάζονται χέρι – χέρι με τις ελληνικές αρχές. Πρόοδος έχει σημειωθεί και περιμένουμε περαιτέρω πρόοδο στη διάρκεια της ημέρας(…). Μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέσα στον Αύγουστο, κατά προτίμηση πριν από τις 20 Αυγούστου”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: