Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ κατήγγειλε έντονα τις «δολιοφθορές» και τις βίαιες ενέργειες που διαπράττουν Κούρδοι αντάρτες στοχοθετώντας ενεργειακές εγκαταστάσεις στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου κατοικεί μεγάλο μέρος της κουρδικής μειονότητας, στερώντας από ολόκληρες πόλεις την ηλεκτροδότηση τις τελευταίες ημέρες.

«Οι δραστηριότητες και οι ενέργειες διαφθοράς και βίας που διαπράττονται από το PKK στις νοτιοανατολικές περιοχές μας πλήττουν πρωτίστως τους Κούρδους συμπολίτες μας», είπε ο Γιλντίζ κατά τη διάρκεια μιας συζήτησής του με συντάκτες διαφόρων ΜΜΕ, μεταξύ αυτών και του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο υπουργός εξήγησε ότι ειδικά οι πόλεις Βάρτο και Λιτζέ, με περίπου 30.000 κατοίκους η καθεμιά, όπου έχουν σημειωθεί ιδιαίτερα σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε Κούρδους αντάρτες και τον τουρκικό στρατό, δεν έχουν εδώ και πολλές ημέρες ηλεκτροδότηση λόγω της καταστροφής από τους αυτονομιστές διαφόρων μονάδων και στοιχείων του δικτύου ηλεκτροδότησης.

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης η Άγκυρα έχει κηρύξει προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε πολλές πόλεις στα νοτιοανατολικά. Ο Γιλντίζ διευκρίνισε ότι οκτώ μεγάλοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, 28 μετασχηματιστές και σχεδόν 1.500 στύλοι του δικτύου ηλεκτροδότησης έχουν καταστραφεί μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες αφότου οι Κούρδοι αντάρτες άρχισαν τις ενέργειές τους εναντίον στόχων συμφερόντων του τουρκικού κράτους.

Το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν έχει επίσης στοχοθετήσει αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ανατολικές περιοχές της Τουρκίας.

Η Τουρκία έχει μπει σε μια περίοδο αστάθειας μετά τις εκλογές του Ιουνίου στις οποίες το ισλαμοσυντηρητικό κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK), το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, έχασε την πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση, κυρίως λόγω της επιτυχίας του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), που οι κυβερνώντες δηλώνουν πλέον ανοικτά ότι θεωρούν «βιτρίνα» του PKK.

Τον περασμένο μήνα η Άγκυρα εξαπέλυσε μια εκστρατεία εναντίον του PKK και των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη Συρία.

Όπως και άλλα κυβερνητικά στελέχη, ο Γιλντίζ επέκρινε με ιδιαίτερη σφοδρότητα το HDP, κατηγορώντας το ότι επιδιώκει να δημιουργήσει ευνοϊκό έδαφος για τη δράση του PKK. Είπε χαρακτηριστικά πως υπήρξαν πολλοί «που ψήφισαν αυτό το κόμμα αποκλειστικά και μόνο για να ρίξουν το AKP από την κυβέρνηση».

Οι περισσότεροι πολιτικοί παρατηρητές αναμένουν ότι θα διεξαχθούν νέες, πρόωρες εκλογές στην Τουρκία μέσα στο φθινόπωρο, αφού ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με την αντιπολίτευση και επέστρεψε χθες την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ (Μπ.Γ.), AFP

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: