Άρση των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας μελετά, υπό όρους, η Σεούλ




Η Νότια Κορέα είναι πρόθυμη να συζητήσει το αίτημα της Βόρειας Κορέας για άρση των εναντίον της κυρώσεων, τις οποίες επέβαλε το 2010, μετά την συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των δύο χωρών, δύο ημέρες πριν, και η οποία απομακρύνει το ενδεχόμενο της ένοπλης αντιπαράθεσης μεταξύ τους.

Οι δύο πλευρές απολογήθηκαν, η μια στην άλλη, για πρόσφατα περιστατικά που συνέβαλαν στην ένταση και η Νότια Κορέα δεσμεύθηκε να σταματήσει τη μετάδοση προπαγανδιστικών εκπομπών, μέσω μεγαφώνων, στα σύνορα.

Εξαιτίας των κυρώσεων διακόπηκε κάθε συναλλαγή μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας. Αιτία επιβολής των κυρώσεων ήταν η επίθεση της Βόρειας Κορέας σε νοτιοκορεατικό πλοίου, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 46 ανδρών του Νοτιοκορεατικού Ναυτικού.

Η Νότια Κορέα είχε θέσει ως προϋπόθεση προκειμένου να αρθούν οι κυρώσεις η Βόρεια Κορέα να ζητήσει συγγνώμη, όμως φαίνεται ότι τώρα χαλαρώνει την στάση της, στην προσπάθεια επαναπροσέγγιση με τον Βορρά.

Στη συμφωνία στην οποία κατέληξαν μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να διεξαγάγουν συνομιλίες προκειμένου να συζητήσουν μια σειρά ζητήματα για τη βελτίωση των σχέσεών τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (ΒΧ)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: