Ανοιχτή για ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας η Γερμανία, αλλά όχι σε κούρεμα




Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γενς Σπαν δήλωσε σε γερμανική ραδιοφωνική εκπομπή την Πέμπτη ότι η χώρα είναι έτοιμη να συζητήσει ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, μέσω της παράτασης της ωρίμανσης των δανείων ή της χαλάρωσης των όρων, αλλά πως ένα κούρεμα είναι αδιανόητο.

«Ένα λεγόμενο κούρεμα δεν είναι νόμιμο, όπου θα αποποιηθείς μέρος του χρέους… αλλά κάτω από τον όρο ελάφρυνση χρέους μπορείς επίσης να συζητήσεις την επέκταση ωρίμανσης, την οριοθέτηση μιας περιόδου χωρίς πληρωμές τόκων ή δόσεις αποπληρωμής και μπορούμε να το συζητήσουμε αυτό, αυτό το λέγαμε από ανέκαθεν», ανέφερε στο Ντόιτσλαντφουνκ ο κ. Σπαν όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Παράλληλα, υποβάθμισε τις όποιες διαφορές εντός γερμανικής κυβέρνησης για το προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «συντονίζεται» για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα η οποία πληροί ορισμένες προϋποθέσεις.

«Ολόκληρη η Γερμανική κυβέρνηση… αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να κάνει μια καλή συμφωνία. Υπάρχει μια εποικοδομητική προσέγγιση, μια βούληση για (να προωθηθούν) μεταρρυθμίσεις, υπάρχει μια συνειδητοποίηση ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει αν θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη», είπε.

Πρόσθεσε ότι κάποια θέματα που εκκρεμούν όπως για τις ιδιωτικοποιήσεις και την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών πρέπει να επιλυθούν αυτή την εβδομάδα καθώς είναι σημαντικό για την Γερμανία να συνεχίσει την εμπλοκή του στη διαδικασία ο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

REUTERS, ΚΥΠΕ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: