Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ

Μια πρόσφατη έρευνα του ευρωβαρόμετρου δείχνει ότι μέσα σε οκτώ μήνες το μεταναστευτικό αντικατέστησε την οικονομική κρίση ως πρώτος παράγοντας ανησυχίας για τους Ευρωπαίους πολίτες. Αυτή είναι μια πολύ ανησυχητική διαπίστωση, καθώς οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε γνωστά φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού, που τελικά δεν στρέφονται μόνο εναντίον των μεταναστών.

Δυστυχώς η Ευρώπη δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της τόσο ως soft power προβάλλοντας το ευρωπαϊκό μοντέλο κοινωνικής ανάπτυξης και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, αλλά ούτε και ως στρατιωτική δύναμη που θα απαντήσει στις ασύμμετρες απειλές ασφαλείας και θα αποτρέψει τη μετατροπή του χώρου της Ευρασίας και της Αφρικής σε περιβάλλον ανεξέλεγκτου χάους.

Με τη βεβαιότητα πλέον ότι οι ροές θα ενταθούν τα επόμενα χρόνια, καθιστώντας ακόμη πιο απρόθυμες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μοιραστούν το βάρος, πρέπει να γίνει και η άμεση διαχείριση του προβλήματος από χώρες όπως η Ελλάδα. Ετσι θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα μακριά από ιδεολογικές αγκυλώσεις και προσωπικές εμμονές, γνωρίζοντας ότι δεν είναι ένα πρόσκαιρο φαινόμενο, ούτε φυσικά οι μετανάστες που σωρεύονται ανεξέλεγκτα στις πλατείες των ελληνικών νησιών και σε όλο το κέντρο πια της Αθήνας αποτελούν ατραξιόν για τους τουρίστες όπως υποστήριξε με ένα εντελώς ρατσιστικό σχόλιό της η κυρα-Τασία της μεταναστευτικής πολιτικής. Η Ελλάδα οφείλει με κάθε τρόπο να καταστήσει όλο και λιγότερο προσφιλή προορισμό το ελληνικό έδαφος. Να μην είναι ξέφραγο αμπέλι, να μάθουν τα θύματα των δουλεμπόρων ότι ούτε εύκολα θα μπαίνεις στην Ελλάδα ούτε εύκολα θα διαμένεις σε όποια πλατεία επιλέξεις και καθόλου εύκολα δεν θα περνάς τα σύνορα προς την πΓΔΜ ή προς την Ιταλία.

Και συγχρόνως να εξασφαλιστεί ανθρώπινη παραμονή σε χώρους όπως εγκαταλειμμένα στρατόπεδα σε απομονωμένες περιοχές και όχι στην Αθήνα. Αντικίνητρα δηλαδή. Με την πολιτική της κυρα-Τασίας των ανοικτών θυρών φτάσαμε ξαφνικά στο σημείο με τα επίσημα στοιχεία της Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες να έχουν περάσει στην Ελλάδα από την αρχή του χρόνου μέχρι τον Ιούλιο 107.000 μετανάστες και πρόσφυγες και στην Ιταλία μόλις 89.000.

Και η κυρα-Τασία λέει ότι δεν πρόλαβε ακόμη να ζητήσει κονδύλια από την Ε.Ε. Εμείς πάντως δεν έχουμε ξεχάσει την ανεκδιήγητη δέσμευση της αρμόδιας υπουργού ότι θα πάρει τους μετανάστες στο υπουργείο της να κοιμούνται στους διαδρόμους. Γιατί δεν το ξεκινά με τους μετανάστες στην Ομόνοια και στο Πεδίον του Αρεως; Κι αν δεν φτάνει το υπουργείο της, ας τους πάρει στο σπίτι της…

[email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: