Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ

Η Ντέλια Βελκουλέσκου εμφανίστηκε και πάλι να κάνει το θαύμα της. Οπως πριν από δύο χρόνια έβαλε σε σειρά τους ζωηρούς Κύπριους, έτσι και τώρα δεν χρειάστηκε ούτε μία εβδομάδα στην Αθήνα για να κάνει τον συμπαθέστατο Τσακαλώτο να μην προλαβαίνει να μεταφέρει από το Μαξίμου στο Χίλτον ένα σακίδιο γεμάτο «Ναι» κάθε φορά. Δεν ξέρω αν η Ντέλια έχει άλλα πειστικά επιχειρήματα, αλλά και στις δύο περιπτώσεις οι κλειστές τράπεζες και η φιλοδοξία των κυβερνήσεων να παραμείνουν στην καρέκλα τους είναι ο συνδυασμός της επιτυχίας της.

Ομως επειδή η κυβέρνηση (αν και ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) είναι μία αριστερή κυβέρνηση, δεν θα μπορούσε ποτέ να υπογράψει ένα κακό Μνημόνιο. Αλλά αφού στο θηριοδαμαστήριό της η Ντέλια πήρε την υπογραφή τους, η κυβέρνηση προσπάθησε ανεπιτυχώς να είναι ευρηματική. Αυτό που υπογράφει φαίνεται για Μνημόνιο, αλλά δεν είναι, όπως μας λέει. Είναι ένα μικρό success story, με πολλά θετικά!

Τα non papers πολλές φορές έχουν εκθέσει την κυβέρνηση. Τα προχθεσινά την εξευτελίζουν κιόλας. Αραδιάζοντας ανακρίβειες και οφθαλμοφανή ψέματα. Λέει ότι είναι καλύτερο το δικό της Μνημόνιο από το e-mail Χαρδούβελη γιατί «κέρδισε» μεγαλύτερο δάνειο για περισσότερο χρόνο. Με μία διάφορα: το γνωστό e-mail ήταν για να βγει η χώρα από το Μνημόνιο και να μπει στη διαδικασία ECCL. Ενώ τώρα εισέρχεται πανηγυρικά σε ένα τουλάχιστον τριετές Μνημόνιο και πρόσθετο δανεισμό 85 δισ… Πανηγυρίζει η κυβέρνηση ότι γλίτωσε 20 δισ. με την υποχρέωση για μικρότερα μηδενικά πλεονάσματα. Μα αυτή είναι η απόδειξη της καταστροφής που επέφερε στην ελληνική οικονομία, καθώς με τη σημερινή ύφεση ακόμη και το μηδενικό πλεόνασμα είναι δυσβάστακτο για τους πολίτες. Τα 20 δισ. θα ήταν κέρδος εάν η συμφωνία αυτή γινόταν τον Δεκέμβριο, πριν αρχίσει η αντιστροφή του κλίματος λόγω των εκλογών. Είναι σαν να πανηγυρίζει ο γιατρός που, αφού ακρωτηρίασε κατά λάθος τον ασθενή, του ζητά να είναι και ευχαριστημένος που θα του δανείσει το αναπηρικό καρεκλάκι. Κάθε γραμμή του non paper και μια ανακρίβεια, ένα μικρό ή μεγάλο ψέμα. Ετσι δεν χτίζονται τα success stories.

Το ψέμα δεν μπορεί να καλύπτεται για καιρό με όλο και μεγαλύτερο ψέμα. Ας ευχαριστήσουμε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του που θυσιάστηκαν για να κρατήσουν τη χώρα πριν πέσει στον γκρεμό που την οδήγησαν. Αλλά όχι και να πανηγυρίσουμε επειδή τους εξημέρωσε η κ. Ντέλια… Δοκιμάζοντας το μαστίγιο στη δική μας πλάτη…

[email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: