Οι τράπεζες της Ελλάδας ίσως ανακεφαλαιοποιηθούν μέσω των νέων δανεικών




Η Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παρακολουθεί εντατικά τις ελληνικές τράπεζες και οποιοδήποτε κεφαλαιακό έλλειμμα εντοπιστεί στον επικείμενο έλεγχο θα μπορούσε να καλυφθεί χρησιμοποιώντας μέρος των χρημάτων από το πακέτο διάσωσης της χώρας, δήλωσε χθες η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του τραπεζικού εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ.

«Aν αυτή η αξιολόγηση εντοπίσει κεφαλαιακά ελλείμματα για ένα ή περισσότερα μεγάλα ιδρύματα, αυτά ίσως καλυφθούν από το κεφαλαιακό μαξιλάρι που θα δημιουργηθεί υπό το νέο ελληνικό πρόγραμμα, μετά την εφαρμογή του νομικού πλαισίου», ανέφερε η Νουί, σε επιστολή της προς ευρωβουλευτή.

Η Ελλάδα αποπλήρωσε τόκους αξίας 186 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Η Ελλάδα αποπλήρωσε σήμερα ένα ποσό ύψους 186,3 εκατομμυρίων ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αποφεύγοντας μια νέα αθέτηση πληρωμών έναντι του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού, εν μέσω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για ένα τρίτο πακέτο στήριξης της οικονομίας της.

«Η Ελλάδα αποπλήρωσε τους τόκους οι οποίοι οφείλονταν στο ΔΝΤ σήμερα», ανέφερε εκπρόσωπος του ταμείου σε ανακοίνωσή του.

Μετά την αθέτηση πληρωμών της Ελλάδας έναντι του θεσμού την 30ή Ιουνίου και στα μέσα Ιουλίου, ένα δάνειο των Ευρωπαίων επέτρεψε στην Αθήνα να εξοφλήσει τις καθυστερούμενες οφειλές της την 20ή Ιουλίου. Συνολικά η Ελλάδα οφείλει να αποπληρώσει στο ΔΝΤ 22 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του δανείου της, σύμφωνα με τον ιστότοπο του θεσμού.

Η προσεχής πληρωμή, που ανέρχεται σε περίπου 306 εκατ. ευρώ, προβλέπεται να γίνει την 1η Σεπτεμβρίου.

ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φρανκφούρτη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: