Φαύλος κύκλος το θέμα με τις περιουσίες των προσφύγων στην Κύπρο




Του Κώστα Βενιζέλου

Πρακτικά όλες οι περιουσίες, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που θα επηρεάζονται από τη διευθέτηση του Κυπριακού, θα περνούν μέσα από την επιτροπή που έχει θα συγκροτηθεί για να εξετάζει ζητήματα ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από τη στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα αμφισβήτησης της ιδιοκτησίας το θέμα θα παραπέμπεται αυτόματα στην επιτροπή. Όπως πληροφορούμαστε, υπάρχει δεδηλωμένη πρόθεση από την τουρκική πλευρά να αμφισβητήσει δικαιώματα που αφορούν την άμεση/ αυτόματη επανάκτηση της περιουσίας από τον νόμιμο ιδιοκτήτη. Τούτο σημαίνει πως θα δημιουργηθεί σε πρώτη φάση ένας φαύλος κύκλος γύρω από το περιουσιακό, που θα πρέπει να ξεκαθαρίσει μέσα από τους μηχανισμούς που θα συγκροτηθούν από την επιτροπή.

Σε αυτή τη φάση η προσοχή στο επίπεδο των διαπραγματευτών και των ομάδων εργασίας η προσοχή είναι στραμμένη στη διαμόρφωση των κριτηρίων. Αυτό σημαίνει κατηγορίες και υποκατηγορίες, που ακόμη δεν έχουν συζητηθεί, αν και περιγράφηκαν. Ωστόσο, είναι σαφές πως στο κεφάλαιο αυτό η μάχη θα δοθεί κυρίως μετά από τη διευθέτηση και μέσα από την επιτροπή, η οποία θα δημιουργήσει μεγάλο μηχανισμό για να αντιμετωπίσει όλες τις περιπτώσεις. Είναι δε πρόδηλο ότι θα δημιουργηθούν μακρές διαδικασίες και θα υπάρξουν περιπλοκές, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η επιτροπή που θα συγκροτηθεί μετά από τη συμφωνία, θα λειτουργεί με ένα πολυάριθμο μηχανισμό που θα κληθεί να διεκπεραιώσει την εργασία που θα προκύψει. Στο επίπεδο των αποφάσεων αυτές θα λαμβάνονται σε ένα σώμα, που θα έχει ίσο αριθμό Ε/Κ και Τ/κ και στην περίπτωση αδιεξόδου θα καλείται ξένος εμπειρογνώμονας να καθορίζει την έκβαση της διαφοράς.

Παράλληλα είναι προφανές πως το θέμα των περιουσιών συνδέεται με το εδαφικό αλλά και τον αριθμό των Ελληνοκυπρίων που θα εγκατασταθούν στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο. Κι αυτό ανεξάρτητα τι λένε στις ελεύθερες περιοχές αρμόδιοι και μη, η τουρκική πλευρά έχει ως θέση την ύπαρξη πλειοψηφίας πληθυσμού και περιουσιών. Δεν είναι τυχαία που η τουρκική πλευρά έχει αναφέρει προκαταρκτικά πως όσο περισσότεροι Ελληνοκύπριοι επιστρέψουν στο τ/κ συνιστών τόσο λιγότερο θα είναι το έδαφος που θα επιστραφεί. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι Τούρκοι παρουσιάζονται αποφασισμένοι να κρατήσουν τα περισσότερα από τα εδάφη που βρίσκονται σήμερα υπό κατοχή.

Σε πολιτικό επίπεδο, καμία από τις δυο πλευρές δεν έχει ακόμη απαντήσει στο ερώτημα «με την Τουρκία τι γίνεται;». Αυτό αφορά πρωτίστως την ελληνική πλευρά, καθώς από την Άγκυρα εξαρτάται η πορεία των διαπραγματεύσεων αλλά και στάση στα λεγόμενα ακανθώδη θέματα. Αφορά, όμως και τον κ. Ακιντζί, ο οποίος εξαρτάται και η στάση του στις διαπραγματεύσεις, ανεξαρτήτως των δικών του προθέσεων. Η Άγκυρα παρακολουθεί μεν τις εξελίξεις μέσα από το υπουργείο Εξωτερικών, είναι όμως προφανές πως η προσοχή όλων είναι στραμμένη στο πεδίο των μαχών και στον πόλεμο κατά των Κούρδων. Επ΄ αυτού υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις σε σχέση με το Κυπριακό. Στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και τρίτες χώρες που παρακολουθούν από κοντά το Κυπριακό θεωρούν πως τούτο μπορεί να είναι θετικό καθώς «δεν ασχολείται η Τουρκία ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις». Στην αντίπερα όχθη υπάρχουν εκτιμήσεις πως η Τουρκία θα ασχοληθεί «την κατάλληλη στιγμή» και πως δεν εγκαταλείπει την Κύπρο.

Αναβαθμίζουν θέσεις στα Κόκκινα και ζητούν διευκολύνσεις

Αναβαθμίζει τις θέσεις και τις υποδομές του στην περιοχή των Κοκκίνων ο τουρκικός κατοχικός στρατός και έχει ζητήσει και «διευκολύνσεις» από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ο στρατός κατοχής έχει ζητήσει «διευκολύνσεις» για να πραγματοποιήσει κατασκευαστικά έργα στο θύλακα των Κοκκίνων, ενισχύοντας και αναβαθμίζοντας πολλαπλώς τη θέση του. Σε παραβίαση της συμφωνίας για το Λιμνίτη, ο κατοχικός στρατός έχει διαβιβάσει μέσω της ΟΥΝΦΙΚΥΠ το αίτημα του, ώστε να κατασκευαστούν κτίρια στο υφιστάμενο στρατόπεδο εντός του θύλακα ( ενημέρωσαν τον ΟΗΕ ότι θα κατασκευάσουν θαλάμους για τους στρατιώτες, αποθήκες φύλαξης υλικού και νέο διοικητήριο ). Πρακτικά τούτο σημαίνει πως για να γίνουν τα έργα θα πρέπει να περνούν οχήματά μέσω Λιμνίτη στα Κόκκινα και από το χωριό Πύργος. Κοντολογίς θα περνούν από τις ελεύθερες περιοχές. Με βάση τα όσα αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη, ένας αριθμός πέραν των 250 μπετονιέρων θα χρειαστεί να περάσουν από την περιοχή προς το στρατόπεδο ενώ άλλα οχήματα θα μεταφέρουν τα υλικά.

Το αίτημα αυτό του τουρκικού στρατού δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό καθώς πρωτίστως παραβιάζει τη συμφωνία για το άνοιγμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη και περαιτέρω συνδέεται με αναβάθμιση των θέσεων τους. Με βάση εκείνη τη συμφωνία, που προέβλεπε και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προς το στρατόπεδο των Κοκκίνων, επιτρεπόταν η διέλευση προσώπων ένθεν και ένθεν των Κοκκίνων σε μικρά λεωφορεία τύπου “minibus”, με τη συνοδεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή. Στη συμφωνία περιελάμβανε μεταφορά υλικών μόνο για μικρές συντηρήσεις των κτιρίων του στρατοπέδου. Το τωρινό αίτημα που φαίνεται να έχει συζητηθεί και μεταξύ των διαπραγματευτών, αφορά ξανακτίσιμο βασικά των κτιριακών εγκαταστάσεων του κατοχικού στρατού.

Τακτική σε τρεις άξονες

ΣΕ τρεις άξονες κινείται η διαδικασία των διαπραγματεύσεων ως προς την τακτική που υιοθετείται τόσο για την ουσία όσο και σε σχέση με την προώθηση της μέσα στους πολίτες. Όπως πληροφορούμαστε, οι τρεις άξονες, η εφαρμογή των οποίων επιβεβαιώνεται και στην πράξη, στην καθημερινότητα είναι:

Πρώτο, η διαπραγμάτευση που διεξάγεται σε επίπεδο Αναστασιάδη- Ακιντζί και Μαυρογιάννη- Ναμί.

Δεύτερο, οι εργασίες σε τεχνοκρατικό επίπεδο ( ομάδες εργασίας και τεχνικές επιτροπές) και η προώθηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Τρίτο, εξωραϊσμός της κατάστασης διά της δημόσιας διπλωματίας. Τούτο αφορά τις κοινωνικές συνάξεις, τις κοινές εμφανίσεις, τη «ζύμωση» με την κοινωνία.

Η τακτική αυτή φαίνεται να υιοθετείται από όλους τους εμπλεκόμενους.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: