Ανταλλαγή επιστολών Παυλόπουλου-Γεννηματά για σύγκληση συνεδρίας πολιτικών αρχηγών




Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά ζητεί ατό τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας να συγκαλέσει συνεδρία των πολιτικών αρχηγών όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, και όχι να αρκεστεί σε κατ’ ιδίαν τηλεφωνική συνεννόηση μαζί τους.

Ο κ. Παυλόπουλος της απαντά ότι θα τηρήσει στο ακέραιο τις διατάξεις του Συντάγματος.

Στην επιστολή της η κ. Γεννηματά προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, του επισημαίνει ότι είναι «συνταγματική και πολιτική ανάγκη» να καλέσει, «όπως ορίζει το Σύνταγμα», τους πολιτικούς Αρχηγούς προκειμένου να συνεδριάσουν υπό την προεδρία του για τη διευθέτηση των πολιτικών εξελίξεων.

«Είναι προφανές, αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, πως η σύγκληση των πολιτικών αρχηγών υπό την Προεδρία σας έχει ως συνταγματικό στόχο αφενός την από κοινού διαπίστωση της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης που θα λάβει την εμπιστοσύνη της Βουλής και αφετέρου το σχηματισμό εκλογικής-πολιτικής Κυβέρνησης, πριν το σχηματισμό της υπηρεσιακής Κυβέρνησης με Πρωθυπουργό τον/την Πρόεδρο, ενός εκ των τριών ανωτάτων Δικαστηρίων», αναφέρει.

Ο κ. Παυλόπουλος απάντησε ότι της παρέχει «την αυτονόητη άλλωστε διαβεβαίωση ότι θα εφαρμόσω στο ακέραιο τις διατάξεις των άρθρων 38 παρ. 1 και 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, κατά το γράμμα και το πνεύμα τους –πρωτίστως δε με βάση τον σκοπό που υπηρετούν σύμφωνα με την τελολογική τους ερμηνεία, και μάλιστα υπό τις σημερινές εξαιρετικά κρίσιμες για την Χώρα περιστάσεις- αλλά και, συμπληρωματικώς, κατά την ήδη διαμορφωμένη αντίστοιχη κοινοβουλευτική πρακτική».

Στην επιστολή της, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζει στον κ. Παυλόπουλο ότι «το άρθρο 37, παράγραφος 3, εδάφιο γ´ του Συντάγματος ορίζει πως μετά τις διερευνητικές εντολές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Πολιτικοί σχολιαστές σημειώνουν ότι ο λόγος της αποστολής αυτής της υπενθύμισης προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι και από τους διαπρεπείς καθηγητές Συνταγματολογίας, είναι επειδή από την ημέρα της παραίτησης της κυβέρνησης Τσίπρα, υπάρχει και η συμπληρωματική ερμηνεία ότι μπορεί και να αποφευχθεί η σύγκληση της κατ’ ιδίαν συνάντησης του με τους αρχηγούς των κομμάτων της τωρινής Βουλής, και αντ’ αυτής να υπάρξει ξεχωριστή τηλεφωνική συνομιλία του Προέδρου με κάθε έναν από τους πολιτικούς ηγέτες.

«Κατά το παρελθόν, άλλωστε, οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας κ.κ. Παπούλιας και Σαρτζετάκης αξιοποίησαν, με θεσμικά επωφελή τρόπο, αυτήν τους την αρμοδιότητα, συμβάλλοντας στη δημιουργία του καταλληλότερου δυνατού κλίματος για τη διενέργεια εκλογών ή για το σχηματισμό κυβερνήσεων, αλλά και τα πολιτικά κόμματα ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις συνταγματικές τους υποχρεώσεις. Ειδικά στις πάρα πολύ δύσκολες σημερινές περιστάσεις, όπως αυτές συντίθενται, κυρίως, από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας, αλλά και από το ζήτημα των προσφυγικών ροών, επιβάλλεται όλα τα πολιτικά κόμματα να σεβαστούμε τις θεσμικές και πολιτικές μας υποχρεώσεις απέναντι στο λαό και τη χώρα μας», αναφέρει η κ. Γεννηματά, και καταλήγει επισημαίνοντας ότι:

«Έχουμε την πεποίθηση, Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, πως οι συνταγματικές μας ευθύνες δεν διεκπεραιώνονται με τηλέφωνα και δημόσιες ανακοινώσεις. Υπάρχει ένα όριο στη θεσμική και πολιτική ακαταστασία και το όριο αυτό το θέτει το ίδιο το Σύνταγμα με πολύ συγκεκριμένες διατάξεις. Δίχως την παραμικρή διάθεση να σας κάνω υποδείξεις, τις οποίες άλλωστε δεν έχετε ανάγκη, θεωρώ ότι έχετε δέσμια αρμοδιότητα να συγκαλέσετε τη διάσκεψη των πολιτικών αρχηγών για να αναλάβει ο καθένας από εμάς, με τρόπο απολύτως διαφανή και δημόσιο, τις ευθύνες του απέναντι στο χώρα και τους πολίτες».

ΚΥΠΕ – Χρήστος ΜιχαηλίδηςΕλλάδα/ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: