Φρεσκάρουν κόκκινες γραμμές: Σκληρότερη γραμμή εκπέμπεται από τα κατεχόμενα σε διάφορα επίπεδα




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Επιστροφή στο τραπέζι των συζητήσεων σήμερα για τις διαπραγματευτικές ομάδες, που θα αρχίσουν με την προετοιμασία της συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί σε μια εβδομάδα (η επόμενη θα γίνει στις 14 Σεπτεμβρίου). Προετοιμάζοντας το έδαφος για τα θέματα που περιουσιακού και του εδαφικού, είναι προφανές πως στο επίπεδο των τεχνοκρατών αντιμετωπίζουν προβλήματα στην επεξεργασία των θέσεων και κυρίως στο πεδίο των συγκλίσεων. Οι διαπραγματευτικές ομάδες θα συναντώνται καθημερινά και παράλληλα να συγκαλούνται οι ομάδες εργασίας και οι τεχνικές επιτροπές.

Την ίδια ώρα, στα κατεχόμενα καταγράφονται σε διάφορα επίπεδα αντιδράσεις στα υπό συζήτηση θέματα, γεγονός που επηρεάζουν και τη διαχείριση που γίνεται από τουρκικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις.

Πρώτο, ασκείται πίεση, που κλιμακώνεται, να διασφαλιστούν οι χρήστες των περιουσιών και να βρεθεί τρόπος να αποζημιωθεί ο «πρώην ιδιοκτήτης». Η δε αποζημίωση να μην καταβάλλεται από τον χρήστη.

Δεύτερο, στο θέμα των εγγυήσεων το μόνο θέμα που φαίνεται να συζητείται είναι η διαφοροποίηση του υφιστάμενου συστήματος και όχι η κατάργησή του.

Τρίτο, υπάρχει επιμονή στο θέμα του πρωτογενές δικαίου. Τούτο από τουρκικής πλευράς επιχειρείται να διασφαλιστεί με την απαγόρευση προσφυγών σε διεθνή όργανα για πρόνοιες της συμφωνίας.

Τέταρτο, διαμορφώνεται κλίμα, ακόμη και στο περιβάλλον του κ. Ακιντζί για να μην φύγουν οι έποικοι.

Πέμπτο, στο εδαφικό υπάρχουν ενστάσεις για την επιστροφή εδαφών και συνδέουν τούτο με τον αριθμό των Ελληνοκυπρίων που θα παλιννοστήσουν, αλλά θα βρίσκονται υπό τη διοίκηση του τ/κ συνιστώντος κρατιδίου .

Έκτο, στο θέμα της ιθαγένειας προβάλλονται θέσεις για να παραχωρείται από το συνιστών κρατίδιο.

Ενδεικτικές του κλίματος που υπάρχει είναι και οι απόψεις του Γενικού Γραμματέα του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν, το κόμμα του οποίου είναι «κυβερνών» στα κατεχόμενα. Αναφερόμενος στο θέμα των περιουσιών είπε ότι θα πρέπει να μελετηθεί η απόφαση που λήφθηκε από την «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» το 2010. Αναφορικά με το θέμα των κληροδοτημένων περιουσιών, ο Έρχουρμαν είπε ότι τα δικαιώματα των ατόμων, που διαμένουν σε τέτοιες περιουσίες πάνω από 30 χρόνια, θα ληφθούν υπόψη στην απόφαση για το μέλλον αυτών των ακινήτων. Ως προς το θέμα της ιθαγένειας, ανέφερε ότι στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι εκτός θέματος να γίνεται οποιαδήποτε διάκριση ανάμεσα στους τουρκικής καταγωγής πολίτες της «ΤΔΒΚ» σύμφωνα με την γενέτειρα και την εθνικότητα τους.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Ενημέρωση της Βουλής κεκλεισμένων των θυρών

ΤΗ Βουλή στη διάρκεια κλειστής συνεδρίασης θα ενημερώσει για το Κυπριακό ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενώ όπως είναι γνωστό,  θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων για το Κυπριακό στις 8 Σεπτεμβρίου. Ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις κομμάτων για μη ενημέρωσή τους από τον Πρόεδρο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, είπε ότι «τα περί ενημέρωσης έχουν απαντηθεί πολλάκις το τελευταίο διάστημα».

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε πως το Εθνικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο Αρχηγών «έχουν ουσιαστικά παραγνωριστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μάλιστα σε μια φάση κατά την οποία οι πληροφορίες που έρχονται κοντά μας είναι πλήρως αντιφατικές».  Επισήμανε δε ότι «ως Συμμαχία Πολιτών η ενημέρωση που έχουμε για το Κυπριακό προέρχεται από τα δημοσιεύματα των εφημερίδων αλλά και από τις δηλώσεις των Τ/κ πολιτικών ή της τουρκικής ηγεσίας». Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «κάποια μέλη της Κυβέρνησης παρουσιάζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι προβάλλοντας προβλήματα που προκύπτουν στις συνομιλίες κάποια άλλα μέλη παρουσιάζονται υπέρμετρα αισιόδοξοι και περίπου συμπεριφέρονται ως να έχει λυθεί το Κυπριακό και το πρόβλημα είναι πώς θα πείσουμε τον κυπριακό ελληνισμό να αποδεχτεί την λύση». Ταυτόχρονα, συνέχισε, «από πλευράς της τ/κ ηγεσίας, διαπιστώνουμε από τις δηλώσεις της, ότι παραμένει σταθερή στις πάγιες διαχρονικές της θέσεις είτε αφορά τις εγγυήσεις από μέρους της Τουρκίας είτε αφορά την εκ περιτροπής προεδρία, είτε αφορά το θέμα των εποίκων είτε όσον αφορά τα δικαιώματα του `χρήστη` των περιουσιών της πατρίδας μας». Ο κ. Λιλλήκας είπε πως «επιβάλλεται να λυθεί το Κυπριακό, η λύση του όμως για να έχει νόημα θα πρέπει να ανατρέπει τα δεδομένα της εισβολής και της κατοχής γιατί λύση η οποία εδράζεται και νομιμοποιεί τα δεδομένα της εισβολής και της κατοχής θα οδηγήσει μετά βεβαιότητας σε καταστροφή».

ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Αναστασιάδης θα συναντηθεί σήμερα το πρωί με τον τέως Πρόεδρο, Δημήτρη Χριστόφια, τον οποίον αναμένεται να ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό ενόψει και της επανέναρξης των συνομιλιών, μετά τις διακοπές. Νωρίτερα ο Νίκος Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον Επίτροπο κ. Χρήστο Στυλιανίδη.

«ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΛΥΚΩΝ»: ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ και παραγωγή της υψηλής τηλεθέασης τουρκικής σειράς «Η κοιλάδα των λύκων» βρίσκεται εδώ και μια βδομάδα στα κατεχόμενα όπου πραγματοποιούνται τα γυρίσματα του νέου κύκλου επεισοδίων της σειράς. Ρα γυρίσματα πραγματοποιούνται με μεγάλη μυστικότητα σε διάφορα σημεία της κατεχόμενης Λευκωσίας και Κερύνειας καθώς και σε ιστορικά μνημεία.

ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ Η ΤΣΟΛΑΚ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα έχει στην Άγκυρα η “υπουργός εξωτερικών” Εμινέ Τσολάκ. Η κ. Τσολάκ, η οποία αναχωρεί σήμερα για την Τουρκία, θα συναντηθεί επίσης και με τον Υπουργό αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις της Τουρκίας Βολκάν Μπουζκίρ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: