Γαλλία-Βρετανία κάνουν για το μεταναστευτικό αυτό που αρνείται η Τουρκία για την Ελλάδα




H γαλλική και η βρετανική κυβέρνηση θα υπογράψουν την Πέμπτη μια συμφωνία σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης των μεταναστών, που συρρέουν στο Καλαί στη βόρεια Γαλλία, και θα αφορά ιδίως θέματα ασφαλείας, «τη μάχη εναντίον των εγκληματικών δικτύων διακίνησης» και την ανθρωπιστική βοήθεια, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Τη συμφωνία θα υπογράψουν στο Καλαί ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ και η Βρετανίδα ομόλογός του Τερέσα Μέι. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο υπουργοί θα συναντηθούν με εκπροσώπους συλλόγων και τοπικούς αξιωματούχους, προσθέτει το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Η γαλλοβρετανική συμφωνία προβλέπει «την ενίσχυση από τη μία της κοινής δέσμευσης για την ασφάλεια του λιμανιού, την κοινή και αποφασιστική μάχη εναντίον των εγκληματικών δικτύων διακινητών, τη διακίνηση ανθρώπων και την παράνομη μετανάστευση» επισημαίνεται στο δελτίο τύπου.

Η συμφωνία περιλαμβάνει από την άλλη μέτρα «που θα ενισχύουν τους μηχανισμούς παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας που θα αναπτυχθούν στην περιοχή σε συνεργασία με τους συλλόγους και τους τοπικούς αξιωματούχους, με στόχο ιδίως την προστασία των πιο ευάλωτων ανθρώπων».

Χιλιάδες μετανάστες συρρέουν στο Καλαί, απ’ όπου αποπλέουν τα πλοία με προορισμό τη Βρετανία και είναι σημείο αναχώρησης προς τη σήραγγα της Μάγχης, με στόχο να καταφέρουν να περάσουν στη Βρετανία, που κρατά κλειστά τα σύνορά της.

Οι υπουργοί θα επισκεφθούν το Eurotunnel, όπου οι μηχανισμοί ασφαλείας ενισχύθηκαν προκειμένου να αποτρέψουν τους επίδοξους μετανάστες να εισέλθουν στον χώρο για να επιβιβαστούν κρυφά στα λεωφορεία. Σύμφωνα με τη διεύθυνση του Eurotunnel, ο αριθμός των αποπειρών διείσδυσης έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες νύχτες και δεν ξεπερνά τις 200 απόπειρες κατά μέσο όρο, αφού είχε κορυφωθεί στις 1.700 απόπειρες εισόδου την 3η Αυγούστου.

Ο Καζνέβ θα επισκεφθεί κατόπιν το βράδυ της Πέμπτης το Βερολίνο για μία συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Τόμας ντε Μεζιέρ με επίκεντρο «το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ευρώπη», ενώ θα εκδοθεί και μια κοινή ανακοίνωση.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ (Α.Σ.), AFP

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: