Γάλλος υπουργός Οικονομικών : «Απαιτείται επανίδρυση της Ευρωζώνης και ευρωκυβέρνηση»




Τη ριζική αναδιάρθρωση της Ευρωζώνης προτείνει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Εμανουέλ Μακρόν και ζητά την προστασία των πιο αδύναμων, οικονομικά, χωρών μελών της, τη δημιουργία του θεσμού του «ευρωεπιτρόπου» και την αύξηση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, ο Μακρόν τόνισε την ανάγκη «επανίδρυση της Ευρώπης», όπως ανάφερε χαρακτηριστικά.

Η κρίση στην Ευρωζώνη και οι διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα έδειξαν ότι η νομισματική ένωση δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται με τον ίδιο τρόπο, σημείωσε.

«Η τρέχουσα κατάσταση οδηγεί στην αυτοκαταστροφή. Οι φυγόκεντρες δυνάμεις είναι πολύ ισχυρές τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά», δήλωσε, με νόημα, ο Γάλλος υπουργός.

«Θέλουμε να είμαστε οι επανιδρυτές της Ευρώπης ή οι νεκροθάφτες της;», αναρωτήθηκε.

Ο Μακρόν στη συνέντευξή του έδωσε και περισσότερες εξηγήσεις για την πρόταση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ σχετικά με τη δημιουργία μιας κοινής οικονομικής κυβέρνησης στην Ευρωζώνη.

Ο Γάλλος υπουργός είπε πως πρέπει να υπάρξει ένας «ευρωεπίτροπος», ένας, ουσιαστικά, υπέρ-πρωθυπουργός, στις Βρυξέλλες, ο οποίος θα συντονίζει την οικονομική, δημοσιονομική και κοινωνική πολιτική των 19 χωρών της ζώνης του ευρώ.

«Της ευρωκυβέρνησης θα ηγείται ένας επίτροπος με ευρείες εξουσίες. Δεν θα πρόκειται απλώς για έναν υπουργό αρμόδιο για τα δημοσιονομικά στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, αλλά για ένα πρόσωπο που θα διαχειρίζεται πόρους για επενδύσεις και θα έχει λόγο στα εργασιακά, εντός Ευρωζώνης», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο επίτροπος αυτός θα πρέπει να διαθέτει σημαντικά περισσότερα οικονομικά μέσα απ’ ό,τι τώρα. «Όσο μεγαλύτερος ο προϋπολογισμός, τόσο πιο αξιόπιστη θα είναι η Ευρώπη», τόνισε.

Επίσης ο Μακρόν κρίνει ότι περισσότερα χρήματα είναι απαραίτητα ώστε να προστατευθούν τα κράτη μέλη από τις οικονομικές αναταράξεις, αλλά και για να προωθηθούν περισσότερες μεταρρυθμίσεις στις πιο φτωχές χώρες της Ευρωζώνης.

Ο Μακρόν παραδέχθηκε ότι η πρότασή του «απαιτεί από τη Γερμανία να σπάσει κάποια ταμπού.

»Αν τα κράτη μέλη, όπως πριν, δεν είναι έτοιμα να δεχθούν ένα είδος μεταφοράς χρημάτων στο εσωτερικό της ευρωζώνης, μπορούμε να ξεχάσουμε το ευρώ και την Ευρωζώνη!

»Δεν μπορεί να υπάρξει νομισματική ένωση χωρίς την εξίσωση των δημοσιονομικών των χωρών μελών! Οι ισχυροί πρέπει να βοηθήσουν», τόνισε.

Ο Γάλλος υπουργός αναφέρθηκε και στον ενδυναμωμένο ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο θα ασκεί έλεγχο στην «ευρωκυβέρνηση».

Ο Μακρόν πρότεινε η μεταρρύθμιση αυτή να οριστικοποιηθεί με μια νέα ευρωπαϊκή συνθήκη ως το 2019, το αργότερο. Έπειτα από τις σχετικές προετοιμασίες θα μπορούσαν οι αλλαγές να εφαρμοστούν ήδη από το φθινόπωρο του 2017, μετά τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (Ε.Μ.)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: