Για “ιστορική ημέρα” μεταξύ Ουάσιγκτον και Αβάνας μίλησε ο Κέρι – Η αμερικανική σημαία στην Κούβα




O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι χαιρέτισε χθες στην Αβάνα μια «ιστορική ημέρα» μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας με αφορμή την επίσημη επανέναρξη της λειτουργίας της αμερικανικής πρεσβείας στη νήσο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που νωρίτερα έκανε λόγο για μία «αξιομνημόνευτη στιγμή» μεταξύ των δύο πρώην αντιπάλων του Ψυχρού Πολέμου, επέμεινε στο ότι η χθεσινή ημέρα είναι «ιστορική» για την Ουάσιγκτον και την Αβάνα κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον Κουβανό ομόλογό του, Μπρούνο Ροντρίγκες.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επιπλέον επισήμανε ότι «δεν φαντάζεται» ότι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα αναθεωρήσει την πολιτική της χώρας του σχετικά με την αποκατάσταση των σχέσεων με την Κούβα.

«Δε μπορώ να φανταστώ έναν Ρεπουμπλικάνο ή Δημοκρατικό πρόεδρο απλά να πετάει όλο αυτό από το παράθυρο» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις που είχαν δοκιμαστεί τα τελευταία 54 χρόνια.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας επιβεβαίωσε ότι η Αβάνα είναι διατεθειμένη να «συζητήσει όλα τα θέματα» με τις ΗΠΑ, περιλαμβανομένου εκείνου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις σχετικά με την κυριαρχία, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα» τόνισε ο Ροντρίγκες στο πλευρό του Τζον Κέρι, ωστόσο «είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε για όλα τα θέματα».

Ο ίδιος άλλωστε υπερασπίστηκε τις επιδόσεις της Κούβας στον τομέα της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τόνισε ότι και εκείνος ανησυχεί για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ.

Η αμερικανική σημαία κυματίζει και πάλι μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα, ο Κέρι λέει πως η Κούβα θα ωφεληθεί περισσότερο από μια “αυθεντική δημοκρατία”

Αμερικανοί Πεζοναύτες ύψωσαν την αμερικανική σημαία στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κούβα για πρώτη φορά εδώ και 54 χρόνια, σε μια τελετή με επικεφαλής τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, η οποία σηματοδότησε την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Αβάνα.

Τρεις απόστρατοι Πεζοναύτες που είχαν υποστείλει τη σημαία το 1961 συμμετείχαν στην τελετή, παραδίδοντας μια νέα σημαία στη φρουρά των Πεζοναυτών που έκανε στην έπαρση στο χώρο έξω από το κτίριο της πρεσβείας στην Αβάνα.

Σε ομιλία του πριν από την τελετή, ο Κέρι δήλωσε πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις “δημοκρατικές αρχές και μεταρρυθμίσεις” στην Κούβα, αλλά οι Κουβανοί θα πρέπει να καθορίσουν οι ίδιοι το μέλλον της χώρας τους.

“Παραμένουμε πεπεισμένοι πως ο λαός της Κούβας θα ωφεληθεί περισσότερο από μια αυθεντική δημοκρατία, όπου οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να επιλέγουν τους ηγέτες τους, να εκφράζουν τις ιδέες τους και να ασκούν τη θρησκευτική τους πίστη· όπου η δέσμευση στην οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη υλοποιείται πληρέστερα· όπου οι θεσμοί λογοδοτούν σ’ αυτούς τους οποίους υπηρετούν· και όπου η κοινωνία των πολιτών είναι ανεξάρτητη και της επιτρέπεται να ανθίσει”, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός σηματοδοτώντας την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο αντιπάλων του Ψυχρού Πολέμου.

REUTERS, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΒΑΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: