Η “Μαύρη Δευτέρα” του Χρηματιστηρίου Αθηνών




Για «Μαύρη Δευτέρα» κάνουν λόγο όλοι οι χρηματιστηριακοί παράγοντες στην Ελλάδα καθώς το Χρηματιστήριο Αθηνών, που άνοιξε σήμερα για πρώτη φορά μετά το κλείσιμό του στις 26 Ιουνίου όταν επιβλήθηκαν και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, έζησε τη «χειρότερη συνεδρίαση της ιστορίας του», με το Γενικό Δείκτη να κλείνει με πτώση 16,23%, τις τραπεζικές μετοχές να χάνουν 29,92% από την αξία τους, και με εξαέρωση χρηματιστηριακής αξίας όλων των μετοχών που ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε και τα 10 δισ. ευρώ και τελικά διαμορφώθηκε στα 8,45 δισ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 668,06 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά ήταν στις 797,52 μονάδες και η χαμηλότερη στις 615,08. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 2,63% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής 26 Ιουνίου, διαμορφούμενη στα 62,66 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν συναλλαγές αξίας 5 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Επενδυτές και αναλυτές ανέμεναν ότι η επανέναρξη μετά το κλείσιμο των πέντε εβδομάδων δεν θα ήταν μια ομαλή διαδικασία. Και αυτό γιατί εκτός από τους περιορισμούς στην κίνηση των κεφαλαίων των εγχώριων επενδυτών (capital controls), δεν έχει προσδιοριστεί η ζημία που έχει συντελεστεί στον τραπεζικό κλάδο τους τελευταίους μήνες. Είναι σαφές, επισημαίνουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν εκ νέου κεφάλαια, τα οποία θα πρέπει όχι μόνο να προσδιοριστούν αλλά και να βρεθούν.

Οι μετοχές της Εθνικής, της Πειραιώς και της Attica Bank έκλεισαν με απώλειες 30%, ενώ στο -29,8% ήταν το ποσοστό του κλεισίματος των Eurobank και Alpha Bank. Άλλωστε, ο τραπεζικός δείκτης, έκλεισε με απώλειες 29,92%, στις 461,63 μονάδες, χωρίς να καταφέρει ενδοσυνεδριακά να περιορίσει τις απώλειες, αφού το ανεκτέλεστο των εντολών ξεπέρασε τα 500 εκατ. μετοχές.

Σύμφωνα με μία πρώτη αποτίμηση, που επιχειρήθηκε από ιδιώτες χρηματιστές και στελέχη τραπεζικών χρηματιστηριακών, η συνέχεια προοιωνίζεται δυσοίωνη κυρίως για τον τραπεζικό κλάδο, κυρίως για όσους Έλληνες διαχειριστές επιχειρούν από μειονεκτική θέση να περιορίσουν τις θέσεις τους (έναντι των ξένων, που πλεονεκτούν) αλλά και τους εν δυνάμει αγοραστές.

Όπως αναφέρουν εγχώριοι θεσμικοί, μετά από ένα μήνα και πλέον κλειστή η ελληνική κεφαλαιαγορά «ήταν αναμενόμενο όχι μόνο να αφομοιώσει τις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώθηκαν, αλλά και να προεξοφλήσει πλέον και την επιστροφή της οικονομίας σε ύφεση (όπως διαπιστώνεται πλέον), παρά το γεγονός ότι η προοπτική συμφωνίας για το τρίτο μνημόνιο συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες».

Μέσα σε αυτό το διάστημα των 5 εβδομάδων με capital controls, υπήρξε περαιτέρω υποχώρηση της «οικονομικής εμπιστοσύνης», σημειώθηκε «δραματική συρρίκνωση» στον τομέα της μεταποίησης, και το λιανεμπόριο σχεδόν κατέρρευσε.

Η αγορά πλέον, όπως εκτιμούν αναλυτές στον οικονομικό τύπο, έχει αρχίσει να ξεχωρίζει «με πολύ γλαφυρό τρόπο τις μετοχές που έχουν προοπτικές (λόγω των εξαγωγικών τους δραστηριοτήτων) και εκείνες που έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν έως ότου ανακάμψουν».

Ενδεικτικά, αναφέρονται ορισμένες μετοχές που ξεχώρισαν σήμερα, όπως εκείνες της Aegean, η οποία έκλεισε μόλις στο -0,49%. Με μονοψήφιο ποσοστό πτώσης έκλεισαν και οι Τιτάν (-9,3%), ΟΛΠ (-6,8%), Motor Oil (-6,7%), ΕΕΕ (-5,3%) και Grivalia (-5%).

ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – Ελλάδα-ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: